algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
15°

Vilafranca alça el teló

La Fira de Teatre infantil i juvenil arriba a la desena edició amb més de quaranta espectacles per tota la vila. Les funcions començaran dijous, 6 d'octubre, i duraran fins dia 9

128512

Una setmana de llenguatges escènics Aquesta desena edició de la fira inclou més de quaranta espectacles.

Més de 40 espectacles donaran forma, del dia 6 al 9 d'octubre, a la Fira de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears, que té lloc a Vilafranca de Bonany i que enguany arriba a la desena edició. Són deu anys d'història i de diferents tendències escèniques, des de les més clàssiques fins al circ, teresetes, clown, contacontes, música i dansa. Es tracta, doncs, de llenguatges diversos que es repartiran durant quatre dies pels indrets del Cremat, el pati de la Rectoria, ca les monges, el poliesportiu, el teatre, l'estanc vell, la plaça Major i la plaça de Sant Joan, a més dels carrers del poble que acolliran els diferents espectacles itinerants.

Aquesta convocatòria suposarà l'estrena absoluta de cinc peces d'entre les quals destaquen les dues finalistes del sisè premi Bòtil, el de 2011, que es representaran dijous. L'adaptació de Les Cartes d'Hercules Poirot, de Jaume Fuster, ambientada a Mallorca i titulada Misteri al balneari, de Discussions Productives; i Lucrècia o Roma lliure, de la formació menorquina Sergi Marí i amb el text de Joan Ramis, competiran pel guardó d'aquesta sisena edició.

A Vilafranca també veuran la llum per primera vegada els Contes per arreglar el món, de Sylvia G. Ogayar; la nova proposta de l'incombustible Circ Bover, batiada amb el joc de paraules Mala-Bar; i la inquietant i reflexiva Límits, obra guanyadora del II Concurs Produccions d'Efak, representada per la companyia L'Aviador i la Vània.

Ara bé, aquests no seran els únics al·licients per al públic mallorquí, atès que cal sumar-hi una dotzena d'espectacles de diferents indrets que encara no s'havien donat a conèixer a l'Illa. Entre aquests muntatges, sobresurten la tendra història de teresetes Guyi-Guyi, dels murcians Periferia Teatro; L'illa desconeguda, de Markeline, procedent d'Euskadi i basada en textos de José Saramago; i L'home cigonya, de Titiriteros de Binéfar d'Aragó, una peça també de teresetes que l'any 2009 guanyà el premi Nacional de teatre per a la infància i la joventut. Totes aquestes obres destaquen perquè seran representades en català, malgrat que no sigui aquesta la llengua pròpia del lloc de procedència, i és ben segur que aportaran un esperit especial a la fira.

Entre altres estrenes, en trobam sis de provinents del Principat, entre les quals destaquen el Circ Cabaret d'Armando Rissotto, de Txo Titelles, distingida com a millor proposta de teresetes a Feten 2009; i Les trifulgues dels germans Garapinyada, una peça de Teatre Mòbil que enguany fou reconeguda com la més bona de la Mostra d'Igualada.

Des de València arriben dues companyies: Maduixa Teatre, amb Consonant; i Lluerna Teatre, que escenificarà Catacric-catacrac, l'actuació convidada al premi Bòtil. Dues obres es representaran en castellà: El refugio, del grup andalús La Rous, que ostenta el guardó de millors espectacle i actriu Feten 2011; i Chirinventos, del Teatro Comunidad, un xou de titelles seleccionat pel Govern colombià per representar el país a l'exterior. El certamen també significarà l'estrena a Mallorca de les propostes eivissenques Yurú en busca del foc, de Clownidoscopio, i Cercan, de Còmica.

La X Fira escènica infantil i juvenil servirà igualment per comprovar com se'n surten els guanyadors de la II Mostra competitiva de circ. Amb el títol de Nou Circ Mallorquí, Lydia i Carlos i Marc Filigrana mostraran les seves habilitats en dues sessions el capvespre de divendres. Per part seva, les formacions catalanes Festuc Teatre i Kalikòpies tornaran a l'Illa per representar-hi, respectivament, El malalt imaginari i El riu dels somnis, mentre que Au Ments hi oferirà Malasombra, que clausurarà el certamen al poliesportiu. Les acrobàcies d'Helena Xibillé, les exhibicions de ball de Pasodos i D-dansa, la cercavila fantàstica d'Ànima Circ i la música i l'espectacle de Vilatukada, Wonderbrass, Doctor Magneto i Cucorba seran algunes de les actuacions que ambientaran els carrers del poble durant els dies de fira, malgrat que no tot serà bauxa a Vilafranca.

Espais professionals

Tanmateix, la mostra no comprèn només espectacles i diversió. També hi haurà temps per a la reflexió sobre les millors vies per al teatre infantil i juvenil i els criteris a seguir en les programacions. Ens referim a l'espai dedicat a l'activitat professional. La doctora en pedagogia, narradora i escriptora Roser Ros parlarà dijous al Cremat sobre Altres formes de llegir. Divendres, la rectoria acollirà una taula rodona titulada Com es programa teatre per a públic jove a l'Estat espanyol, mentre que dissabte, al mateix indret, tindrà lloc el dinar xerrada de la fira. Finalment, el col·loqui de diumenge se centrarà el públic jove d'Europa.
Es tracta d'un complet aparador sobre què fer i quina és la producció que surt no tan sols de Mallorca i de l'Estat, sinó també seguint tendències internacionals.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris