cielo claro
  • Màx: 30°
  • Mín: 25°
21°

Consulta els actes de #SantAntoni2018 a Mallorca

Recollim tots els actes dels diferents pobles de Mallorca per a la celebració de Sant Antoni 2018: (Aquesta notícia s'actualitzarà)

MANACOR

La festa de Sant Antoni començarà el 9 de gener amb el primer ball dels dimonis i la torrada popular que se celebrarà a la plaça de Ramon Llull. A partir de llavors, assaig de completes, teatre, conferències i activitats per a totes les edats ompliran uns dies de festa que no acabaran fins el dia 21 de gener amb les beneïdes de Son Macià.

Pel que fa a la imatge d?enguany, «feim un homenatge a una part molt important de la festa, que és la música», explicà el president del Patronat de Sant Antoni, Antoni Gomila. I és que la portada i la contraportada del programa d?enguany mostren «una de les imatges de la gresca santantoniera, que és el bombo de la xaranga que durant la nit acompanya els dimonis en els balls que fan arran dels foguerons», afegí el president. I és que el paper de la banda de música a la festa i el dels goigs de Sant Antoni són elements que a l?interior contextualitzen els estudis d?Albert Carvajal i de Maria Antònia Torrendell.

Programa complet aquí.

SA POBLA

Un any més sa Pobla es prepara per viure Sant Antoni. Aquest diumenge 7 de gener, sa Pobla ha donat el sus a les Festes de Sant Antoni 2018 fins al 20 de gener.

Just quan l'Estel d'Orient acaba de guiar els tres Reis Mags fins el somni daurat dels infants, a sa Pobla comença un altre cicle festiu, les Festes de Sant Antoni. Des de fa més de 600 anys, sa Pobla ha fornit un ritual de comportament popular, que generació rere generació ha anat conformant i definint una gran part del nostre tarannà i el nostre caràcter. Els poblers sabem viure i conviure amb els nostres costums, amb la legitimitat d'una tradició que, tot i que el temps l'hagi renovat, és manté fidel als seus orígens. Biel Ferragut, batle de sa Pobla.

Podeu consultar el programa complet en aquest enllaç.

ARTÀ

A Artà s'espera unes Festes de Sant Antoni especials. La Societat Estatal de Correos demanà fa un temps la col·laboració de l'Ajuntament per fer un segell de les festes de Sant Antoni dins la seva sèrie destinada a les festes populars de tot l'Estat. L'Ajuntament actuà d'intermediari amb l'Obreria de Sant Antoni per a la confecció del segell, però no com a impulsor de la idea. El segell serà emès dia 12 i uns dies més tard, dia 15, serà presentat a Artà.

SON SERVERA

Sant Antoni a Son Servera, Cala Millor Cala Bona i Costa des Pins és una de les festes més populars. La tradició va començar quan varen rebre per part dels habitants d'Artà, la seva capella el 3 d'abril de 1698.

Un poble eminentment agrícola, necessitava la presència del sant dins de l'antiga capella de Son Frai Gari, per protegir els animals, que eren els encarregats de realitzar els treballs més pesats, per als camperols. Sabem per escrits que és a principis del segle XIX quan es va començar a celebrar la festa. Així s'entén que la careta del dimoni és de principis d'aquest segle, feta de pasta de paper, i que en l'actualitat forma part del patrimoni de l'Obreria de Sant Antoni.

L'Obreria de Sant Antoni i l'Ajuntament de Son Servera, organitzen actes molt variats, completes, foguerons, benedicció d'animals i altres, que donen un aire festiu amb les temperatures de l'hivern. Amb el pas dels anys la zona costanera del municipi ha anat incorporant elements a la festa, per fomentar la participació i conservar les tradicions.

PALMA

El 16 de gener la barriada palmesana de Canamunt se suma a les múltiples celebracions de Sant Antoni a Mallorca.
La plaça Raimundo Clar acollirà, des de les 18.00 hores, torradores i foguerons per celebrar aquesta festa tan popular de Sant Antoni. L'encesa del fogueró serà a càrrec d'un grup de dimonis i a ritme de batucada.

A partir de les 20 hores, amenitzarà la vetllada una actuació de ball de bot i la música de punxadiscs.

PINA

A Pina la celebració de Sant Antoni comença a les 10 hores del 16 de gener amb un taller per als infants que tractarà d'adornar el Fogueró a la Plaça. El mateix dia, a les 20 hores serà l'encesa de foguerons amb els dimonis Pitxerel·lo i Pitxerel·la i es farà una cercavila amb la Colla de xeremiers.

A partir d'aquesta hora hi haurà torrada i vi per a tothom. Festa amb ximbombes, les xeremies i glosades. L'Ajuntament d'Algaida servirà llonganissa, botifarró i ventresca a un preu de 2 euros per ració. El preu es destinarà a l'agermanament del poble d'Algaida amb el municipi de Ciudad Antigua a Nicaragua. Carrer de sa Font. A les 22 hores, hi haurà ball de bot de jotes i boleros al so de les xeremies i flabiol. El COF-Pina convidarà a herbes a aquelles persones que s'animin a glosar ala Plaça.

El diumenge, i darrer dia, a les 16 hores començaran les Beneïdes i carrosses. a la Plaça, davant l'església. A les 18 hores serà la ballada popular amb els grups Aires de Montision i Roada a la Plaça.

MONTUÏRI

Montuïri acollirà dia 17 de gener a partir de les 20:15 hores la interpretació de Sant Antoni al viu, que segons explica l'historiador Gabriel Mayol, fou escrita per diversos glosadors montuïrers a finals del segle XIX. Es durà terme al carrer del Pujol, 10.

El dissabte 20 de gener s'encendran els foguerons de la plaça a les 18:30 hores i els foguerons dels carrers, si així ho han sol·licitat prèviament els veïnats. També es durà a terme una picarolada infantil i sortirà el dimoni santantonier. Posteriorment, es durà a terme una acapta de glosadors i xeremiers.

Diumenge dia 21 de gener se celebraran les tradicionals beneïdes al Dau a partir de les 12:40 hores.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris