algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

El Govern paga la nòmina de maig als músics de la Simfònica

Els treballadors de l'Orquestra havien convocat vaga i dos concerts de protesta a la Plaça Major, coincidint amb les representacions d'«Aïda» al Teatre Principal de Palma. Tanmateix, el Consell garantí que les funcions seguirien endavant

19908

Els músics critiquen que encara no s'hagi publicat el contingut d'uns concerts a Bellver que han de començar en qüestió de dies.

Arxiu

El Govern ha abonat avui mateix les nòmines del mes de maig i els pagaments a la Seguretat Social dels músics de l'Orquestra Simfònica de Balears. Mitjançant un comunicat, l'Executiu afirma haver fet "un important esforç, amb l'habilitació d'una partida econòmica extraordinària, per tal de realitzar la transferència nominativa que possibilita el cobrament de les nòmines endarrerides".

Així, aquest mateix matí, s'ha fet efectiu l'ingrés de 289.509,82. L'endarreriment en el pagament era un dels principals punts de conflicte entre els músics de la Simfònica -que havien avisat de dues jornades de vaga coincidint amb les representacions al Teatre Principal d''Aïda'- i les Administracions.

Avui ha tingut lloc la segona reunió al Tribunal d'Arbitratge i Mediació de les Illes Balears (TAMIB) entre el comitè d'empresa de l'Orquestra i les administracions que conformen el Consorci per a la Música de les Illes, amb l'objectiu d'acostar postures i evitar l'aturada anunciada. A la sortida de la trobada, els representants del Comitè d'empresa han afirmat que la convocatòria de vaga es manté tal i com s'havia plantejat, i han recordat que són dues les mensualitats que no s'han pagat.

Concert-protesta
Tanmateix, no està gens clar què passarà. El Comitè d'Empresa de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears "Ciutat de Palma" comunicà fa uns dies la convocatòria de vaga per al 28 i el 30 de juny, coincidint amb la segona i tercera representació de l'esmentada òpera al Principal. Els músics havien decidit canviar l'escenari -la Plaça Major en comptes del Teatre- com a forma de protesta.

Per contra, fonts del Consell Insular afirmaren que es garanteixen les quatre actuacions previstes dins l'actual edició de la Temporada d'Òpera.

Motius de la vaga

Els motius de la convocatòria de vaga per part dels treballadors de l'Orquestra són diversos. D'una banda, el Comitè indica la impossibilitat d'asseure's amb els responsables insulars de Cultura.

"Fa més d'un any que s'estan sol·licitant reunions per tal de negociar el nostre conveni col·lectiu; a dia d'avui no hem aconseguit reunir-nos. Falten poques setmanes per a que s'esgoti el conveni i no ens donen cap solució satisfactòria", indicaren els músics a un comunicat.

A més, segons critiquen la Junta Directiva de la Simfònica encara no disposa d'un pressupost que permeti el funcionament de l'orquestra per al 2013. Tampoc no s'ha publicat encara el contingut del Festival del Castell de Bellver, i molt menys de la temporada 2013-2014 de la Simfònica.

Així doncs, l'únic punt que de moment s'ha solucionat, segons el què ha apuntat el Govern, és el cobrament de les pagues endarrerides dels músics.

No cancel·len
En qualsevol cas, la postura de la direcció del Teatre Principal és clara: ratifiquen que les funcions es desenvoluparan amb normalitat, i que en cap moment es procedirà a la seva cancel·lació.

El director artístic del Principal, José María Moreno, assegurà que els responsables del teatre "entenen i respecten" els músics de la Simfònica, però remarcà que el Principal "es deu al seu públic, i a la resta d'artistes, tècnics, figurants, cors, solistes i treballadors que duen molts mesos treballant en aquesta producció".

Moreno recordà exemples de Riccardo Muti a l'Scala de Milà, o de López Cobos i Plácido Domingo a la Maestranza, que "en situacions semblants, procediren a assegurar les funcions que estaven previstes". Així doncs, el Principal esgota les hores estudiant les diverses possibilitats tècniques i artístiques existents per tal que les dues representacions de l'òpera de Verdi surtin endanvant.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per 4x4, fa mes de 7 anys

En Marcel·lí cobra cada mes? Músics, alçau es cap!

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris