muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
16°

Can Oleo, sine die

La Universitat de les Illes Balears no té doblers per poder moblar l'edifici i obrir-lo a la ciutadania. Per març, inauguraren el remodelat casal i n'anunciaren l'entrada en funcionament per a l'octubre

30976

Imatge del pati del casal senyorial de Ciutat, datat del segle XV.

S. AMENGUAL

El periple de Can Oleo i la Universitat continua sent una història amb final incert. Després que la UIB i el Govern oficiassin el març passat la inauguració 'oficial' del restaurat casal (onze setmanes abans de les eleccions), l'edifici universitari del carrer de l'Almudaina encara no té data d'obertura. "Han estat moltes les vicissituds i entrebancs d'aquesta reforma", recordava llavors la rectora, Montserrat Casas. A més, ara se n'hi afegeix una de nova: no hi ha dotació econòmica per moblar l'edifici, que s'ha de convertir en seu de la Universitat de les Illes Balears al centre històric de Ciutat.

Tot i l'anunci que Can Oleo obriria les portes aquest octubre, des de l'equip rectoral de la UIB confirmaren a dBalears que no hi ha data d'obertura i que, de moment, tampoc no se'n preveu cap fins que no es disposi de dotació econòmica per moblar el casal. Aquests doblers haurien d'arribar provinents de la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats. Segons fonts del Govern, durant la legislatura passada Hisenda "refusà" el pressupost que els havia enviat la UIB per a la dotació de l'immoble, perquè la quantia era "excessiva". A més, afegeixen, tot i la inauguració oficial, encara queda pendent de pagar una partida als responsables de la restauració, l'arquitecte Pere Nicolau Bover i la seva filla Mariona. Fins que no s'hagi abonat aquesta partida -que pot arribar a 290.000 € en concepte d'impostos-, no es planteja cap altra dotació, asseguren fonts d'Educació i Cultura que també apunten que "de pagar, es pagarà.

Així, doncs, l'anunci que Can Oleo es convertiria en centre neuràlgic de la Univeristat dins Palma a partir del mes d'octubre torna a ser només una declaració d'intencions que s'ha d'afegir a la llarga llista d'entrebancs que ha patit la restauració del casal. Ja en l'obertura de l'any acadèmic, la rectora, Montserrat Casas, féu menció de Can Oleo per "ajudar el campus de la UIB a donar resposta als reptes de docència plantejats". Però sense pressupost aquests reptes queden, una vegada més, en fum.

La rehabilitació i reforma de Can Oleo han estat un cúmul de despropòsits d'ençà que l'adquirí la UIB, l'any 1986, arran d'una permuta amb el Ministeri i quan el rector era Nadal Batle. L'emblemàtic edifici, declarat Bé d'Interès Cultural, estava en runes. La Universitat no tingué doblers per començar-ne la remodelació el 2002 i aquesta s'ha allargat fins al març de 2011, amb un pressupost de 4,5 milions d'euros sufragats de manera íntegra pel Govern balear.

L'objectiu de la UIB és convertir Can Oleo en un punt universitari de referència dins el nucli històric de Palma, a part d'acollir l'arxiu històric de la Universitat (a l'entresòl); la seu del Consell Social; la seu de l'Institut d'Estudis Catalans; i una llibreria universitària, a més de despatxos, sales de juntes administratives i aules per a la docència. En total, són 2.000 metres quadrats d'espai útil que també agombolen una escala gòtica única a Mallorca. De moment, tanmateix, estarà tancada amb pany i clau.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per lluís, fa mes de 9 anys

Jo no entenc com es gasten 4,5 mill € en restaurar l'edifici, i ara 25 anys després de comprar-lo quan ja està totalment reformat, estarà mesos tancat... esperant a que es torni a fer malbé?
Cada dia tenc més clar que els polítics hauríen de respondre (civil i penalment) de la seva gestió.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris