algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
19°

Lectures per traspassar fronteres

A l'estiu, l'augment de la venda de guies de viatge i de conversa demostren que aquests llibres continuen sent, tot i internet, el complement ideal per gaudir d'una estada pràctica, còmoda i divertida a l'estranger

Arriba l'estiu i el mes d'agost convida a les vacances. Potser alguns en tenen prou de quedar a casa a descansar, però pels més inquiets això és una autèntica pèrdua de temps. Per molts, unes vertaderes vacances són sinònim de viatge, gran o petit, però allò important és travessar la mar que ens envolta, sortir a fora i agafar aire.

A dia d'avui, internet sembla l'eina més adequada per organitzar-se una bona escapada. Pots encomanar-hi els bitllets, l'estada i, per als més mandrosos, fins i tot el cotxe. Però amb els peus en terra ferma, normalment necessitam més informació de la que ens pensam. I és que, tot i les noves tecnologies aplicades al turisme, encara per desenvolupar, les guies continuen sent el complement ideal per gaudir d'una estada pràctica, còmoda i divertida.

El paper mor, però s'hi resisteix. A les llibreries, les guies continuen actualitzant-se cada any i en trobam una àmplia oferta en edicions, però també, el més important, en destinacions. Cada estiu es planteja el dilema d'on anar. Amb la crisi damunt les nostres espatles, el més normal és oblidar-se de grans viatges, però tot i així hi ha gent que se les arregla per gaudir d'una estada en una ciutat a més de vuit hores d'avió.

Viatge pels estands

Ens passejam per diferents llibreries de Palma per trobar la millor guia per al nostre viatge. Ens aturam primer a La Casa del Mapa on, a més de tenir una àmplia quantitat de plànols i mapamundis, trobam una gran varietat de llibres per viatjar. Preguntam quina és la millor manera d'escapar a un altre país i estar-ne tan informat com sigui possible. Ens demanaran, però, quina és la destinació, perquè segons el país ens en convindrà més un o un altre.
Per a destinacions properes, de les quals coneixem una mica més la cultura i on els mitjans de transport funcionen de manera similar a la nostra, si més no, ens convindrà elegir una guia menys informativa i descriptiva; haurà de ser més pràctica i visual. Les fotografies ajudaran a decidir-nos per visitar allò que més ens vingui de gust i, en el fons, per arribar-hi, no necessitarem res més que els horaris i un petit plànol per poder desplaçar-nos sense gaires complicacions. Així, França, Portugal, Holanda i altres indrets europeus seran a les nostres mans.

En canvi, per a les destinacions més llunyanes, amb cultura i funcionament social diferent del que estam més avesats, ens anirà perfecte una guia amb informació detallada, comentaris d'autor i opinions concretes sobre les dinàmiques del funcionament dels transports, de les relacions personals i dels emplaçaments visitables.
Les lletres guanyen terreny a les imatges per poder oferir una altra classe de guia que en aquests casos ens serà més pràctica, ideal per viatjar als països asiàtics que estan més de moda, com Vietnam, Tailàndia i la Xina.
També és veritat, però, que cadascuna de les guies va dirigida a un públic determinat i, en segons quins casos, podrem distingir entre obres més generalistes i altres de més alternatives, que intenten captar, sobretot, l'atenció dels joves. En qualsevol cas, com ja hem dit, allò que importa és elegir una guia en funció de la destinació que hem escollit.

A l'acabada d'estrenar botiga de llibres del món Tuareg, ens confirmen aquesta màxima i, a més d'informació pràctica, ens n'ofereixen de lingüística. És bàsic saber comunicar-nos amb la gent un cop hem arribat al país on passarem les vacances, per això ens ofereixen també un assortiment de guies de conversa, per poder expressar-nos amb una certa base de l'idioma del lloc de destinació. Aquests llibres són molt útils per a països europeus, però per als que són més llunyans i amb llengües i alfabets diferents, com és el cas asiàtic, les pàgines ens serviran de poc a l'hora de llançar-nos amb la pronunciació. Molt més pràctiques ens seran les guies d'àudio, que ens ajudaran a perfeccionar l'entonació adequada per a les frases de conversa més freqüents.

De la literatura de viatges i expedicions que recorren continents, poca cosa. Sembla que les lectures més habituals, que fan traslladar-nos a un altre país, es redueixen a les guies de viatge o, com a màxim, als llibres de fotografies artístiques que permeten veure les localitzacions que desitjam visitar des d'un altre punt de vista.

A les estanteries, pocs es reparteixen el pastís i, entre els llibres i guies de viatge més venuts, trobam les de Lonely Planet, les d'El País-Aguilar i, amb menys pes, la Trotamundos, la Guia Azul i la Michelin. Les més reeixides, sens dubte, són les guies de l'editorial australiana Lonely Planet, una publicació universal molt apreciada pels que només necessiten una motxilla per passar-s'ho d'allò més bé arreu del món. Però són també les més apropiades per a països llunyans, ja que el seu contingut és purament pràctic, sense gairebé fotografies; van al bessó.

Per contra, l'altra sèrie de guies amb més sortida comercial són les col·leccions visuals d'El País-Aguilar, amb destinacions d'àmbit estatal i internacional. Estan destinades a aquells viatgers una mica més acomodats que els anteriors, que agraeixen les il·lustracions, les fotografies i els plànols més bàsics de les ciutats. Són les guies escollides a l'hora de visitar ciutats europees. Les més venudes, les d'Itàlia, França i Portugal,
Ho saben bé als grans magatzems on, a l'estiu, l'estand de les guies fan el seu particular viatge des d'un racó de la secció de llibres fins a primera línia. Són, juntament amb les edicions de novel·les de butxaca, les publicacions més venudes durant els mesos de vacances.

El record en paper

La lectura d'una guia de viatge traspassa fronteres. El mes abans, ens el passarem estudiant-la a fons i, en certa manera, ja haurem començat el trajecte. La llegirem amb l'entusiasme amb què gaudim d'un bestseller i, una vegada sobre el terreny, si la sabem utilitzar com cal, ens ajudarà, per exemple, a visitar museus o monuments sense la necessitat de concertar una visita guiada. L'omplirem d'anotacions i hi marcarem amb groc llampant tot allò que sigui del nostre interès. Un cop acabat el viatge, el llibre quedarà en algun dels prestatges de la casa. Passat el temps, quan ens el retrobem, ens farà recordar l'experiènicia viscuda, potser més i tot que les fotografies.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris