nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
25°

L'IEC actualitza la 'Gramàtica' del català amb més «flexibilitat» dialectal i funcional

23-11-2016

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha publicat aquest dimecres la 'Gramàtica de la llengua catalana', que actualitza la normativa gramatical de Pompeu Fabra establerta el 1918, amb més «flexibilitat», respecte a les varietats dialectals i funcionals.

La nova 'Gramàtica' no introdueix canvis substancials, sinó matisos i més flexibilitat, amplia i detalla la de Fabra per donar resposta a qüestions que aquest no va plantejar o que va apuntar esquemàticament, i incorpora solucions avalades per la tradició, han explicat en roda de premsa el president de l'IEC, Joandomènec Ros, i la presidenta de la Secció Filològica, Teresa Cabré.

Cabré ha explicat que és una «gramàtica nacional des del punt de vista fabrià» i en què no es dóna prioritat a un dialecte per sobre d'un altre, i Ros ha assenyalat que la feina la van iniciar el 1995, per la qual cosa han estat dues dècades de debat i investigació per a una obra més diversa i democràtica.

Entre les novetats més destacades de la 'Gramàtica' figura la introducció en els paradigmes verbals de variants territorials; normativitza el 'per' i 'per a' --que Fabra deixava obert--; la introducció de les diferents expressions de fraccions horàries i les construccions causals amb 'degut' i 'donat'.

Els directors de l'obra, Gemma Rigau i Manuel Pérez Saldanya, han subratllat que el volum reflecteix l'estat de la lingüística actual i els avenços que ha tingut aquest camp des de Pompeu Fabra i que, a diferència de la del 1918, es dóna més importància a l'entonació.

Han remarcat que la major flexibilitat amb els registres ha d'aconseguir una connexió territorial més forta. Cabré ha afegit que ha de «reforçar la identificació amb la llengua» i que sentir com a pròpies les varietats dialectals d'altres ha de contribuir a una llengua comuna.

«Dia decelebració»

L'obra, que té 1.481 pàgines, està dividida en els àmbits de fonètica i fonologia, morfologia i sintaxi, i els directors han assenyalat que és una obra col·lectiva, per a la qual han comptat també amb experts externs a l'IEC: «Una obra institucional que busca el consens és lenta», ha assenyalat Rigau, per explicar les dues dècades en el procés de treball.

Rigau i Pérez Saldanya --directors al costat de Joan Solà, que va morir abans de finalitzar el projecte-- han explicat en «un dia de celebració» que la 'Gramàtica' pretén ser una obra representativa de tots els parlants: «Potenciem el que uneix però reflectim la diversitat», ha sostingut el codirector.

Pérez Saldanya ha remarcat que la nova obra és flexible i no nega el que s'havia consolidat, i Rigau ha assegurat que prescriu, però que no assenyala si una expressió és 'correcta' o 'incorrecta' per la denotació de les paraules, sinó si és 'adequada' o 'preferible'.

L'IEC ha iniciat una sèrie de sessions amb diversos col·lectius, com el de docents de Primària i Secundària i tècnics lingüístics, per explicar els nous continguts de la 'Gramàtica'.

La presidenta de la Secció Filològica ha assegurat que l'IEC ja treballa en una 'Gramàtica essencial', més instructiva, que estarà llesta a final del 2017 i en línia a partir del 2018, i ha remarcat que no es planteja edicions de cada varietat perquè s'han centrat en la globalitat de la llengua.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Salvat, fa mes de 3 anys

Millor anar a la realitat de les coses: el castellà és el castellà, l'argentí l'argentí i l'andalús l'andalús; llengües germanes entre elles, provinents del mateix pare, el romanç ibèric,

Valoració:8menosmas
Per Guiem, fa mes de 3 anys

Dedicat..........
Jugar amb so nom.......
Aixó si que es una gonellada,
Jo ho som gonella i amb molt de orgull, i cada dia n'hi ha mes , fins i tot sensa donersen compte

Valoració:-9menosmas
Per Dedicat un RE-FISTRO FORMAL, fa mes de 3 anys

Arnau Sorell,
n'éts un bon exemple de re-fistre o re-fistro gonella.
Deixa de jugar amb so nom de sa nostra llengo. Que només n'hi ha una, i és sa C A T A L A N A.

Valoració:14menosmas
Per Salvador, fa mes de 3 anys

Mejor ir a la realidad de las cosas : el catalán es el catalán y el mallorquín el mallorquín; lenguas hermanas entre sí, procedentes del mismo padre, el provenzal,

Valoració:-1menosmas
Per Arnau Sorell, fa mes de 3 anys

Canviar es nom de sa gramatàtica JA!!!.
GRAMÀTICA CATALANA VALENCIANA, BALEAR!!!
Article salat, ELEVANT DE REGISTRE!!!
ARTICLE SALAT A REFISTRE FORMAL!!!

Valoració:-16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris