cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 23°
21°

Cultura i memòria valenciana per a tots els Països Catalans

Un mallorquí coordina el Projecte Basset, homenatge a la història amb 25.000 seguidors a Twitter

Junta de guerra de l'1 de setembre del 1714 a Barcelona, amb la participació d'Antoni Villarroel, Rafael de Casanova i Basset -d'esquena-.

Vicenç Salvador Torres Guerola és un mallorquí de Palma que fa anys viu entre La Ribera i el Pirineu. Ara que a l'illa comencen a donar-se a conèixer els actes del Tricentenari 1715 – 2015, és el moment de recuperar la seva història i experiència, com a iniciador i coordinador d'un projecte cultural adreçat al conjunt dels Països Catalans, que comparteix objectius amb l'esmentada rememoració: recuperar la memòria de cara a construir un futur nou.

Torres és un dels tres impulsors inicials del Projecte Basset, que duu al nom el record del líder dels Maulets (Joan Baptista Basset i Ramos, Alboraia, 1654 – Segòvia 1728), heroi de la Guerra de Successió al País Valencià i participant també a la desfeta de Barcelona.

La iniciativa sorgí moguda pel fet que molts valencians del segle XXI no recorden la història pròpia. Tal com explica, el 2007 fou l'any en què a València es compliren tres-cents anys d'ençà de la derrota a mans dels Borbons a Almansa, que significà el preludi de l'anihilació de les institucions que garantien autogovern, així com els intents de substituir la identitat i llengua pròpies per les formes i estructures més pròpies de Castella.

L'efemèride passà de puntetes per a bona part de la societat valenciana. Però sectors del món cultural –associacions, escriptors, artistes- i alguns mitjans de comunicació, eminentment digitals, sí contribuïren a recordar aquells fets i homenatjar els personatges imprescindibles.

Aquesta realitat s'expandí i més i més persones parlaren, escriviren o explicaren a xerrades els fets i la vida del general Basset. El mateix heroi valencià 'tornà' a viure en forma de diferents perfils virtuals, que a la xarxa apleguen encara avui milers de seguidors, comentant i difonent notícies de la premsa nostrada.

D'aquesta forma, avui segueixen donant alè al Tricentenari arreu dels Països Catalans, fins a cloure el cercle Almansa-Barcelona-Mallorca, l'any que ve, amb el record de la liquidació del Regne de Mallorques, tres centenes d'anys després de consumar-se amb els Decrets de Nova Planta.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris