lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Els nord-americans Thomas J. Sargent i Christopher A. Sims, Premi Nobel d'Economia

La Reial Acadèmia Sueca en destaca «les investigacions empíriques sobre causa i efecte en la macroeconomia»

Els nord-americans Christopher A. Sims i Thomas J. Sargent són els guanyadors del Premi Nobel d'Economia 2011, per "les seves investigacions en les causes i efectes a la macroeconomia" hatinformar avui la Reial Acadèmia Sueca de les Ciències. La Reial Acadèmia sueca de les Ciències ha reconegut amb el guardó el treball d'aquests dos economistes de l'àrea de les "expectatives", "les causes i efectes en la macroeconomia" i en política econòmica. La institució sueca ha destacat a més que Sims i Sargent han desenvolupat mètodes per estudiar "què causa què", unes "eines que s'han convertit en dominants en els estudis macroeconòmics pràctics".

Sargent, nascut el 1943 a Pasadena, exerceix a la Universitat de Nova York. Sims va néixer el 1942 a Washington i treballa a la Universitat de Princeton. Sims, que va ser contactat telefònicament per la Reial Acadèmia sueca de les Ciències, ha assegurat que els "mètodes" desenvolupats pel seu col·lega Sargent i per ell "són essencials per trobar la sortida a aquest embolic", amb referència a la crisi econòmica.

L'economista s'ha mostrat molt satisfet pel guardó, que no esperava "en absolut", ha recordat el treball de tot el seu equip de col·laboradors, i ha subratllat que no podia sentir-se "més content" per haver obtingut el premi conjuntament amb Sargent. L'anunci del Nobel d'Economia tanca la ronda de l'edició 2011 d'aquests prestigiosos premis, que va obrir dilluns passat el de Medicina, al nord-americà Bruce Beutler, el franc-luxemburguès Jules Hoffmann i el canadenc Ralph Steinman, mort uns dies abans de conèixer-se el guardó.

Van seguir el de Física, el dimarts passat, que va recaure en els astrònoms nord-americans Saul Perlmutter, Brian PÀG. Schmidt i Adam G. Riess; i el de Química, dimecres, al científic israelià Daniel Shechtman. El Nobel de Literatura, dijous, va correspondre al poeta suec Tomas Tranströmer, mentre que divendres de va donar a conèixer el de la Pau, que van compartir tres lluitadores pels drets de la dona al Tercer Món: la presidenta de Libèria, Ellen Johnson-Sirleaf, el seu compatriota Leymah Gbowee i la iemenita Tawakkul Karman.

El lliurament dels guardons tindrà lloc en dues cerimònies paral·leles, a Oslo per al de la Pau i a Estocolm els restants, el dia 10 de desembre, aniversari de la mort d'Alfred Nobel. Els Nobel estan dotats amb 10 milions de corones sueques -uns 1,1 milions d'euros- per a cada una de les seves sis disciplines.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris