muy nuboso
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
14°

L’Obra Cultural ret homenatge a Bartomeu Fiol

L’escriptor palmesà i els seus versos foren recordats per Jaume Mateu, Àngel Terron, Josep Lluís Aguiló

23380

Àngel Terron, Josep Lluís Aguiló, Jaume Mateu i Jaume Munar, durant l’homenatge d’ahir a Can Alcover.

Ferran Aguiló - M.À.C.

"Fa quinze dies i tres mesos que Bartomeu Fiol ens deixà". Amb aquestes paraules començà Jaume Mateu, president de l'Obra Cultural Balear, l'homenatge al poeta Bartomeu Fiol (Palma, 1933- 2011), qui presidí l'entitat de l'any 1990 al 1992. A més de Mateu, participaren a l'acte els escriptors Àngel Terron, Josep Lluís Aguiló i Jaume Munar. Després de subratllar l'excel·lència de l'escriptura de Fiol, el president de l'OCB també destacà que "jugà fort en l'activisme cultural a partir sempre de l'exigència, l'elegància, el rigor i la generositat". Per l'OCB, "era un deure reconèixer la seva aportació a la literatura, la crítica literària i el pas per la presidència".

Àngel Terron agafà el relleu de Jaume Mateu i recordà la vinculació de la seva poesia amb la filosofia. Per Terron, l'obra del palmesà era més propera a escriptors europeus "com Bertolt Brecht o Gunter Grass" que no dels poetes que l'envoltaven.

"El seu treball literari està carregat de complexitat i erudició", digué Terron. "La figura de Bartomeu Fiol honoraria qualsevol literatura, perquè la seva obra és superba", assegurà. El poeta destacà el fet que fos el departament de Filosofia el que iniciàs els tràmits perquè Bartomeu Fiol fos declarat Doctor Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears, un reconeixement per al qual quedava només una passa quan va morir. "He d'agrair a la rectora Casas que li atorgàs la Medalla d'Or". Terron, que inicià la lectura amb un poema de Capells de ferro a Son Cabaspre, també incidí en "l'absoluta independència poètica de Fiol" i en la seva predisposició a "donar consells".

Per part seva, Jaume Munar incidí en "l'honestedat intel·lectual" de Fiol. "Fugí de tota mena de capelletes. Pensava que la poesia no tenia res a veure amb cap acte social i, de fet, no anava a cap per iniciativa pròpia".

Munar recordà també la seva faceta de columnista a dBalears, on "no escrivia de res que no li agradàs". "La seva poesia tenia moltes tallades i poc brou", sentencià. Abans d'encetar la lectura del poema 34 de Calaloscans, Munar recordà que Bartomeu Fiol considerava que "era el seu pitjor llibre, encara que acceptava que a la gent li agradàs".

Josep Lluís Aguiló va lamentar que "l'oblit és molt ràpid en aquesta terra, com ja passà abans amb Blai Bonet i Miquel Àngel Riera". "L'enyoram tots", va afirmar abans de llegir un poema sobre Llorenç Villalonga, de qui apreciava la literatura, malgrat no tenir la mateixa opinió sobre la seva persona.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris