muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

Antoni Mir: «Hauríem de tenir tots un sentiment de gratitud enorme cap a Francesc de Borja Moll»

Antoni Mir en una imatge d'arxiu.

Divendres de la setmana passada es feia pública l’adquisició de l’Editorial Moll per part d’una sèrie d’empresaris, professors i diferents individualitats, i el naixement de la Institució Francesc de Borja Moll. Aquest dilluns hem parlat amb una de les persones involucrades en aquest renascut projecte editorial, Antoni Mir.

Qui hi ha darrere de l’adquisició de l’Editorial Moll?

En aquests moments vint socis fundadors. N'hi ha que són empresaris, professors o altres que simplement persones que s'estimen la llengua catalana i sobretot l'aportació que hi va fer Francesc de Borja Moll al llarg de tota la seva vida dedicada fonamentalment a recollir el tresor de tot l'idioma a tot el conjunt del territori a través del Diccionari català-valencià-balear que és la seva obra magna.

Amb quina intenció recuperen l’activitat de Moll?

Amb una doble funció; per un costat, el més important, és per a nosaltres promoure la figura d'aquesta personalitat. Hem de pensar que si mirem tota la història de l'idioma, Ramon Llull, emergeix com una figura que és capaç, tants de segles després, d'estar entre nosaltres. Però si mirem el segle vint, emergeix Francesc de Borja Moll. Difícilment en cap altre camp de la ciència, no només en la lingüística, trobaríem una persona d'aquesta rellevància. Hem de pensar que el diccionari per si sol ja representa 160.000 paraules a disposició de qualsevol persona que el vulgui consultar. Però té darrere l'esforç de tres milions i mig de cèdules, de persones, que anaven informant de les paraules que es deien a diferents indrets i que es varen recollir en un temps que no es disposava de les tecnologies amb les quals comptem avui. Era tot molt artesanal i molt manual. És una obra monumental. Per tant, Borja Moll emergeix al segle vint de la mateixa manera que Ramon Llull emergeix al llarg de gairebé tot el mil·lenni.

La segona és reprendre l'activitat de l'editorial, sobretot en aquelles obres de major volum que havien quedat interrompudes, com és el cas de la Versió Crítica de les Rondaies mallorquines o les obres completes d'Antoni Maria Alcover.

En què consisteix exactament l’adquisició del fons i de l’editorial?

El fons que s'ha adquirit estava en procés de liquidació perquè havia passat un procés concursal i per tant eren uns béns i un patrimoni que s'havia de convertir en pasta de paper. Es perdia absolutament tot. Hem adquirit un estoc de 350.000 volums, que passaran ara a la venda, que entraran altra vegada al circuit comercial. Hi ha una mostra, en tot aquest estoc, de totes les edicions dels 1.200 títols que havia anat publicant l'editorial des de l'any 1940 fins fa poc. Després també s'ha adquirit una part de béns immobles com màquines d'escriure, un piano de Francesc de Borja Moll, diplomes, mapes de la campanya de finançament del diccionari dels anys 40 i 50... Una sèrie de béns que tenen un valor sentimental, simbòlic i històric creim que rellevant. També s'han adquirit els dominis d'Internet, les marques registrades Llibres Mallorca i Editorial Moll i finalment aquesta institució Francesc de Borja Moll que creem ara, els socis fundadors inicials, que som una vintena avui dia i que aspirem a ser cinquanta el dia 3 de febrer. També s'han adquirit tots els contractes que estaven en vigor i que queden subrogats, si així es vol, a aquesta nova institució. Això ens permet reprendre la continuïtat històrica d'una editorial a la qual tot Mallorca hauria d'estar profundament agraïda, per tot allò que ha representat el fet de donar una oportunitat a escriptors, a donar veu a la cultura en llengua catalana i tot desenvolupat des de la nostra illa i des de Palma. Hauríem de tenir tots un sentiment de gratitud enorme cap a Francesc de Borja Moll i aquest també és un dels motius fonamentals de constituir aquesta

Ens pot dir, econòmicament, que significa aquesta compra?

Em costaria de quantificar, perquè a part de la compra concreta hi ha tot un any de feina de gent que ha dedicat hores, hores i hores de feina perquè això pugui tirar endavant. El cost és molt elevat. Ara el què farem serà proposar als ciutadans que com nosaltres se l'estimin que hi col·laborin.

Han obtingut algun tipus d’ajuda de l’administració per a l’adquisició de Moll?

La veritat és que no l'hem demanada. Aquest procés s'ha duit amb una gran discreció per a poder tancar aquesta adquisició amb èxit i eficàcia. És veritat que n'havíem informat, de manera també discreta, a les institucions públiques, però aquesta compra s'ha fet des de les aportacions de cada un dels socis fundadors.

Els anteriors gestors de l’Editorial es veien obligats a fer un concurs de creditors... Com gestionaran vostès l’Editorial perquè sigui viable econòmicament?

Aquesta és la primera assignatura. No hauríem començat aquest projecte sense tenir un pla de viabilitat i sense pensar i traçar les línies de gestió perquè sigui viable. Estem construint un projecte per la pròxima dècada. No és un projecte a curt termini. Han de pensar, per exemple, que les obre completes d'Antoni Maria Alcover, potser arribarà als 20 o 22 volums, ara n'hi ha dos de publicats. Per tant hi ha una tasca de recerca, de sistematització, de recollir aquesta obra enorme perquè pugui anar sortint. Això no podia quedar interromput. El pla editorial de la Institució Francesc de Borja Moll en relació amb aquest aspecte editorial serà completar aquesta col·lecció.

Amb el tancament de Moll també tancava Llibres Mallorca. Tenen intenció de recuperar també la llibreria?

No ho descartem, però en tot cas no es una prioritat immediata. Tot just començam i el primer que volem és posar en ordre tots aquests actius comprats i immediatament estar present en el mercat. Llibres Mallorca podria tornar a obrir, però no seria immediatament. El què si que necessitem segur és un lloc on un ciutadà pugui trobar qualsevol exemplar d'Editorial Moll i això és difícil sense un punt propi.

Fins al seu tancament la família Moll va estar estretament lligada a la gestió de l’Editorial. D’alguna manera hi seguirà essent present la família en aquesta nova etapa?

Aquesta iniciativa és privada i és independent de la família, però la tenim totalment en compte, hi ha una gran complicitat. Em consta que la família està satisfeta que l'editorial tingui una sortida. Com deia Francesc Moll fa pocs dies, aquesta iniciativa vol dir que hi ha molta gent que com ells s'estima Francesc de Borja Moll.

Tot i que l’aparició del llibre electrònics no ha desbancat el mercat dels llibres en paper... Tenen intenció d’obrir-se també mercat en l’àmbit del llibre electrònic?

Sense dubte. Si resumíssim l'Editorial Moll ara ho faríem dient Diccionari i Rondaies, una tasca de la Institució Francesc de Borja Moll serà continuar l'edició d'aquestes dues obres magnes. Ens hem d'adaptar als nous temps i estem oberts i promourem i investigarem com arribar als nous públics i que les rondaies i el diccionari no queden com una cosa del passat. Pel Diccionari es desenvoluparan aplicacions que permetran actualitzacions, cosa que en el paper és més mal de fer.

Quan començaran a fer-hi feina?

Dia tres de febrer hi haurà l'acte de constitució de la Institució Francesc de Borja Moll a Palma i en aquell moment neix la Institució. L'activitat de l'editorial començarà immediatament. Ja puc avançar que hi haurà una publicació, segurament una reedició rellevant, per la fira del llibre.

Quants llocs de feina donarà Moll?

Jo diria que entre tres i nou.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per I doncs, fa mes de 5 anys

Escardepenyes: I és ben veritat que s´han carregat molta feina i responsabilitats, per tal de salvar un patrimoni cultural que no se podria perdre.
Però malgrat que sigui una broma, esgarrifa pensar que les obres de Mossén Antoni Maria Alcover puguin caure en mans de gonelles.

Valoració:3menosmas
Per arg, fa mes de 5 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana:

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: "Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que 'si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa' se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, 'per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa'. Això demostra que el gentilici 'català' es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus."

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:2menosmas
Per Biodramina, fa mes de 5 anys

@escardapenyes

Si de verdad quieres honrar a B.Moll, aprende a escribir el idioma que tanto amas.
Duele a la vista leerte.
Zoquete.

Valoració:0menosmas
Per Fornalutx, fa mes de 5 anys

Barco a tot pancatalanisme .. Fora, ARRUIX de Sa Nosrra Terra ...!!

Volem es Mallorquí nostro ..!!

Catala a Catalunya ..!! Fora de ses Nostres illes !!
Mai mos sentirem des rollo politic inventat des pastissos catalans ..

Valoració:-15menosmas
Per sebastia, fa mes de 5 anys

Vam llegir amb el grup classe 'la madona que va enganar el dimoni'

Valoració:4menosmas
Per sebastia, fa mes de 5 anys

Estant de professor a l'ies juniper serra a son cladera a palma , vam llegir la rondalla mallorquina de mossen antoni maria alcover 'la madona que va enganar el dumoni' tot el grup classe. La vaig agafar d'un llibre de rondalles mallorquines de l'editorial moll. Per jo es un gran editorial. Gracies.

Valoració:6menosmas
Per sebastia, fa mes de 5 anys

Estant de professor a una assignatura de lectura assistida , els alumnes van llegir una rondalla i despres alguns es van comprar un llibret de rondalles de mossen alcover de l'editorial moll. Els va agradar.

Valoració:9menosmas
Per Calúmnia, que qualque cosa queda!, fa mes de 5 anys

Una molt bona iniciativa, la de conservar tot el patrimoni cultural de la Ediorial Moll.
Si com empresa, la Editorial Moll deu doblers als seus treballadors no ho sé, però per aquests cassos hi ha els Jutjats de Lo Social i també un Fons de Garantia Social, (FOGASA) que cobreix els deutes als treballadors quan les empreses que han fet fallida no poden
També hi ha un cert grup que de dediquen a dir mentides dels seu adversaris, no sé si és aquest el cas però si no se demostra el contrari, tenim tot el dret de sospitar-ho, perquè dissortadament no seria a primera ni la quarta vegada que ho fan.
.

Valoració:7menosmas
Per Idò sí, fa mes de 5 anys

Ell que ho vessem, va dir es cego!

Valoració:3menosmas
Per Alerta!, fa mes de 5 anys

El senyor Moll nomia Francesc de Borja (abreujat: Francesc de B. Moll). Mai no es va dir "Borja Moll".

Valoració:-7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris