nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

Teràpia per recordar-se dels noms

El director mallorquí Rafa Cortés ja ha acabat de rodar a l'Illa el seu projecte de microfilms This is the name, que uneix el cinema i la participació a internet

32870

Rafa Cortés i Miquel Gelabert, en un restaurant de Cala Blava, durant el rodatge del microfilm sobre el batiament de conveniència d'Eugeni Joan.

S.Amengual.

El director de cinema mallorquí Rafa Cortés ja ha acabat de rodar a la nostra Illa part del seu projecte de microfilms, titulat This is the name i que d'aquí a poc començarà a filmar-se també a les ciutats de Barcelona i Madrid. Juntatament amb la productora La Perifèrica, el cineasta s'ha encarregat de la gravació d'un total de set peces, d'entre un i tres minuts de duració, en les quals han participat tant actors reconeguts com aficionats.
La proposta de Cortés agrupa tres de les seves grans aspiracions personals, com són el cinema, internet i la identitat. Cada una de les peces explica un relat que tracta sobre els noms de les persones. A més, algunes d'aquestes històries han estat escollides entre les propostes que el director demanà als internautes. Alguns d'ells també han pogut participar com actors en el rodatge, després de passar un videocàsting. A Mallorca, Palma, Cala Rajada, Porreres i Cala Blava han estat algunes de les localitzacions escollides.

Entre els relats que es podran veure properament a internet: la coincidència dels noms de les dues actrius Margalida Grimat, la història d'una família de pescadors, el batiament de conveniència d'Eugeni Joan i els problemes per recordar-se dels noms dels demés. "La veritat és que a mi em costa recordar-me dels noms, potser hi ha alguna cosa d'això, en el projecte", afirma Cortés. El mallorquí ha escollit utilitzar el curiós mètode dels noms com a eina per contar moltes històries i per aprofundir en temes molt diversos. La finalitat, però, és "arribar a la intimitat de la persona", amb un nexe d'unió tan natural com són els noms. "Tots tenim un nom, és universal", explica el director.

This is the name sorgeix de la idea del mateix Rafa Cortés, sense pretensions comercials i amb la intenció de donar-se a conèixer el màxim possible aprofitant les eines de difusió que avui en dia tenim tots a l'abast. Per això, és un projecte es realitza gairebé "per amor a l'art", assegura el cineasta. És a dir, amb un pressupost molt baix i amb els mitjans tècnics estrictament necessaris.

Però allò que pot semblar un inconvenient no sempre ho és. En aquest cas, Cortés troba l'espai perfecte per poder contar, sense obstacles, tot allò que vol. "Tenc total llibertat estilística, és una jugueta feta mida per poder expressar el que jo sent mitjançant les històries que vull explicar", assegura el cineasta. El resultat es podrà veure a internet, un mitjà que també vetla per la llibertat de creació i comunicació, però que, moltes vegades, xoca directament amb els interessos d'autor. Rafa Cortés és conscient que a la xarxa hi ha instaurada la mentalitat de veure sense pagar, per això ha ideat un projecte del qual no espera "cap retorn", sinó, més aviat, "satisfacció personal", assegura. El director considera internet com "una eina eficaç per comunicar-se, transmetre idees i compartir-les.

Rodar a l'Illa

El projecte intentarà ser acollit en totes les localitzacions on se'ls permeti de ser. De moment, Mallorca, Barcelona i Madrid, encara que no descarta creuar l'Atlàntic, si cal. El mallorquí ha decidit rodar a l'Illa per un motiu ben senzill: "És allò que més conec, m'és molt propera i m'és més fàcil de parlar-ne". Per aquest mateix motiu, Cortés també ha decidit rodar amb la productora La Perifèrica, amb la qual manté una relació d'amistat. A Barcelona i Madrid, però, disposarà de la productora Àlamo per realitzar les filmacions.

En definitiva, el director assegura que està "safisfet per poder rodar a Mallorca i per ser aquí". Tot i que també agreeix el suport per part de Mallorca Turisme: "Si jo tenc ganes de rodar a Mallorca, s'agraeix que les institucions de l'Illa vulguin que ho faci, un s'hi sent més a gust".El resultat de les peces gravades a l'Illa està previst que es pugui visualitzar durant el proper mes de setembre. Mentrestant, Cortés aprofitarà per fer les maletes i per partir cap a la península Ibèrica.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris