nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

Quaderns Crema publica una selecció dels articles de Gabriel Galmés

Vull tenir una estàtua eqüestre recopila col·laboracions en la premsa deu anys després de la mort del manacorí

54278

Jaume Vallcorba, editor de Quaderns Crema, presentà el llibre amb David Castillo.

C.Domènec

L'escriptor Gabriel Galmés (Manacor, 1962-2001) considerava amb ironia que una persona important havia de tenir una estàtua eqüestre en una plaça com la de la Bassa de Manacor. L'anècdota, recollida en algun article periodístic seu, dóna títol a Vull tenir una estàtua eqüestre (Quaderns Crema). El recull suposa l'homenatge de l'editor Jaume Vallcorba i de l'escriptor David Castillo a Galmés, deu anys després de la seva mort, amb la cooperació de la vídua, Lina Forteza.

"La selecció ha estat difícil. El llibre, d'unes 300 planes, en podria haver tingut més de mil", comentà ahir Castillo, a la seu barcelonina de l'editorial. L'aplec inclou col·laboracions del mallorquí amb Diari de Barcelona, Avui, El País i 7Setmanari. "La literatura de Galmés té aroma i profunditat, amb una prosa rica i treballada, plena d'un humor molt delicat", la definí Castillo, autor de la selecció i del pròleg, i que descriví Galmés com un "escriptor britànic". "Li interessava el llenguatge del carrer a les Balears i que formàs part d'un entramat modern", afegí.

Vallcorba explicà que "Galmés provenia de la tradició anglesa, d'autors com Martin Amis, Julian Barnes, Graham Swift i Tom Sharpe", i en destacà "el vessant satíric però no aspre". L'editor de la columna vertebral de la bibliografia de Galmés, que el conegué quan el mallorquí estudiava a Barcelona, assegurà que "era un escriptor amb una voluntat d'estil excepcional, amb obres per riure com El rei de la selva i El rei de casa, o Una cara manllevada, més nostàlgica". Vallcorba se sorprengué que, "ara que es compleixen deu anys de la seva mort, gairebé no se l'hagi recordat", i afirmà que "es parla molt de memòria, però cada cop hi ha menys record". Entre el llegat literari de l'autor hi ha uns contes que es reduïren considerablement amb la intenció de publicar-los al diari Avui. La versió original més extensa representa l'única obra inèdita de Galmés. Vull una estàtua eqüestre es presentarà a Món de llibres de Manacor el 13 d'octubre.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris