cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
20°

Abans de Prada, Perpinyà

La delegació balear, amb la presència del director general d'Universitats, Miquel Deià, fou rebuda a l'Ajuntament i visità el palau dels Reis de Mallorca

128484

Imatge del grup de visitants illencs.

J.M.

La delegació balear que partí dilluns vespre cap a la 43a edició de la Universitat Catalana d'Estiu que té lloc a Prada de Conflent, dugué ahir a terme una excursió a Perpinyà, inclosa dins el curs "L'obra de Jaume II de Mallorca" (impartit per Gabriel Ensenyat i Robert Vinas). De fet, l'activitat insular girarà durant aquests dies al voltant del 700è aniversari de la mort de Jaume II. El grup illenc, format per 47 matriculats i 10 professors (a més d'alguns barcelonins que s'incorporaren a l'activitat a la Ciutat Comtal), arribà a Perpinyà devers migdia i fou rebut a l'Ajuntament de la vila nord catalana el migdia. L'encarregat d'atendre la comitiva fou el regidor d'Assumptes Catalans, Jaume Roure. El mateix Roure, Gabriel Ensenyat i Joan Mir foren els encarregats dels parlaments.

Els rendiments de la visita balear a la vila catalana no foren només per als universitaris. La presència en aquesta excursió del director general d'Universitats del Govern, Miquel Deià, facilità l'acostament i l'establiment de ponts culturals. De fet, una de les portes que s'obriren és la possibilitat que els gegants de Perpinyà, que són Jaume II i Esclarmunda, vinguin enguany a Mallorca.

Els illencs entregaren al Consistori 1.000 exemplars d'una guia sobre Jaume II, amb una ruta que comença a Montpeller i finalitza a Capdepera. "A Perpinyà estan molt contents pel fet de fer coses conjuntament", explicà el professor de la UIB Jaume Mir. Amb Miquel Deià (que contactà ahir mateix amb el Consell de Mallorca) es tractà la possibilitat de senyalitzar els monuments que formen part del recorregut illenc. Després de la visita a l'Ajuntament i del dinar, arribà l'hora de passejar pels carreres de Perpinyà i conèixer alguns dels seus monuments més emblemàtics, com a la catedral i dos edificis representatius de l'art nouveau de principi del segle XX.

L'altra aturada obligada fou al palau dels Reis de Mallorca. Per realitzar-la, el consistori de Perpinyà posà a disposició del grup d'illencs un guia oficial que els en pogué explicar els detalls més rellevants. No fou fins a les 19 hores de l'horabaixa quan la comitiva balear partí cap a Prada. L'excursió d'ahir s'emmarca dins una experiència d'intercanvi que es completarà probablement el pròxim setembre, quan una expedició procedent de la Catalunya Nord arribi a Mallorca per conèixer un poc més el món que envolta a l'elaboració del vi. "Els portarem a conèixer vinaters i cellers, perquè estan molt interessats en aquest món", apuntà Joan Mir.

Els membres de la comitiva finalitzaren la seva visita a Perpinyà "molt contents i cansats". No s'ha d'oblidar que la seva marató per la vila es dugué a terme després d'un esgotador viatge en vaixell que durà tota la nit. En arribar a Prada tocà repartir els llits, sopar i anar a descansar. El programa de la UCE per a la jornada d'avui estrenarà el cicle de cinema organitzat per Sa Nostra i també encetarà el curs "L'obra de Jaume II de Mallorca". L'acte d'inauguració es durà a terme a partir de les 12 del migdia, amb la lliçó titulada La presència social de la llengua catalana. A partir de les 21 hores es podrà gaudir de l'espectacle d'Els Mariners del Canigó.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris