algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
23°

Artistes i gestors culturals reclamen la dimissió de Bosch, Rotger i Gilet

23422

María José Ripoll, Paco Espinosa i Andreu Carles López.

Després de les protestes del col·lectiu de professors, metges i funcionaris de Cort, ara arriba el torn dels agents culturals. Les associacions que treballen en els diferents camps de la cultura també  s’han alçat en ‘peu de guerra’ contra les polítiques del Govern, del Consell i de l’Ajuntament de Palma, que consideren “una humiliació constant i una falta de respecte continuada a la ciutadania, als artistes i a la cultura pròpia”. És la primera protesta, però avisen que n’hi haurà més.

L’Associació d’Artistes Visuals de les Illes Balears (AAVIB) i l’associació de gestors culturals feren públic ahir un manifest en el qual reclamen la “dimissió immediata dels responsables polítics en matèria de cultura de les Illes Balears”, a més de sol·licitar als governants un “canvi radical” quant a aquesta matèria. El manifest el llegiren ahir, dia de la vaga general,  perquè consideren que “el món de la cultura també s’ha de pronunciar”. Així ho assegurava el president de l’AAVIB, Paco Espinosa, acompanyat per la secretària general de l’entitat, María José Ripoll, i el responsable de l’associació de gestors, Andreu Carles López. “Estan eliminant les ajudes, retallant partides i tancant centres i equipaments culturals”, digué Espinosa, recordant els departaments de Rafel Bosch (Govern), Joan Rotger (Consell de Mallorca) i Fernando Gilet (Cort).

“És inacceptable l’eliminació sistemàtica d’ajudes, perquè la cultura no pot ser desplaçada a baix de tot de la llista”, recalcà, mentre rememorava que en els darrers temps s’han tancat l’Espai Mallorca de Barcelona, el centre cultural S’Alamera d’Eivissa i el Flassaders de Palma;  Cort ha retallat “brutalment” el pressupost de la Fundació Palma Espai d’Art, en el qual descarta el Medialab de les Voltes; i, per afegitó, l’Executiu de Bauzá ha decidit retirar les Balears de l’Institut Ramon Llull “per lluites polítiques”.

“El Govern actual sembla haver dissenyat una estratègia de destrucció de la cultura”, apunta el manifest, que aquestes associacions també han fet públic a través de les xarxes socials.

“Les dades són alarmants i els governants tenen l’obligació de defensar la cultura com a bé públic que ha de ser protegit, com diu la Constitució”, reclamà el president dels artistes visuals. Així mateix, assenyalà que els agents culturals aporten entre el 3,7% i el 4% del PIB espanyol. És a dir, que el sector cultural també “aporta  riquesa econòmica”.

Pel que fa als casos concrets, Paco Espinosa destacà que s’han reunit amb el regidor deCort, Fernando Gilet, per mostrar-li la seva disconformitat en la gestió de la Fundació Pilar i Joan Miró, “que es manté únicament com a museu, però que ha deixat de banda el centre de desenvolupament dels artistes, que fou precisament el llegat de Miró”. El mateix ha succeït amb el Centre de Recursos de Palma, que desaparegué per donar pas a un Medialab a les Voltes que ara queda anul·lat. “El projecte de les Voltes no feia falta”, afirmava Ripoll, qui recordà igualment la desaparició del projecte Crida, “que portava a Palma artistes en residència”. Respecte del futur del Ramon Llull, els artistes se senten enganats, perquè en la reunió amb el director adjunt Antoni Vera, aquest no els comentà la sortida de Balears del Llull.

Per als artistes, reclamaren una “línia de programació clara” per a les exposicions que s’exporten.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xebet-li, fa mes de 8 anys

I saps que es de tris perdre sa mamella!

Valoració:-8menosmas
Per emigrante, fa mes de 8 anys

La propuesta es:

dennos el dinero que nosotros somos la cultura.

Valoració:0menosmas
Per PERE, fa mes de 8 anys

tenen tota la raó!

I el govern sap ben bé que la cultura i l'educació són els seus enemics. Vol un poble inculte.
Ara volen suprimir l'ensenyament d'economia a Batxillerat, quan cada dia veiem que és més que necessària una formació en economia i finances...

Un escàndol!

Valoració:9menosmas
Per Toni, fa mes de 8 anys

Ja que no la demanen els seus amics dels sindicats.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris