nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

Sant Jordi: cultura i sentiment

20524

Glòria Forteza-Rey, ahir a la llibreria Embat ultimant tots els detalls.

Els llibreters miraven cap al cel ahir capvespre amb incredulitat. La brusca que va caure a Ciutat fou un mal auguri després de dies de sol. "Segur que farà bon temps", bromejava el president del Gremi de Llibreters, Francesc Sanchis, després de les primeres gotes. I és que la cita d'avui, 23 d'abril, està marcada en vermell al calendari de totes les llibreries. És el gran dia de la cultura escrita, no només per als autors o per als editors, sinó també per a uns botiguers de llibres que estan més que encoratjats amb aquesta edició de Sant Jordi.

"Si és com la de l'any passat, serà perfecta. Feia anys que no hi havia un Sant Jordi tan participatiu i amb tan bones vendes", recordava Sanchis. Enguany l'activitat fins i tot ha incrementat, ja que entitats com l'Associació de gestors culturals i l'associació Natzaret també s'han apuntat a la festa literària i posaran els seus estands al bell mig de la plaça d'Espanya. En total, el gremi té comptabilitzades 34 parades, que sortiran a les places i carrers de Palma. El mateix succeirà a altres localitats, com Manacor o Inca, amb més o menys participació. La majoria de biblioteques municipals també celebraran el Dia del Llibre amb activitats especials majoritàriament per als infants. Fins i tot el museu d'Es Baluard també s'ha afegit a la cita amb una campanya d'alliberament de llibres (bookrossing), una iniciativa que es fa conjuntament arreu de l'Estat i en la qual s'alliberaran 3.000 llibres bàsicament referents a temàtiques d'arts visuals. A més a més, durant el capvespre hi haurà una lectura en català continuada de L'illa de la calma, de Santiago Rusiñol, i en què prendran part personatges del món de la cultura de Mallorca.

Ara bé, són els ciutadans anònims els qui fan grossa la festa del llibre. Trescar entre les paradetes, remenar, ensumar fins a arribar a consumir cultura escrita. Tant s'hi val si són best-sellers, poesia, llibres d'assaig o clàssics. Avui els carrers de Ciutat seran plens d'històries imaginàries o certes, llestes per al consum individual o col·lectiu.

Els representants polítics, com sempre, faran el seu tradicional passeig i recordaran, encara que només sigui un pic a l'any, la importància del foment de la lectura. No debades, els índexs de lectura apunten que el 58,6 per cent dels ciutadans de les Balears assegura que llegeix en el seu temps lliure, un percentatge que se situa mig punt per sota de la mitjana espanyola, del 59,1%.

Tot i aquestes dades, estimades segons la Federació d'Editors de l'Estat, la xifra de l'Arxipèlag ha augmentat dos punts respecte de l'anterior enquesta del 2011. Avui, doncs, serà un dia per confirmar les estadístiques, tot i que allò desitjable seria que la lectura fos un hàbit habitual i "barat", com recordava al principi de la crisi el llavors president del Gremi d'Editors, Francesc Moll.

Pel que fa als autors, onze llibreries (mirau el gràfic adjunt) tindran un estand preparat per acollir els escriptors i escriptores. Allà signaran les darreres novetats literàries als lectors que ho desitgin. Noms com Max, Antoni Tugores, Sebastià Manresa, Biel Mestre, Biel Mesquida i Lis Haley signaran exemplars.

Munió d'activitats

D'altra banda, les arts escèniques s'afegiran a la cita per part del grup Ànima de Circ, que farà una cercavila amb personatges que recreen éssers sortits d'un conte d'aventures de llocs llunyans, ideat de manera especial per a la Fira del Llibre. Altres iniciatives també ludicoculturals es donaran cita en la jornada d'avui, com el "Sopar de lletres", que organitza l'Obra Cultural d'Inca. Serà, doncs, una munió d'activitats i parades envers la literatura i que, per Sant Jordi, vénen acompanyades d'una rosa vermella.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris