algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Guillem Frontera, investit

L'escriptor i col·laborador de dBalears ingressà ahir en la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià, on recordà el valor del paisatge de Mallorca en el seu discurs de benvinguda

127348

Gullem Frontera recordà la importància de l'art en la percepció del paisatge.

Ferran Aguiló(J.Morey)

La Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de les Illes Balears acollí ahir vespre l'ingrés d'un nou acadèmic numerari. Es tracta de l'escriptor i col·laborador de dBalears Guillem Frontera Pascual, que ingressà en la secció de Competents en Art, en un acte celebrat a la seu de la institució davant més de 60 persones. Entre altres convidats, s'hi pogué veure el president i editor del Grup Serra, Pere A. Serra, membre també de l'Acadèmia.

L'esdeveniment fou presidit per Neus Garcia-Iñiesta i comptà amb la presència del vicepresident de Cultura del Consell, Joan Rotger, i el regidor de Cultura i Esports de l'Ajuntament de Palma, Fernando Gilet. El secretari general de l'acadèmia, Rafel Perelló, fou l'encarregat de donar pas a l'escriptor, a qui els membres escolliren amb una votació unànime. L'artista Ñaco Fabré i el músic i musicòleg Xavier Carbonell exerciren de padrins i acompanyaren Frontera en una sessió pública d'investidura en la qual el lletrat d'Ariany pronuncià el seu discurs d'ingrés, titulat El paisatge, una construcció cultural.

Frontera començà el parlament mostrant la seva gratitud cap als membres de l'acadèmia, a qui agraí que li permetin ocupar un lloc de nova creació; recordà la rellevància artística i històrica del paisatge mallorquí i reflexionà sobre la seva relació amb la població autòctona illenca durant els segles XIX i XX. El discurs recordà artistes com Santiago Rusiñol, Joaquim Mir i Degouve de Nunques, "tres pilars de l'aportació externa a la renovació pictòrica a Mallorca", a més d'Anglada Camarasa i els seus apòstols, i de tots destacà "la seva contribució a la percepció del paisatge".

Frontera ressaltà la importància del paisatge illenc en la configuració de Mallorca com una de les primeres colònies turístiques de la Mediterrània, exportat arreu d'Europa per la personal visió dels viatgers del segle XIX. L'escriptor va afirmar que els mallorquins aprengueren a observar el paisatge amb un exercici de mímesi dels visitants. Per altra part, va criticar "la mà sinistra que tracta el paisatge com a matèria primera", tot subratllant que "no es pot monopolitzar". L'acadèmic Ramon Canet va ser l'encarregat d'elaborar l'habitual resposta al discurs de Guillem Frontera, de qui va destacar la seva "autoimposada responsabilitat social" per les seves paraules i els seus fets, i la "mirada incisiva sobre la terra, la cultura i la gent".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per rafa, fa mes de 9 anys

Un sectario de mucho cuidado, que se repite más que el ajo. Si has leído un artículo de opinión suyo, los has leído todos: el foraster es el dimoni y todos los males del mundo vienen de Madrit.

Valoració:-28menosmas
Per A. Seguí, fa mes de 9 anys

Sense voler vaig llegir que l'havien "envestit" i no me'n sabia avenir. Tampoc de la "investidura", per descomptat.

Valoració:3menosmas
Per àngel, fa mes de 9 anys

Enhorabona Guillem. Podries haver avisat de l'acte el dia abans. Una abraçada.

Valoració:17menosmas
Per Joan Perelló, fa mes de 9 anys

la meva enhorabona, GUillem!

Valoració:21menosmas
Per Antelm, fa mes de 9 anys

Ja ho val! Això sí que és una crisi. Millor no dir res.

Valoració:-5menosmas
Per Biel Florit, fa mes de 9 anys

Enhorabona Guillem !

Valoració:20menosmas
Per Límits, fa mes de 9 anys

M'agradaria saber la relació d'acadèmics. Els noms que apareixen em fan pensar que tots fan part d'un mateix grup d'opinió i un mateix gust pictòric.

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris