cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
22°

Presenten el llibre sobre la carta del bisbe Sever de Menorca sobre la conversió dels jueus

04-04-2018

L'Institut d'Estudis Baleàrics (Illenc) i l'Institut Menorquí d'Estudis presenten aquest dimecres la coedició del llibre La circular del bisbe Sever de Menorca sobre la conversió dels jueus (418-2018) de Josep Amengual i Batle.

Així mateix, l'acte, que tendrà lloc a les 19.00 hores a l'Arxiu del Regne de Mallorca, explicarà també amb la participació de la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, i la coordinadora científica de l'Institut Menorquí d'Estudis, Fina Salord, els qui acompanyaran a l'autor en la presentació de la publicació.

Segons ha explicat el Govern, enguany es commemoren els 1.600 anys des que el bisbe de Ciutadella Sever de Iamona va escriure una carta on narrava un enfrontament religiós entre cristians i jueus, esdevingut a Menorca poc temps abans. Els fets narrats per Sever constitueixen una mostra d'intolerància religiosa que ha de servir per reflexionar sobre el diàleg intercultural; no obstant això, la carta constitueix un document excepcional per poder conèixer com era la Menorca del segle V.

La carta del bisbe Sever, reflex de la profunda romanització de Menorca, mostra com l'arribada de les despulles de sant Esteve va fer explotar una situació de convivència entre jueus i cristians, no adaptada al catolicisme imperial. A partir dels somnis sobre l'absorció dels jueus de Magona pels cristians de Iamona, els prodigis es reiteren fins a la conversió final, anunciada pertot arreu per l'escrit del qual aquest 2018 es compleixen 1.600 anys i que ens arriba de la mà del seu màxim estudiós.

A més de la presentació que ja es va dur a terme a Menorca i de la de Mallorca, el llibre també es presentarà a Barcelona dimecres que ve, 11 d'abril, a les 20.30 hores a la llibreria Call Barcelona.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jbm, fa dervers d'un any

No és que en sàpiga molt jo, però me sembla que en aquell temps era el bisbe de Maó, tot i que des del segle XIV sigui Ciutadella la seu episcopal.

Valoración:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris