algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
14°

Nou llibre 'El Decret de Nova Planta de Mallorca'

Eduardo Pascual és llicenciat en Geografia i Història i doctor en Història per la UIB. Des de l'any 2008 és professor d'Història Moderna de la UIB i professor-tutor de la UNED des del 2012.

La rebel·lió dels territoris de l'antiga Corona d'Aragó i el posterior triomf de les armes borbòniques a la guerra de Successió espanyola (1701-1715) canviaren substancialment les relacions entre el monarca i els regnes. El model pactista que, de manera imperfecta, havia regit les relacions durant els segles XVI i XVII va ser substituit per un centralisme administratiu com a element unificador. 

La Nova Planta de govern significava la supressió d'institucions medievals i convertia el regne en una protoprovíncia en la nova concepció unitària administrativa.

En llibre 'El Decret de Nova Planta de Mallorca' l'autor analitza els prolegòmens de la redacció de la Nova Planta i les reformes institucionals a Mallorca i a Eivissa, una anàlisi extensible a les institucions menorquines on no s'aplicà la Nova Planta.

El llibre es completa amb la transcripció de la “Nova Planta de la Real Audiencia del Reino de Mallorca” que inclou el reial decret de novembre de 1715 i la reial cèdula publicada el març de 1716.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per IB3 en català, TV3, Esport3 i Catalunya Informació, fa mes de 4 anys

En aquests moments (devers les cinc de l'horabaixa, 4-6-2016), a la televisió en obert, fan onze pel·lícules: deu en foraster (les dels canals espanyols i la d'IB3) i una en català; però, quina casualitat!, la que fan en la nostra llengua és a TV3 i aquest canal -com també Esport3- el tenim prohibit.

Valoració:3menosmas
Per IB3 en català!, fa mes de 4 anys

1h 23', 4-6-2016: per desgràcia, IB3 torna a emetre una sèrie en foraster.

Valoració:6menosmas
Per I doncs, fa mes de 4 anys

M´el compraré a aquest llibre.

Valoració:3menosmas
Per undetants, fa mes de 4 anys

Una cosa és que la majoria dels catalans i catalanes estiguin a favor d'exercir el dret a decidir i l'altra és que si en algun moment s'exerceix, la majoria obti per la independència. Això darrer no ho veig tant clar i que quedi clar que si jo l'hagués de votar, en aquests moments, votaria que sí. Les forces que governen el Principat i que estan immersses en el procés cap a la República Catalana saben de ben cert que no poden fer una DUI tota vegada que això significaria trencar la societat ja que no tenen la majoria social que els recolça. Si mirem els resultats de les darreres eleccions catalanes veurem que només el 48% dels votants els hi van donar suport. Les darreres enquestes es veu que aquest recolçament va de baixa i puja l'opció dels partidaris d'anar cap a un referendum pactat amb l'estat.

Si això passa a Catalunya ara imagineu que passa en les nostres Illes estimades. Estem molt lluny d'arribar a aquesta situació i és degut a que el sentiment de pertanença a una nació per part de la nostra ciutadania és clarament nul malgrat que el nostre Estatut d'Autonomia ho remarca. Cal fer-hi molta feina. No podem esperar a veure què passa a Catalunya per dos motius:

- en aquest procés, no es compte amb nosaltres
- som quatre illes i cada una té la seva pròpia singularitat

Nosaltres hem de fer el nostre propi camí illa per illa i pas a pas. Hem d'anar aconseguint fites petites per arribar a la meta que ens proposem. Però s'ha de tenir clara aquesta meta i la ciutadania ha de saber-la i se l'ha de fer seva. No només uns quants, al manco la majoria.

Valoració:8menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 4 anys

Independència, dret a decidir.
Peró cal entendre que la legitimitat no ha de venir, o no únicament, de la passivitat o la mala fe del govern espanyol. La legitimitat ha de venir de Catalunya, fent per exemple una declaració d'independència i un referendum inmediatement desprès.
Llavors seran els catalans que legitimaran aquesta vía. Jorge Cagiao (Universitat de Tours)
Tribunal de Quebec "el sistema no només viu d'adhesió a les lleis, sinó també de legitimació dels òrgans politics". Hi ho fa cercant un equilibri entre els valors básics com el principi democràtic, l'estat de dret, la tutela de les minories i el federalisme.
Aquesta legitimació dels òrgans polítics existeix a Catalunya, Gennaro Ferraiuolo (Universitat dels Estudis de Nápols)
Salut i república.

Valoració:14menosmas
Per ARRUIX, fa mes de 4 anys

Destapem la colonització espanyola del Regne de Mallorca!
Colons arruix!

Valoració:21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris