algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
14°

Tornen amb força els Premis Mallorca de literatura en català

14960

Després de quatre anys sense convocar-se, els Premis Mallorca 2016 tornen en dues modalitats: narrativa i poesia. La dotació és de 60.000 €, una part important dels quals es destina a l’edició, distribució i promoció de les obres guanyadores. Els escriptors en llengua catalana tenen fins el 13 de juliol per presentar originals.

«El Departament de Cultura torna a creure en la creació literària en català» ha afirmat avui el vicepresident primer i conseller de Cultura, Francesc Miralles, durant la presentació dels Premis Mallorca, que aquest 2016 es convoquen en dues modalitats: la de narrativa, dotada amb 25.000€ i la de poesia, amb 15.000 €. La novetat d’aquesta convocatòria rau en què la resta de la dotació, 20.000 €, es destinarà a l’edició i distribució de les obres premiades i a la promoció posterior, a més del lliurament a cada un dels premiats d’una escultura de Jaume Mir titulada La Balanguera.

«Amb aquesta campanya de promoció volem que l’obra guanyadora es passegi pels territoris de parla catalana i donam resposta així a una demanda d’escriptors i editors. No volem tan sols aportar recursos econòmics, sinó que ens hi volem implicar i acompanyar els creadors», apunta Miralles, qui afegeix que «l’objectiu d’aquests premis és el de prestigiar la creació literària en llengua catalana, prestigiar també el Consell de Mallorca com a promotor cultural i el sector del llibre en el seu conjunt». El conseller de Cultura també s’ha referit a la feina que es vol fer en aquest sentit a través d’un Pla de Foment de la Lectura i de les convocatòries d’ajudes per editar i publicar llibres en català, a més dels Premis Mallorca que ara es reinstauren.

Aquesta vuitena edició dels Premis Mallorca recupera les modalitats de narrativa i poesia, però el conseller de Cultura, Francesc Miralles, ja ha avançat que han d’anar evolucionant i creixent cap a altres modalitats com la creació dramatúrgica, que es pugui convocar des del Teatre Principal i que, més enllà d’una dotació econòmica, podria també oferir la producció de l’obra premiada com a espectacle no tan sols en el Teatre Principal, sinó també en teatres municipals. Una altra disciplina que podrien acollir els Premis Mallorca seria la de creació artística, oferint l’oportunitat d’exposar. «La idea que tenim dels Premis Mallorca va molt més enllà d’un simple guardó en metàl·lic, ha de ser una motivació per treballar amb els nostres creadors i creadores», assegura Miralles.

Les obres que es presentin als Premis Mallorca 2016 han de ser originals i inèdites, escrites correctament en català, i no es poden presentar a cap altre concurs el veredicte del qual s’adopti entre l’1 de juny i el 31 de desembre de 2016, ambdós inclosos. Pel que fa a les obres que concursen al Premi de Narrativa, l’extensió ha de ser d’entre 150 i 300 pàgines en format DIN A4, mentre que les que concursen al de Poesia han de tenir una extensió mínima de 300 versos.

El jurat de cadascun dels premis estarà format per cinc membres de reconegut prestigi en l’àmbit de la cultura de parla catalana, designats pel conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca. La composició d’aquest jurat es farà pública abans d’acabar el termini de presentació de les obres, dia 13 de juliol de 2016.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris