algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
17°

El català no interessa

En quatre anys, el Consell de Mallorca ha reduït 1,1 milions la partida destinada a Política Lingüística. El Govern, per la seva banda, ho traspassa tot a l’IEB amb menys dotació

20974

En només quatre anys, les partides que les administracions destinen a la promoció de la llengua catalana han quedat aniquilades.

ULTIMA HORA

En només quatre anys, les partides que les administracions públiques destinen a la promoció i preservació de la llengua catalana han quedat aniquilades. Aquesta tendència s'inicià el 2011 amb l'entrada de José Ramón Bauzá al Consolat i la decisió de Govern balear, Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma de suprimir del seu organigrama les direccions generals encarregades de Política Lingüística. D'aquesta manera, quedaven diluïdes les aportacions particulars a la divulgació de la llengua pròpia i s'incloïen dins els pressuposts totals del departament de Cultura.

El cas més fefaent el trobam al Consell de Mallorca. La setmana passada, el departament de Vicepresidència, Cultura, Patrimoni i Esports anuncià una retallada del 40% per a la partida de Normalització. La Conselleria que encapçala Joan Rotger hi destinarà enguany 530.402 euros. Ara bé, aquestes retallades han estat progressives i no només han afectat durant un any. Si ho comparam respecte dels pressuposts del 2010, la tisorada del Consell per a la promoció de la llengua pròpia és del 68%. És a dir, en quatre anys, ha passat d'1,6 milions d'euros als 530.000 actuals.

Un fet gairebé semblant es dóna al Govern balear. L'any 2010, hi havia una Direcció General de Política Lingüística amb un pressupost propi de 6.237.602 euros. D'aquesta assignació, 1,1 milions corresponien a despeses de personal i corrents en béns i serveis, que a dia d'avui encara es mantenen. Els 5 milions d'euros restants eren destinats a activitats generals i ajudes per a la promoció i difusió de la llengua catalana. Enguany, aquesta partida està unificada dins el nou Consorci de l'Institut d'Estudis Baleàrics, que gestiona la promoció de la cultura a l'exterior, i també el Cofuc.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per llonguet, fa mes de 8 anys

¿y ahora os enteráis??

Valoració:0menosmas
Per balear, fa mes de 8 anys

Los pancas, con la OCC a la cabeza, se han lucrado mucho con el cuento de la lengua.

Ahora, a rapar.

Valoració:0menosmas
Per Un Canonge, fa mes de 8 anys

¿Això de "Orzouei" és una catalanització del nom de la sèrie dels anys '70 d'aquell al·lot mig bàmbol "ORZOWEI"?
"demvoler"- Del "diccionari de sa llengo báaleà"
s Tei - El pug des Teix en llenguatge abreujat de mòbil.

"Segons s'al·lot sa jugueta"

Matrimoni han pactat,
n'Orzouei amb en Tronxó.
Ja tenim, senyor Rector,
tot es gonellum mesclat

Valoració:10menosmas
Per mallorquin, fa mes de 8 anys

La imposición lleva al rechazo

Valoració:0menosmas
Per Orzouei, fa mes de 8 anys

Jaume, en primer lloc no seria política i en segon no lingüística....això és lo que vos ven...no enteneu que una llengua no se destrueix mentre no entreu amb politica...mai ha pasat res per conviure es castellà i sa mal anomenada llengua catalana pròpia de ses illes...heu estat massa radicals amb voler requisit, IB3 super formal que cap mallorquí major entén,...aturau demvoler treure profit económic de xupopters com OCB, sTei i demés grups hipersubvencionats!!!

Valoració:-11menosmas
Per Pepe, fa mes de 8 anys

Troncho lo has bordado tío.

Valoració:0menosmas
Per Tronxo, fa mes de 8 anys

Si en lloc de dirli catala li hagueseu seguir diguent mallorquí, si no haveseu fet desapareixer es salat a ses escoles ,i penjat llacos amb sa bandera mallorquina en lloc de sa aragonesa ( catalana ?) , tots es mallorquins vos haguesin donat suport , fins i tot es gonelles,
Es millor lingüista mallorquí mosen Alcover ja se va cagar amb Puig i Cadafalch i amb en Pompeu FAVA ( fabre), perque sensa arribarli a ses soles des peus li volgueren imposar es seus criteris

Valoració:-28menosmas
Per el observador, fa mes de 8 anys

El titular lo dice todo, y esplícitamente bien, NO INTERESA

Valoració:0menosmas
Per Gol, fa mes de 8 anys

Todo esto resultado de toda esta imposición durante tantos años.
Pena, ninguna.

Valoració:3menosmas
Per Idò ben bé, fa mes de 8 anys

Mai havia sentit xerrar tan malamament es mallorquí com ara, ets al.lots fan una mescla de català/mallorquí/castellà que fa pena sentir-los.

Exemples ferestos de pronuncia actual (i aixó inclou molts de professors que, se suposa, tenen es nivell C de català)
- Sa "s" sonora a punt de desapareixe des mapa, herència des castallanoparlants as qui els hi admeten aiquesta mancança ats examens orals.
- Sa "v" tres quarts de lo mateix, tot se pronuncia com a "b" cada vegada que els hi sent dir "vaca" me imagin es pobre animal fermat damunt un contxo.
- Articles "so/sos", no han deixat només de pronunciar-se, sino que ja ni els anomenen as pocs llibres de text que expliquen ets articles salats.
- Es cançoner balear no s'emplea o ha estat "traduit" as català estàndar, es menuts ja ni aprenen sa nostra pronuncia.
- LLibres de lectura són 99% d'autors catalans, com si no tenguessim representats literaris a bastament dins sa nostra comunitata.
I un munt de coses més que segur he passat per alt.
Per aprendre sa meva llengo d'aquesta manera, m'estim més que tot sigui en castellà, i no ès per mor des castellanisme, sino per sa feresta nomrlització que s'ha feta a ses illes, que mos ha fet avorrir es català.

Valoració:-9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris