nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 17°
16°

Majoria d'edat musical

Els germans Martorell celebren devuit anys de trajectòria amb un concert

32790

Manel (esquerra) i Pere Martorell són coneguts principalment com a membres d'Al Mayurqa.

ULTIMA HORA

Són ben coneguts dins els ambients culturals, encara que no tants deuen saber que ja fa devuit anys que Pere i Manel van de la mà sobre els escenaris. Ens referim als germans Martorell, músics pregons de la cultura popular catalana que enguany compleixen la majoria d'edat i que ho volen celebrar amb un concert d'aniversari. Serà el proper dimarts, dia 16 d'agost, al claustre del monestir de la Real.

Queda lluny aquell 1993, en el qual Pere i Manel Martorell pujaren a l'escenari plegats per fer la primera actuació. Fou durant les festes del Secar de la Real, el seu feu d'acció i coneixement. Aquest mateix indret ara tornarà a ser el seu escenari en un macroconcert per celebrar els devuit anys de trajectora. Els músics ho volen brufar amb música i acompanyats de tota aquella gent (músics o no) que han fet part del seu repertori durant tot aquests anys.

L'escriptor Bartomeu Mestre, Balutxo, serà el pregoner d'aquesta celebració, que començarà a les 21.30 hores. Després, pel mig de la clastra del monestir passaran més d'una vintena de convidats músics i artistes que "durant aquests anys han tocat amb nosaltres dos", apuntava ahir Manel Martorell durant la presentació del concert. Així doncs, no hi faltaran els companys del grup Al Mayurqa amb qui els germans músics s'han donat a conèixer tal vegada de manera més fefaent. Tampoc no hi faltarà el cantant Francesc Ribera, Titot, "referent de la cançó als Països Catalans, perquè posi veu a algunes de les nostres cançons", hi afegí Pere.

El concert serà un petit tast de les cançons que han interpretat o compost ambdós músics durant aquests anys i on es podrà veure també l'evolució de la seva trajectòria professional. "Nosaltres ens dedicam a la música tradicional, però deixant de banda l'aspecte tan folklòric, sinó que feim una música actual", explicava Manel.

La llista de convidats també inclou el director de l'Escolania de Lluc, Ricard Terrades, i el glosador i col·laborador de dBalears, Mateu Matas Xurí. Precisament amb aquest darrer, els germans Martorell tenen en marxa el projecte "Glosa musicada", on revifen el cant de la improvisació.

A més, també hi prendran part Antoni Artigues, Carlos Garrido, Neus Salvà, el pare Joan Francesc March, Miquel Brunet al piano; els xeremiers de Son Roca, el director del Circ Bover, Tià Jordà; Jaume Simó Llampiner; Joan Florit, Bessó, i un setet de corda, entre d'altres. En total, hi haurà més de vint amics d'aquest duet que no s'han volgut perdre l'aniversari que, per cert, serà enregistrat en DVD, testimoni de la vigència de la cultura popular.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris