nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

El poeta suec Tomas Tranströmer guanya el Premi Nobel de Literatura

El seu nou havia figurat en diferents ocasions com a candidat als guardons. Nascut el 15 d'abril de 1931, la seva obra ha estat traduïda a més de seixanta idiomes

127384

Tranströmer, fotografiat a casa seva.

SCANPIX SWEDEN

El Nobel de literatura 2011 distingí ahir el poeta suec Tomas Transtörmer, autor d'una poesia austera i concreta que "ofereix imatges denses i diàfanes", a més d'una "nova via d'accés a la realitat", segons informà l'Acadèmia Sueca. La seva elecció no va ser cap sorpresa, ja que el seu nom apareixia a les travesses del premi des de feia anys.

Transtörmer i el siri Adonis eren, de fet, els dos poetes que sonaven amb més força a Estocolm si l'Acadèmia Sueca tornava a distingir el gènere líric, cosa que no feia des del 1996, quan guanyà la polaca Wislawa Szymborska.

Nascut fa 80 anys a Estocolm, on estudià literatura, psicologia i història de les religions a la universitat d'aquesta mateixa ciutat, Transtörmer debutà el 1954 amb 17 poemes, un llibre que el situà com una de les veus amb més projecció de l'època.

En aquesta obra ja hi apareixen l'interès per la natura i la música, elements presents en bona part de la seva producció posterior, així com les metàfores clares i expressives. Obres com Secrets en el camí (1958), El cel a mig fer (1962) i Sons i pistes (1966) el confirmaren definitivament com un dels poetes més destacats de la seva generació.

Una apoplegia, patida el 1990, el va privar de la parla i deixà a mig fer Els records em veuen, llibre que acabà tres anys més tard. Les seves darreres obres són La Gòndola (1996) i La gran endevinalla (2004). De llavors ençà, no ha publicat cap altre llibre i ha preferit dedicar-se a escoltar música, una altra de les seves grans passions. Així, l'artista suec ha donat pràcticament per acabada la seva obra poètica.

Una vegada s'anuncià el guardó, Transtörmer es mostrà "content i emocionat". "Pensava que no arribaria a viure per veure-ho", va dir la seva dona, Monica Transtörmer. Segons la seva esposa, el poeta es va trobar "còmode" amb totes les persones que varen acudir ahir a casa seva per tal de "felicitar-lo i fotografiar-lo".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris