nubes dispersas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

El Consell General dels Pirineus Orientals senyalitzarà la ruta Jaume II

El traçat permetrà reconèixer i honorar els indrets on va viure el monarca 700 anys després de la seva mort. La directora de Patrimoni i Catalanitat ha acceptat la proposta després de la visita balear

33264

Imatge de la visita que la delegació mallorquina efectuà dimarts a la casa consistorial de Perpinyà.

J.M.(S.Bennasar)

El reconeixement del rei Jaume II de Mallorca a les seves possessions continentals -el comtat del Rosselló i la Cerdanya i el senyoriu de Montpeller- continua avançant a bon ritme i sembla que la negociació perquè s'assenyali la ruta del seu domini ha arribat a bon port. Així ho afirmà ahir Joan Mir, professor de la Universitat de les Illes Balears que, aprofitant l'estada a la Universitat de Prada, es reuní amb la directora de Patrimoni i Catalanitat del Consell General dels Pirineus Orientals, Roselyne Ayrolles. La senyalització dels principals indrets de la ruta Jaume II a la zona continental de l'antic Regne de Mallorca serà la primera acció de visibilització del llegat deixat per qui és conegut com el rei ordenador, que passà llargues temporades a la Catalunya Nord. Concretament, s'hi estigué "fins a un 70% dels seus sojorns".

En la visita oficial de Perpinyà, Joan Mir fou acompanyat pel director general d'Universitats del Govern balear, Miquel Deyà. No era debades, atès que Jaume II va ser el rei que atorgà els privilegis a la Universitat de Montpeller. Aquesta acció institucional complementa la visita que el passat dia 16 féu la comitiva mallorquina participant en la UCE a la ciutat de Perpinyà i al palau dels Reis de Mallorca. Aquesta senyalització, que quan es concreti commemorarà el 700è aniversari de la defunció del fill de Jaume I, pot suposar una primera passa perquè es desenvolupin altres actuacions o protocols amb posterioritat per tal de difondre el llegat de la mallorquinitat en aquesta zona de la Catalunya Nord.

En aquest sentit, s'ha de recordar que el port de Cotlliure era un dels més importants de l'època, pel que suposava d'unió entre els territoris continentals i insulars del regne privatiu de Mallorca. Serà un dels llocs que s'assenyalaran per marcar la ruta indicada per Gabriel Ensenyat i Robert Vinas en el llibre que ha editat l'Obra Cultural Balear i que la delegació illenca entregà dimarts a l'Ajuntament de Perpinyà en senyal d'homenatge a la figura del monarca. Així, doncs, el reconeixement de cap al sobirà illenc comença a fer passes fermes. Per ventura l'any que ve, la ruta de Jaume II ja estarà ben senyalitzada i serà un altre dels atractius turístics de la contrada, com també una cita obligada per als assistents a la Universitat Catalana d'Estiu, que continua les seves activitats fins dimecres, dia 24.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris