muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín:
11°

Prehistòria i art contemporani conflueixen a Can Prunera

El museu modernista de la Vall inaugura dijous, dia 6, l'exposició titulada Diàlegs a Sóller. Peces arqueològiques i contemporànies

31052

Catalina Garau i Bernat Oliver en són els comissaris.

Quina diferència hi ha entre les mans que modelaren una ribella de fang en la prehistòria de Mallorca i les de Picasso quan treballava la ceràmica? Aquesta reflexió la fan els historiadors i arqueòlegs Catalina Garau i Bernat Oliver i la proposen al públic que, a partir del proper dia 6, visiti l'exposició Diàlegs a Sóller. Peces arqueològiques i contemporànies, que s'inaugurarà dijous mateix a les 20.00 hores al Museu de Can Prunera. Estarà oberta al públic fins al mes de març de 2012.

Els artistes de les avantguardes històriques, amb Pablo Picasso al capdavant, s'inspiraren tant en l'art dels pobles primitius com en el de la prehistòria i l'antiguitat. Indagar en aquest vincle és el que plantegen els comissaris de la mostra a la Vall, Garau i Oliver. Ho fan mitjançant "criteris estètics, de formes, textures, d'ús", declara Oliver, però confien que el públic "estableixi la seva pròpia relació entre els objectes funeraris, domèstics i rituals, datats entre l'any 2000 abans de Crist i el segle II de la nostra era, i l'art plàstic dels creadors del segle XX.

Per això, proposen als visitants de totes les edats "un joc dels sentits". "No és només una exposició d'arqueologia, ni una d'art contemporani", afirmen els responsables. Es tracta de veure "com poden interactuar" peces tan dispars, perquè "és possible de moltes i diverses maneres: no ha de ser forçosament per parelles, sinó que deixam que sigui l'espectador qui hi trobi una relació".

En aquesta exposició concorren diverses circumstàncies. Es tracta, primer, de la col·laboració entre el Museu de Mallorca, Can Prunera i la Col·lecció d'Art Serra, que són els centres que hi aporten les peces. "Plantejàrem un projecte que fos beneficiós per a tothom", assegura Garau. Per al Museu de Mallorca, tancat per obres, "és una oportunitat de continuar obert en el sentit de poder mostrar elements del seu fons, cosa que és meravellosa", comenta.

D'altra banda, els elements d'arqueologia escollits foren localitzats durant excavacions que varen tenir lloc en tres jaciments de Sóller: la cova de Moleta, el coval d'en Pep Rave i la Roca Roja. Així, aquestes peces tornen temporalment al lloc d'origen. "Els municips desconeixen la quantitat de material que s'ha trobat en aquests indrets", asseguren.

A això cal afegir-hi que, entre Can Prunera i la Col·lecció Serra, s'han reunit per a la mostra obres de grans mestres com Picasso, Jean Arp, Marino Marini, Henry Moore, Max Ernst i Vasily Kandisnky. En aquesta exposició, un bon exemple de col·laboració entre institucions públiques i privades, Can Prunera estrena un projecte didàctic per a escolars. Rogelio Araújo, director del museu, declara que consisteix en "una visita guiada i material didàctic que oferim als col·legis amb un preu especial". Aquest programa també té la participació de Manel Calvo, prehistoriador de la Universitat de les Illes, que escriu un text del catàleg.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris