nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Art Jove presenta els 10 certàmens de 2017

Noves línies de disseny de l'Art Jove.

CAIB

El Programa Cultural Art Jove aquest 2017 amplia fins a 10 els certàmens per aquesta nova convocatòria, amb un pressupost total de115.500 euros, mentre que en l'edició 2016 varen ser un total de fins a 8 modalitats.

Art Jove va adreçat a joves nascuts o residents a les Illes Balears que tenguin, fins a finals d’enguany, entre 16 i 30 anys, excepte en els certàmens en què està permesa la inscripció de grups en què l’edat s’amplia fins als 35 anys i en el cas del nou certamen de Poesia i Prosa Poètica -que pròximament es presentarà- en què els participants han de ser residents a Catalunya, País Valencià o les Illes Balears.

En la presentació, aquest dissabte a la llibreria Rata Corner, la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, ha destacat la importància d’Art Jove més enllà dels premis econòmics de les diferents modalitats perquè vol servir d’ajuda als joves creadors «a la professionalització; la voluntat és que els premis sobretot es tradueixin en activitat o encàrrecs professionals». En la presentació s'han donat a conèixer les dues propostes guanyadores de la nova línia gràfica d'Art Jove. El primer lloc ha estat per a la proposta de l'artista Maggy Villarroel, i per a Damià Matas el segon premi.

La consellera ha posat de relleu la transversalitat del programa que estableix col·laboracions amb d’altres entitats, organismes i esdeveniments que «a banda d’enriquir-lo, el doten de contingut social». Així, ha agraït la implicació i col·laboració en diverses modalitats dels certàmens a l'Ajuntament de Palma, la Conselleria de Serveis Socials, per part d'IB-Dona, l'ILLENC, l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears, la Plataforma del Voluntariat de les Illes Balears, i a esdeveniments com el Còmic Nostrum o la Setmana del disseny SETFONTS.

Ruth Mateu també ha destacat la importancia de la descentralizació de les activitats convocant finals i semifinals más enllà de Palma, a la part forana de Mallorca, així com a Menorca, Eivissa i Formentera.

Mateu ha destacat també el fet de celebrar les finals i semifinals a espais no convencionals i més propers als actuals territoris juvenils. El barri d'El Terreno, el 2016, va ser el lloc on es va desenvolupar el certamen d’arts visuals. Enguany, en aquest cas, el barri intervingut serà Pere Garau. A més, el certamen deixa de ser bianual i es converteix en un certamen anual, i es vincula aquest certamen amb la convocatòria del certamen Art Pertot, convocat conjuntament amb el festival Inund’Art de Girona i Shandynamiques de Cerbère, Catalunya Nord, en què el guanyador rebrà, a més d’un premi de 1.000 euros, la possibilitat de participar com a convidat als dos festivals durant el mes de juny del 2018.

La projecció exterior del programa és un dels nous impulsos que preveu Art Jove. En aquest sentit, la consellera ha anunciat per enguany la convocatòria de “certàmens supracomunitaris” conjuntament amb l’Art Jove de Catalunya i País Valencià -que es presentarà pròximament- com és el nou certamen de Poesia i Prosa Poètica.

«Volem que el programa Art Jove es converteixi en un programador cultural local més enllà de l'estricta convocatòria i celebració de certàmens», ha remarcar la consellera. Per això s’impulsa la presència dels participants d’Art Jove a esdeveniments anuals culturals, com ara la Fira B!, el Còmic Nostrum o el festival Inclàssic.

Per aquest 2017 es recuperen certàmens que s'havien deixat de convocar, com són el de Fotografia, el d’Il·lustració, i el de Joves Compositors.

Art Jove 2017: 10 certàmens

CERTAMEN D’ARTS VISUALS
L’Institut Balear de la Joventut amb la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Palma, i la col·laboració dels festivals Inund’ART de Girona i Shandynamiques de Cerbère (França), convoquen el certamen d’Arts Visuals per a joves creadors de qualsevol disciplina artística a la qual es pugui aplicar la denominació d’arts plàstiques (fotografia, escultura, pintura i instal·lació).

El guanyador rebrà un premi en metàl·lic de 1.000 euros. Els 5.000 euros  restants es repartiran a parts iguals entre els finalistes (fins a un màxim de 5) en concepte de producció i muntatge de l’obra per a la final.

Els cinc finalistes hauran de presentar un projecte d’intervenció artística en algun punt del barri Pere Garau de Palma. Les propostes han de ser ideades expressament per al barri. Les 5 instal·lacions han de ser el resultat d’un diàleg artístic i social entre diferents col·lectius del barri i els artistes. A més, hi haurà fora de concurs els projectes de dos artistes convidats, designats pel festival Inund’Art de Girona i Shandynamiques de Cerbère.

CERTAMEN DE FOTOGRAFIA
Amb la col·laboració de la direcció general de Participació i Transparència, IBJove convoca aquest certamen adreçat a joves fotògrafs. No s’admet la inscripció de grups.

El primer premi és de 1.000 euros a la millor col·lecció i el segon, 500 euros a la millor fotografia. A més, el guanyador del premi a la millor col·lecció rebrà l’encàrrec professional per part de la Direcció General de Participació i Transparència de produir una exposició al voltant del tema “El voluntariat a les Illes”. Per aquest encàrrec rebrà uns honoraris de 2.000 euros.

CERTAMEN DE CÒMIC
Adreçat a joves dibuixants i guionistes, en solitari o un equip format pel guionista i el dibuixant. Els treballs, de temàtica lliure, es poden presentar en blanc i negre o en color, han de ser anònims i han de tenir un mínim de dues pàgines i un màxim de sis. Poden ser en català o en castellà. Cada persona o equip només pot presentar un treball. Una mateixa persona no pot participar en dos o més equips.

La dotació total del premi és de 4.000 euros que es repartirà de la manera següent: els guanyadors del primer premi rebran un premi de metàl·lic de 1.000 euros, mentre que els guanyadors del segon premi rebran 500 euros en metàl·lic; els 2.500 euros restants es destinaran a l’edició d’un còmic monogràfic amb una editorial de reconegut prestigi de tirada a tot l’estat espanyol.

La fase final es durà a terme durant el mes d’octubre en el marc del festival Internacional de Mallorca CòmicNostrum.

CERTAMEN D’IL·LUSTRACIÓ «LES PARAULES DE BERTA»
Amb l’Institut Balear de la Dona, es convoca aquest certamen amb l’objectiu de produir un conte, Les paraules de Berta, guanyador d’una menció especial en el certamen Dones i Homes escriuen en Lila de l’Art Jove 2016. El conte, que reflexiona sobre el llenguatge inclusiu i el poder de les paraules per canviar el món i convertir-lo en un territori més lliure i igualitari, està escrit en clau de faula infantil. Les dues institucions volen aportar aquest material per treballar a les escoles de primària sobre temàtiques en relació a la igualtat de gènere i al llenguatge no sexista. 

Els participants hauran de presentar una proposta d’il·lustració per a la portada del conte, i tres il·lustracions de pàgines interiors integrant dins la pàgina el text amb la il·lustració.

El primer premi són 1.000 euros i 500 euros al guanyador del segon premi. A més, el guanyador del primer premi tendrà la possibilitat d’il·lustrar i maquetar tot el conte, per la qual cosa rebrà 1.500 euros més. S’organitzarà una exposició amb les il·lustracions finalistes en el marc del Festival Internacional CòmicNostrum.

CERTAMEN DE MÚSICA PER A JOVES INTÈRPRETS EN LA MODALITAT DE GRUPS DE CAMBRA
Destinat als joves intèrprets de música clàssica. Les interpretacions han de pertànyer obligatòriament al repertori de música clàssica per grups de cambra. Una mateixa persona no pot participar en dos grups de cambra diferents.

El primer premi, en metàl·lic, és de 1.000 euros per al grup guanyador i 1.000 euros més per a dues actuacions (cadascuna dotada amb 500 euros); una en el marc de la Fira B! del 2018 i l’altra al festival Inclàssic 2018 d’Inca. Els 2.000 euros restants es destinaran a pagar actuacions del guanyador i dels finalistes, a parts iguals, amb una dotació total màxima per cada grup de 500 euros.

La fase semifinal se celebrarà en el marc del festival Inclàssic d'Inca durant el mes de juny de 2017, i la fase final se celebrarà al setembre, al centre cultural Can Ventosa d’Eivissa.

CERTAMEN DE JOVES COMPOSITORS
Destinat a joves compositors de música clàssica. Les obres hauran de ser inèdites i mai haver estat interpretades en públic ni premiades a d’altres concursos. Hauran de tenir una durada d’entre 15 i 30 minuts i ajustar-se a una plantilla instrumental formada per un mínim d’un instrument i un màxim compatible amb la plantilla de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, sense prejudici de la inclusió d’instruments o elements electrònics.

Cada participant només pot presentar una obra. El primer premi és de 1.000 euros i el segon premi de 500 euros. L’obra guanyadora serà interpretada dins el programa de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears.

CERTAMEN DE DANSA CONTEMPORÀNIA
Amb la col·laboració de l’ILLENC, IBJove convoca aquest certamen adreçat a joves ballarins i coreògrafs. S’admet la inscripció de grups i en solitari. Cada participant o grup de participants ha de presentar un únic muntatge coreogràfic de dansa contemporània de creació pròpia. El muntatge no pot haver estat estrenat.

El primer premi, en metàl·lic, és de 1.000 euros per al guanyador. També rebrà, a més, 1.000 euros (500 euros per bolo) per actuar a la Fira B! i al festival Palma amb la Dansa 2018. Els 2.000 euros restants es destinaran a pagar actuacions del guanyador i dels finalistes, a parts iguals.

CERTAMEN DE DISSENY GRÀFIC
Poden participar en el certamen joves o grups de joves i cada participant només pot presentar una proposta i per tant no es pot presentar alhora individualment i en grup o formar part de dos grups. El disseny ha de ser original i inèdit i ha de representar l’esperit del Programa Cultural Art Jove i incloure una proposta d’eslògan per a la nova edició.

Els guanyadors del primer premi rebran 1.000 euros en metàl·lic, a més de 2.500 euros en concepte d’encàrrec professional per desenvolupar la seva proposta gràfica al llarg del 2018. S’estableix un segon premi en metàl·lic de 500 euros.

CERTAMEN DE DISSENY DE MODA
Destinat a joves dissenyadors en solitari o formant equip. El book, que ha de ser anònim es presentarà en format digital. Ha d’incloure la col·lecció que presenta a concurs amb 6 peces. La col·lecció ha de ser prêt-à-porter, és a dir, que pugui produir-se i/o comercialitzar-se.  

El guanyador del primer premi rebrà 2.000 euros en metàl·lic. El guanyador del segon premi rebrà 1.000 euros en metàl·lic . Els 1.000 euros restants es repartiran a parts iguals entre els finalistes del certamen. En la fase final tindrà lloc la Passarel·la Art Jove.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris