algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 13°
13°

Demostració de força

La XXIV Setmana del Llibre en Català conclou a Can Alcover amb més vendes i visitants que l’any passat

21186

L’èxit de la XXIV Setmana del Llibre en Català ha animat els llibreters a cercar un lloc més gran per a l’any que ve.

La XXIV Setmana del Llibre en Català no les tenia totes enguany. Primer va haver de superar el perill de no dur-se a terme. A més a més, han estat només cinc dies de fira, en contra dels 10 de l'any passat. I l'espai de Can Alcover ha estat molt més reduït que en edicions anteriors (l'escenari de l'any passat fou el parc de les Estacions). Malgrat totes les circumstàncies anteriors, lectors i llibreters han pegat un cop de puny a la taula i han demostrat que el llibre en català té una força que cal tenir en compte. S'han superat les xifres de vendes i visitants de l'any passat, només que en la meitat de temps i a un lloc que no és de passada per a molta gent.

Quina és l'explicació per aquests fets?
"Crec que ha estat una qüestió de militància en dues direccions: en primer lloc, envers la llengua i, en segon lloc, les xifres demostren que la Setmana del Llibre en Català és un esdeveniment arrelat entre la gent", explicà ahir el president del Gremi de Llibreters, Francesc Sanchís. Els lectors han tingut a l'abast prop de 10.000 volums, distribuïts per temàtiques per raons d'espai. Així mateix, hi ha hagut a l'abast dels assitents un bon grapat d'actes, també molt ben acollits.
Sanchís reconeix que finalment es decidí dur a terme la Setmana gairebé "com un esforç de voluntariat".

"L'havíem de fer com fos", afegí el president del gremi. Però la "important resposta ciutadana" ha donat uns ànims tan inesperats com necessaris al sector. "La gent ens ha demanat que lluitem per la Setmana del Llibre en Català, que en un futur haurà de ser més grossa", va continuar Sanchís.

La primera demostració d'ànims arribà amb les facilitats de l'Obra Cultural Balear per poder dur-la a terme a Can Alcover, "amb les molèsties i despeses que això suposa per a ells". "Tal vegada és que nosaltres no ho vèiem tan important", va assenyalar el president. "Allò que ha passat ha estat molt emocionant i serveix per canviar el nostre tarannà", afegí.

De fet, Francesc Sanchís considerà que l'edició que acabà ahir és la primera d'un nou plantejament per al Gremi de Llibreters. "Hem d'apostar més per la Setmana del Llibre en Català com a organització. L'ensenyament de tot això és que l'important no és la subvenció, sinó la voluntat de fer-la", indicà.

El dia més fort d'aquesta XXIV edició va ser divendres, on les vendes ascendiren a gairebé 5.000 euros i els actes tingueren una nombrosa assistència de públic. "Tots les activitats varen estar plenes, i els homenatges a Villangómez i Rosselló-Pòrcel varen ser del tot entranyables", manifestà Sanchís, qui espera que l'any que ve es pugui fer a un lloc més gros. "Estam molt agraïts a l'Obra Cultural Balear, però ara ens haurem de plantejar si cercar un lloc on se li pugui donar més sortida a la Setmana".

Sobre les subvencions, els llibreters no esperen res del Consell, malgrat que enguany s'hagin pressupostat 18.000 euros per a aquesta edició. "És una contradicció que Cultura estigui en mans del Consell, un organisme que a hores d'ara no té capacitat econòmica. No sé com se'n sortiran", comentà el president.

Els nins foren els protagonistes ahir dematí a Can Alcover amb un contacontes a càrrec de Trencallibres. D'altra banda, la nova editorial Xicra presentà a les 18 hores el poemari de Petar Matovic Les maletes de Jim Jarmush. L'acte fou a càrrec de Pau Castanyer, Joan Tomàs i Pau Sanchís. La darrera activitat d'aquesta XXIVedició de la Setmana del Llibre en Català va ser la presentació del volum d'Aina Socies Varietats locals de les Illes.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Cabrit, fa mes de 8 anys

Commodum, habetis uno mense.

Valoració:1menosmas
Per Cabrit, fa mes de 8 anys

@Es Mascle Ros

Crospiran?........un altre entabanat que troba que fa bó xerrar la modalitat de la peninsula.

Shalom, cap de fava.

Valoració:1menosmas
Per Es Mascle Ros, fa mes de 8 anys

En CABRIT ha ressucitat!!

Això és fer Pasqua abans del Ram!

Clar! Ell celebra la Pésah i no és el mateix. Mal moment per un cabrit ressucitar. El 14 de Nissan (enguany deu caure dia 25 de març) Se'l crospiran amb pans àcims i herbes amargues.

Valoració:-2menosmas
Per Cabrit, fa mes de 8 anys

No, si encara funcionau millor fora doblers públics!! .......al final els catalanistes i mallorquins venuts haureu de besar el cul d´en Joserra....

Valoració:-7menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 8 anys

Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en la llengua cooficial distinta del català. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma foraster no interessa ni és útil ni és necessari.

Valoració:12menosmas
Per El litri, fa mes de 8 anys

DE ILUSIONES CATALINAS SE VIVE......

Valoració:0menosmas
Per balearium, fa mes de 8 anys

Pero si solo hay dos personas.....vaya éxito

Valoració:0menosmas
Per Ànims, fa mes de 8 anys

Aviat haurà acabat aquest malson de Gobierno de Bauzán, i llavors serà encara millor que abàns.

Valoració:6menosmas
Per Ànims, fa mes de 8 anys

Aviat haurà acabat aquest malson de Gobierno de Bauzán, i llavors serà encara millor que abàns.

Valoració:3menosmas
Per Bel, fa mes de 8 anys

Uh sí , una forçada q no vegis

Valoració:-9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris