cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín: 15°
15°

Gloses, música i teatre per celebrar la Setmana de Cultura Popular

Gloses, un homenatge al filòleg Miquel Sbert, música i teatre conformaran el programa de la Setmana de Cultura Popular, que comença aquest 8 de novembre i acaba l’11 de novembre. La setmana s’inclou dins del PalmaFolk, la ‘marca’ que la regidoria de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística impulsa. Enguany inclourà representacions de formacions de Mallorca, Eivissa i Menorca.  

PalmaFolk té com a objectiu «donar difusió a la cultura d’arrel, promoure el seu teixit associatiu i, també, mostrar tant la part més tradicional com la reinterpretació que es fa avui de la cultura popular», segons el regidor de Cultura, Llorenç Carrió. No serà l’única acció de cultura d’arrel. «Volem que la cultura popular no sigui una cosa d’una setmana i, per això, hi haurà una programació estable amb ballades cada 15 dies a diferents punts de Palma, a més de propostes tradicionals i d’altres que reinterpreten la tradició», ha dit Carrió. Així, durant els primers mesos de 2018 hi haurà un concert d’una Big Band que interpretarà temes tradicionals catalans en clau de jazz, l’actuació de n’Anna Ferrer de Menorca i de la banda Zeitun de Formentera, a més d’una trobada de xeremiers. 

Programa

La setmana començarà dia 8 de novembre a les 20:30 h al Teatre Mar i Terra amb ‘Gloses de prima’, una proposta que comptarà amb diferents glosadors de Mallorca. Glosaran Mateu ‘Xurí’, Sebastià Adrover, Maribel Servera, Pau Riera i Miquel Servera. El públic proposarà qualsevol tipus de tema per posar a prova les qualitats dels glosadors convidats. Dia 9 novembre es farà, també al Mar i Terra, un reconeixement a Miquel Sbert, filòleg, pedagog i etnologista molt implicat en l’estudi, difusió i promoció de la cultura popular. Després, els eivissencs UC posaran música a la vetllada amb un recorregut pels seus 40 anys d’existència.

La Banda Municipal de Música acompanyada pel Cor Mallorca interpretaran cançons tradicionals del ‘Recull popular balear’ de Salvador Brotons, a més de la simfonia ‘Serra de Tramuntana’, de Mairata. Serà a les 19:30 h a l’Auditori del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears. El mateix dia, es preestrenarà al Teatre Xesc Forteza ‘Galejar’, de la companyia UnaiUna. Aquesta companyia va obtenir la subvenció de Cultura destinada a arts escèniques per una residència al Xesc Forteza.

El dia 11 serà el torn de la Diada de la Cultura Popular, que se celebrarà a ses Voltes a partir de les 11:00 h. Hi haurà una gimcana per descobrir les llegendes i la història de la ciutat, els gegants i capgrossos de la Sala, una ballada popular amb Tramudança, Arreu i revetla de Sant Antoni i el concert dels Sonadors de son Camaró, una formació menorquina que recupera i reversiona les cançons populars menorquines i hi incorpora un toc d’humor. L’horabaixa es faran tallers familiars: un d’instruments tradicionals per conèixer com es fan i com sonen, un  altre per conèixer els capgrossos de la Sala i, per últim, un taller de ximbombades i tonades per aprendre a fer una ximbomba i aprendre gloses per cantar als foguerons.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris