algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Avui dijous s'inaugura l’exposició “1715. La fi del regne enmig del mar?” a La Misericòrdia de Palma

Francesc Miralles i Bartomeu Mestre a l'acte de inaguració

La mostra es fonamenta en uns textos breus i una vintena d’imatges sobre dotze plafons que ofereixen una mirada a la Guerra de Successió (1705-1715) des de la perspectiva de les Illes Balears i Pitiüses. S’inaugura aquest dijous, 14 de gener, a les 19 hores, amb la presència del president del Consell, Miquel Ensenyat i del vicepresident primer i conseller de Cultura, Francesc Miralles.

Després d’haver-se inaugurat el passat mes de juliol a El Born Centre Cultural de Barcelona i haver-se exposat a la Sala de Cultura dels Consells d’Eivisa i del Consell de Formentera, l’exposició “1715. La fi del regne enmig del mar?”, arriba al Centre Cultural La Misericòrdia. L’escriptor i historiador Bartomeu Mestre “Balutxo” és qui la comissaria i ve acompanyada de l’emissió en circuit permanent del documental La Resistència de Pere Sánchez.

Dotze plafons recullen una cronologia bàsica de la Guerra de Successió i relaten la presa del Regne de Mallorques. Cada plafó va encapçalat per dos versos de Guillem d’Efak extrets de l’obra El Regne enmig del mar i la imatge que identifica la mostra és la d’un corn marí de l’artista Pere Capellà, “instrument avisador que utilitzaven els homes de les torres de defensa i que va ser considerat una arma fins al punt d’incloure-la dins el llistat de desarmament de la població”, explica Bartomeu Mestre. “Balutxo” destaca la importància de documentar un “episodi històric que va alterar substancialmente la nostra història però molt desconegut i que va ser un enfrontament entre dos tipus de govern: l’absolutisme front el pactisme. Va ser un conflicte mundial”. L’historiador i comissari de l’exposició afegeix que “la guerra no va acabar el setembre de 1714 a Barcelona sinó el juliol de 1715 a Mallorca i Eivissa. Això s’ha d’explicar, de la mateixa manera com el Decret de Nova Planta va significar l’anul·lació de l’autogovern, la fi del Regne de Mallorques i la pèrdua de sobirania. Tot i aquests fets, el poble ha resistit i ha mantingut la defensa de la llengua i la cultura i això ens ha de servir per projectar-nos cap el futur”

Durant l’acte de presentació, celebrat avui a la Misericòrdia, el vicepresident primer i conseller de Cultura, Francesc Miralles ha recordat la visita que varen fer ell i el president Miquel Ensenyat a Barcelona a finals d'agost i que els va permetre visitar l'exposició per primera vegada dins els actes de commemoració del Tricentenari. Miralles ha refermat el seu compromís a “donar a conèixer la història de Mallorca perquè és la millor manera que no es tornin a produir actes d’imposició i d’alienació de la nostra llengua i cultura”. El conseller de Cultura també ha agraït “la tasca desinteressada dels membres de la Comissió Cívica del Tricentenari” i ha explicat que l’exposició no acaba el seu recorregut a Palma sinó que l’Ajuntament de Felanitx ja s’hi ha interessat, de cara al mes d’abril. Al Centre Cultural La Misericòrdia, la mostra romandrà oberta fins el 6 de febrer.

L’exposició s’oferirà al centres de secundària de Mallorca que hi vulguin fer visites i alguns dels membres de la Comissió Cívica del Tricentenari faran de guies

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per llorens, fa mes de 5 anys

L’escriptor i historiador Bartomeu Mestre “Balutxo” historiador? jajajjaja
trabajador de banca, sindicalista..y poco mas. Ah si, independentista, anexioador a esos falsos países catalanes y a esa inventada unidad de la lengua. De eso, mucho, pero de ahí a que la guerra de sucesión cataluña perdiera frente a españa, y baleares también,hay un largo trecho, hubo personas de españa, dentro de cataluña y Baleares que apoyaban a un bando y a otro, es decir, borbones y austrias, pero que en el caso de cataluña, mismas personas de cataluña, es decir, catalanes y españoles, se enfrentaron para defender un bando y otro, de cataluña contra españa, es otra invención de los grandes historiadores de cataluña,y de estos auodenominados historiadores, ejejjeje como siempre los catalanistas, trolls rancios del embuste y la tergiversación, manipulan la historia, para ellos la histeria, para adaptarla a una mente retorcida y a una idea de país , donde la verdad desaparece.

Ahora en Mallorquín.....no en catalino, sino en la lengua milenaria de estas islas...ala enfadaros catalanitos..ejeje

treballador de banca, sindicalista..i poc mes. Ah si, independentista, anexioador en aquests falsos països catalans i en aquesta inventada unitat de sa llengua. D'això, molt, però d'aquí an es fet que sa guerra de successió cataluña perdés enfront de españa, i balears també,hi ha un llarg tros, va haver-hi persones de españa, dedins cataluña i Balears que ajudaven en un bàndol i en un altre, és a dir, borbones i austrias, però que en es cas de cataluña, mateixes persones de cataluña, és a dir, catalans i espanyols, se varen enfrontar per defensar un bàndol i un altre, de cataluña contra españa, és una altra invenció des grans historiadors de cataluña,i d'aquests auodenominados historiadors, ejejjeje com sempre es catalanistes, trolls estantissos des embuste i sa tergiversació, manipulen s'història, per ells s'histèria, per adaptar-la en una ment retorçada i en una idea de país , on sa veritat desapareix.

Valoració:-3menosmas
Per Pepet, fa mes de 5 anys

Slort, t'ha de presentar a un concurs. Ja saps de que.

Valoració:-3menosmas
Per slort, fa mes de 5 anys

Allò que molesta més els "trolls" (els que escriuen en foraster en aquest fòrum ho són) no és que valorin els seus comentaris en vermell o que opinin en contra d'ells -això els permet de continuar replicant-; sinó que no els facin cas. Per tant, la cosa millor que es pot fer és no respondre'ls i deixar-los la puntuació en blanc; fins i tot, no llegir les seves opinions. D'aquesta manera, la provocació que pretenien no té cap efecte.

Valoració:9menosmas
Per Ermessenda, fa mes de 5 anys

Aquest Salvador ("de la pátria"?) fa més tuf borbònic que els exducs de Palma!

Valoració:7menosmas
Per Salvador, fa mes de 5 anys

Ese Balucho es un indocumentado histórico con una imaginación desbordante. De todos modos, jamás conseguirá su sueño de las Baleares integradas en Cataluña y sin relación con España. De momento, ya no estamos en 2015, sino en 2016. Tras esos 300 años, vendrán los 301, luego los 302, etc. ¡ Benditos los Decretos de Nueva Planta que acabaron con el caos de las banderías del régimen estamental austracista, imponiendo la modernidad.Fanáticos como Balucho los habrá siempre, es mejor no hacerles caso.

Valoració:-2menosmas
Per Quinaenveja, fa mes de 5 anys

És que com els historiadors i els filòlegs del Siluro Boreal, no en hi ha a altre lloc.

Valoració:10menosmas
Per Pepet, fa mes de 5 anys

Historiador? Bsncari i sindicalista i gracies.

Valoració:-11menosmas
Per Vilera, fa mes de 5 anys

Bona feina destapar una història que no coneixem! Això de les visites només es farà als centres de secundària? M'agradaria poder assistir-hi. En faran per adults?

Valoració:24menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris