cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
28°

Josep Maria Llompart, 25 anys en la memòria de la cultura i la llengua catalana

Aquest diumenge, 28 de gener, es compleixen 25 anys de la mort de l'escriptor, poeta, editor, crític, articulista, assagista, traductor, docent i activista cultural Josep Maria Llompart.

UH/Arxiu

Aquest 2018 és una merescuda fita cultural i literària: l'Any Llompart. Aquest diumenge, 28 de gener, es compleixen 25 anys de la mort de l'escriptor, poeta, editor, crític, articulista, assagista, traductor, docent i activista cultural Josep Maria Llompart de la Peña (Palma, 23 de maig de 1925 - 28 de gener de 1993).

L'escriptor va tenir una trajectòria de compromís cívic i personal dedicada a la recuperació de les llibertats i els drets nacionals i culturals del poble de les Illes Balears, i a la seva tradició cultural. Va esdevenir mentor de diferents generacions d'escriptors en el conjunt de les Balears pel seu paper d'editor i crític.

Com a historiador de la literatura, va ser un dels primers a estudiar sistemàticament la creació literària insular. Com a docent universitari, va impartir classes de literatura catalana, una matèria que també va divulgar als mitjans de comunicació. Va destacar com a traductor del galaicoportuguès al català.

Llompart va ser un activista i revolucionari cultural de primer ordre, sense deixar el caràcter polític de la reivindicació, essent un incansable lluitador contra el feixisme. Durant la dictadura franquista va col·laborar amb l'oposició al règim i va participar en els primers intents de crear organitzacions polítiques nacionalistes. Es va implicar en el Congrés de Cultura Catalana i va donar suport al projecte d'estatut d'autonomia de Cura.

Gran reconeixement

Llompart també va ser president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i de l'Obra Cultural Balear i de la Federació Llull d'Entitats Culturals dels Països Catalans, així com membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.

L'escriptor va ser premiat amb els guardons de més prestigi de les lletres catalanes, com el premi Crítica Serra d'Or de poesia o el premi Lletra d'Or, així com el Premi de Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya d'assaig, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris