cielo claro
  • Màx: 32°
  • Mín: 29°
29°

Guiscafré: «L'accés al català a través de l'escola no assegura les competències bàsiques»

24-01-2018

El director del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Jaume Guiscafré, ha considerat «insuficient» l'atenció atorgada al model lingüístic en el Pacte Educatiu de les Balears. Així ho ha manifestat aquest dimecres Guiscafré en una compareixença en la Comissió de Cultura, Participació i Esports, en la qual ha insistit que l'espai dedicat al model lingüístic és «massa limitat».

«Entenc que en aquest aspecte el Pacte per l'Educació hauria de ser un document inicial perquè no és ni un document de mínims en aquest sentit», ha assegurat el director. A més, Guicafré ha explicat que l'accés a la llengua catalana per mitjà de l'escola «no assegura el coneixement ni l'adquisició de les competències bàsiques» i ha indicat que «la llengua catalana i les estrangeres es troben en una mateixa situació de desavantatge enfront del castellà, que té una presència hegemònica».

Consens
D'altra banda, l'expert ha demanat als partits polítics que tractin d'arribar al Pacte Educatiu amb consens per garantir al text l'estabilitat suficient per «donar solució a les deficiències del sistema educatiu». «Un Pacte per l'Educació no és el més desitjable, és necessari i només serà viable si tots els agents implicats són capaços d'arribar a un consens, tal vegada de mínims, però sincer i amb voluntat de perdurar», ha ressaltat.

Així mateix, ha reivindicat el paper previ dels especialistes i experts en els camps de coneixements científic amb relació directa a l'educació. Per això, ha demanat als responsables polítics que estiguin «a l'altura de les circumstàncies» i que les bases que regeixen el sistema educatiu «no es vegin afectats pels canvis de govern».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Catalunya insular, fa dervers d'un any

Castella i França ocupen la nostra nació. Qui pot dubtar, coneixent els nostres enemics, que fan servir llur llengua i cultura com a armes de destrucció massiva contra la civilització catalana?

Valoración:1menosmas
Per Usuari, fa dervers d'un any

I tant que el castellà es troba en una posició hegemònica!, Ja es pot ensenyar català a l'escola que a Palma no hi ha gairebé cap comerç que estigui retolat en català. Cap. Potser n'hi ha 20 de 300 al centre de Palma si llevam locals d'organismes públics.

El fet de fer-me creure que el català es trobava en igualtat amb el castellà va ser una de les grans mentides que em varen dir a l'institut. No hi ha gairebé cap comerç retolat en català a ciutat llevat dels organismes públics i gairebé no hi ha llibres d'assaig e català. Quin prestigi social pot tenir una llengua si gairebé no hi ha obres d'assaig en català? Quin prestigi pot tenir una llengua si a les guies docents dels graus gairebé no hi ha títols en català?

Valoración:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris