nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Els escriptors en català mostren el seu suport al raper Valtonyc

ALEC i PEN català.

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i el PEN Català ha volgut mostrar el seu suport a les persones «víctimes de persecució a la llibertat d'expressió».

En aquest sentit, han recordat que l'any passat fou el torn la poeta Dolors Miquel, també l'escriptor Albert Sánchez Piñol, la periodista i escriptora Empar Moliner i, abans, els titellaries de 'Títeres desde abajo'. «Ara ha estat el torn del raper Valtonyc», lamenten. Condemnat per l'Audiència Nacional a 3 anys i 6 mesos de presó per injúries a la Casa Reial i enaltiment del terrorisme per la lletra de la seva cançó 'No al Borbó'. «Condemna que considerem injusta i desproporcionada i que no només atempta contra la llibertat d'expressió, sinó que hi observem un perillós biaix que obeeix a qüestions ideològiques i de llengua», han denunciat.Des de l'AELC i el PEN català consideren que les rimes de Valtonyc s'han d'entendre dins del marc dels recursos del gènere, que són també els propis de la literatura, que passen per l'ús de metàfores i hipèrboles, que juguen amb les idees que s'hi projecten.

Igualment, entenen com un agreujant el fet que la fiscalia hagi recordat durant el judici: en 17 ocasions que Josep Valtonyc és d'esquerres, i 9 pics que canta en català. «Una discriminació directa per ideologia política així com per la llengua», han apuntat.

Des de les dues entitats consideren que la llibertat d'expressió és un dret humà fonamental i consideren que no es pot dur ningú a judici i molt menys ser perseguit i penat per la llei pel fet d'exercir un dret.


«Els artistes i escriptors tenen el dret de crear i d'expressar-se lliurement», han recalcat. És per això que des del PEN Català i l'AELC condemnen aquesta «persecució i atemptat» contra un dels drets fonamentals com ho és la llibertat d'expressió. «Consideram que aquest tipus de condemnes deterioren la qualitat democràtica d'un estat». Finalment alerten que ara ha estat el torn de Valtonyc, però demà pot esser el de qualsevol de nosaltres. «La Llei Mordassa ens fa a tots sospitosos», han afegit. Així, han manifestat la seva voluntat de formar del Grup de suport al raper mallorquí, Josep Valtonyc.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris