algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
17°

Bauzá “menysprea” la cultura pròpia i els seus creadors

23940

Mas recordà que vingué a Mallorca cridat per Bauzá per mostrar suport conjunt al Llull l'octubre del 2011.

MONTSERRAT T DIEZ - DECLARACIONE

“Menyspreu”, “autoodi” i “involució” foren alguns dels termes amb els quals agents culturals i representants polítics d’esquerres de les Balears qualifiquen la decisió de José Ramón Bauzá de sortir de l’Institut Ramon Llull. Només un sector se n’alegrà: el Círculo Balear. El seu president, Jorge Campos, “agraí” al president popular l’eixida per no continuar “en un organisme al servei de la independentista Generalitat de Catalunya”, apuntava ben cofoi en un comunicat al matí.

Precisament, el procés sobiranista d’Artur Mas i els criteris econòmics “d’austeritat” han estat els arguments al·legats per Bauzá per donar portada a la projecció exterior de la cultura i la llengua catalanes. El president de la Generalitat lamentà ahir aquest fet des de Brussel·les. Mas recordà que fa un any Bauzá li demanà que vingués a Mallorca per “deixar clar” que mantenien en ferm la seva aposta pel Ramon Llull. “Ara sembla que no, però ningú no m’ha comunicat res. Si el problema són els diners, en tenim tots i es pot parlar. Si el problema és més polític, és una altra història”, apuntà.

Tot i això, des del Llull es reafirmaren amb les paraules que el conseller de la Generalitat, Ferran Mascarell, avançà dimarts a aquest diari: “Absoluta predisposició als creadors de Balears”.  Ahir fonts de l’ens asseguraven que continuaran fent costat als escriptors en català de les Illes.

L’anunci d’abandonar l’IRL ha indignat molts sectors culturals, però precisament els escriptors  en són un dels més afectats. El president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Miquel Bezares, recordava ahir que “és una passa més dels atacs frontals i gens discrets de Bauzá cap a la llengua i la cultura del país”. “Un acte més de menyspreu, com amb l’Espai Mallorca i la Llei de funció pública”, remarcà. “Ara ha tocat el moll de l’os”, apuntava, i afegia  que “és molt difícil tractar amb un govern amb un autoodi tan ferotge”.

Justament, “autoodi” fou el qualificatiu que utilitzà l’exdirectora del Llull, Fani Tur. “Els creadors queden sense una eina importantíssima i aquest Govern s’oblida que el sector cultural també forma part del teixit econòmic”. “No havia vist mai un  autoodi  tan gran cap a la llengua i la cultura”, setenciava.

Igualment de contundent es mostrà el professor de la UIB Damià Pons, que el 2002, com a conseller de Cultura, fou un dels grans impulsors de la creació de l’ens amb el seu homòleg català, Jordi Vilajoana. “És la decisió d’un Govern que vol exterminar la cultura del país dins el propi territori, és el Govern més inútil de la història”, entimà.

A més, assenyalà que el Llull, a banda d’una plataforma de projecció internacional, és també una plataforma econòmica. “Bauzá és un bon servidor de les ordres de Madrid i sacrifica la llengua i la cultura pels interessos ideològics i partidistes del PP”, subratllava.

Uns mots en la mateixa línia dels que pronuncià l’expresident Francesc Antich, que signà l’entrada de Balears al Llull per partida doble: el 2002 i el 2008.  Antich ho qualificà de nova “involució”. “En moments de crisi,  és important sumar, però aquest Govern té una gran animadversió cap a la cultura pròpia”. “És un Govern del tot extern que, a més de desprotegir els ciutadans, vol fer-nos posar d’uniforme”.

L’exconseller Albert Moragues lamentava també la decisió, precisament “quan nosaltres, abans de fer el relleu, posàrem especial esment per evitar que tornàs a haver-hi una sortida”. “No em crec gens els arguments econòmics i de pancatalisme per deixar-ne fora les Balears”, afegia.

L’editor Francesc Moll  deia  que és “vergonyós” que “contínuament n’estiguem entrant i sortint”. “El Llull fa una feina que no té res a veure amb l’orientació d’un Govern o un altre”, apuntava. “Aquest Executiu està fent marxa enrere en tots els aspectes culturals”, indicava Moll, qui recordà “el tancament de l’Espai Mallorca”.

Així mateix, el sector musical es mostrà contrari a la decisió de Bauzá. El cantant d’Oso Leone, Paco Colombàs, ho qualificà d’“acte terrorista en el terreny cultural”. “Per nosaltres, gairebé l’única esperança de sortir fora de les Illes era fer-ho amb l’Institut Ramon Llull. Ara més que mai, l’ajuda de l’IRL era vital”. Igualment decebut es mostrà el secretari d’Illescena, Carles Molinet, que afirmà que el problema és el fet de “no tenir cap projecte de projecció de la cultura”. Fins ara “passava pel Llull o pel Ministeri”, afegí. En el camp de les arts escèniques, recordà que el concepte d’insularitat suposa prop d’un 25% de la despesa per a les companyies i que sufragar just això no basta, perquè “a Burgos, sense insularitat, tenen projecte de projecció exterior”, digué, i insistí   que el Govern fa dos anys que té aturades aquestes ajudes.

El president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, creu que la decisió de Bauzá és “una expressió més del seu antimallorquinisme” i li recordà que “llengua i cultura no són patrimoni de cap Govern”. “Com és possible actuar de manera tan barroera?”, es demanava. Per això, des de l’Obra reclamen una “nova reformulació” del Llull en què les Balears hi siguin presents amb els seus creadors, independentment del Govern que hi hagi a cada indret. Per part seva, la coalició PSM-IV-ExM assegurà que “l’Executiu del PP perd el cap per la seva obsessió antimallorquina”.

El PP ho defensa

Com era d’esperar, els dirigents populars a les diverses institucions feren costat a José Ramón Bauzá. La directora general de Cultura, Isabel Cerdà, per defensar-ne la sortida, ho féu amb una metàfora poc afortunada: “És com si, en un part, demanes al pare qui vol que sobrevisqui: la mare o l’infant?”, digué ahir, sense concretar si el Llull era la mare o l’Institut d’Estudis Baleàrics era l’infantó. El vicepresident del Consell, Joan Rotger, no volgué opinar sobre la decisió del president autonòmic i remarcà la seva “col·laboració amb el Govern”.

Marga Prohens, portaveu adjunta del PP al Parlament, digué que la formació comparteix la decisió del Govern. “Ha estat per un tema pressupostari i perquè es prioritzen altres àrees com Educació i Sanitat en aquests moments”, comentà.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 8
Siguiente
Per D'EN JORDI DES RECÓ, fa mes de 8 anys

¿ Es plantegen ses puces si són propietàries des ca !! A cas no sa pot considera una colonizació i un extermini sa conquesta den Jaume I de Aragó, no de Catalunya ? Au tirau per envant .. que sou tots uns venuts en es Principat

Sempre amb es nostres Reis Jaume II i Jaume III

Pacatalanisme NO
que tal dia farà un any
Bauza els va tancar es pany

Institut Ramon Llull ?? No Gracies !! No no més pancatalanisme !!

Valoració:-1menosmas
Per Juanpi, fa mes de 8 anys

Bauzá hauria de renunciar per incapacitat moral i mental, i no solament per anticatalanisme. La cultura senyor Bauzá és patrimoni de la Humanitat, que té que veure la postura seva que va contra d'una manifestació cultural.

Valoració:0menosmas
Per Mai més, fa mes de 8 anys

I aquesta majoria absoluta la té perque molts vàrem abstenir-nos, per intentar donar una lliçó als politics.

Valoració:0menosmas
Per ?, fa mes de 8 anys

@Vicenç, per què pseudo?

Valoració:-1menosmas
Per QUIN DESASTRE DE PRESIDENT !!!, fa mes de 8 anys

El vareu sentir parlar en Mallorquí a Londres ?. El parla tan malament que un esta avergonyit de tenir aquest element de president.
Supos que ara també , ja que l'excusa es l'estalvi, el nostre molt honorable Superman Josemari s'enfrontarà amb el Rajoy per dir-li que els illencs tampoc podem col.laborar amb l'Institut Cervantes.

Valoració:6menosmas
Per Vicenç, fa mes de 8 anys

Aquest pseudo espanyolet que es fa dir José Ramón no si ni parlar el mallorquí, la llengua que ell diu que defensa. Es patétic per no dir vergonyós es sentirlo parlar.
I aquest ignorant de la nostra llengua es el que vosaltres gonelles presentau com a estandard.
Mare de Deu senyor quina colla d´ignorants.

Valoració:5menosmas
Per Neologismes i noves expressions, fa mes de 8 anys

Bauzan Style --> governar com si la majoria absoluta deixàs exempt de consensuar amb la resta de forces representatives de la democràcia; governar com si la majoria absoluta donàs carta blanca per fer i desfer com un dictadoret.

Valoració:8menosmas
Per Elisa, fa mes de 8 anys

@Gray: No tens ni idea dels títols que jo pugui tenir. I que aquest home en tengui un no lleva que és un tros d'ignorant en l'ambit humanístic i, particularment, en la seva pròpia cultura. Ara només falta esperar que l'esquitxi d eple un cas de corruptció, com a la resta de col·legues seus. Cada dia hi estam més a prop.

Valoració:0menosmas
Per Evissenca pel món, fa mes de 8 anys

Jo és que tot això em supera... aquest autoodi i menyspreu des nostre govern cap a sa nostra llengua i sa nostra cultura, per crear conflictes on no n'hi havia només ho puc entendre perquè volen fer punts davant Rajoy i els amiguetes de Madrid. Més que tristor, ràbia, impotència, em fa sentir vergonya de ser de Balears. Perquè encara és més trist veure ses opinions d'alguna gent que diuen ser de Balears. Ja ho ha dit algú, Bauzà i companyia només volen es castellà, res de català o mallorquí... algú l'ha sentit dir que faran res per defensar o protegir es mallorquí o ses altres varietats balears???? Lo de Maó/Mahón és un exemple? Podeu fer es favor d'agafar algun diccionari o llibre i mirar exactament què és sa "llengua catalana"??' no sabeu que té moltes varietats, la central, la nord-occidental, la balear,etc., amb trets comuns però també amb particularitats? Qui ha unes obres normatives, reconegudes per ses diferents institucions des territoris de parla catalana?? simplement; no ens entenem tots??? Qui diu que es mallorquí, s'eivissenc.. no són català o que hi ha un model únic de llengua que es vol imposar per sobre dels altres, o és un ignorant o vol manipular sa realitat, i en aquest cas, tampoc estima sa llengua, per molt que alguns dieu que s'han de defensar aquestes varietats davant es invasors "catalans".Sa llengua i sa cultura no són patrimoni de ningú!! Crec que hauríem d'anar superant aquesta visió que es catalans ens volen imposar es "seu" català. Algú em pot posar algun exemple?? Per exemple, ses subvencions que donen entitats com s'IRL no obliguen a fer servir es "català de Catalunya"!! Tampoc hi obliga es departament de cultura de sa Generalitat (treball en es món editorial i us ho puc assegurar),que dóna subvencions a editors, escriptors, etc. de tots es territoris de parla catalana. Aquí s'hauria d'afegir que es govern de'n Mas ha retallat un munt en aquest tipus de subvencions, o sigui que s'argument d'en Bauzà que l'IRL era un instrument de la seva política secesionista, res. Som nosaltres que em deixat d'emetre IB3 a Catalunya, no ho han prohibit ells! Qui prohibeix es salat?? Només que, segons sa normativa o es llibres d'estil, no és adequat en un context formal... Deixem de queixar-nos tant i facem alguna cosa naltros, per defensar sa nostra llengua, amb seves característiques i perdent sa por as "catalans"!

Valoració:20menosmas
Per M Ramis, Coa de ratolí, fa mes de 8 anys


Ja era hora i és que lo que no pot ser, no pot ser i, a més, és impossible. Es catalanistes radicals-independentistes pretenen "apoderar" de tot lo mallorquí, menorquí, eivissenc i balear, en suma. I ho fan des de fa molt temps. Han contribuït, molt eficaçment la veritat sigui dita, per gairebé la DESAPARICIÓ des nostro mallorquí, menorquí, eivissenc, imposant un CATALÀ que mai ha estat, ni serà, es nostro, comptant clar.. amb sa "col · laboració" de renegats compatriotes nostros. Es "apoderarse" de Ramon Llull, ara ho intenten amb Mossen Alcover. Llegir ses seves rondalles ORIGINALS. Fins "sa tomàtigue de ramallet" està en perill de ser annexionada-cat .. Hem de donar l'enhorabona a Bauzá, així com la seva negativa a seguir subvencionat un "xiringuito catalanista radical", com era l'Espai Mallorca-cat, que ha portat a seus promotors a TANCAR-, pel fet que era insostenible econòmicament. NO a l'IRL, amb finançament balear i NO a l'Espai Mallorca-cat, per lo mateix.

Valoració:-19menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 8
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris