nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
19°

Els escriptors també estan indignats

Els representants de l'AELC i el PEN lamenten la decisió de l'Ajuntament de retornar als Ciutat de Palma bilingües

Les reaccions sobre la recuperació dels premis Ciutat de Palma bilingües no s'han fet esperar. Tal com succeí fa sis anys, els responsables de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i del PEN Català a les Balears es mostraren ahir contraris a la decisió de Fernando Gilet, encara que no sorpresos. "Tornam a fer una passa enrere, però això ja ho vèiem a venir", assegurava Miquel Bezares, president insular de l'AELC. "Fa quatre anys celebràrem que tornassin al format original i ara, des de la junta de l'associació, haurem de valorar si s'han de prendre accions", puntualitzà.

Així mateix, Bezares comentà que, a títol personal, si li tornassin a demanar per fer part del jurat, tindria clara la resposta, perquè "aquest és un atac a la història dels premis" i creu que el cal "continuar defensant la diginitat del català des de la nostra posició de creadors". També ben contundent s'expressà l'escriptora Antònia Vicens, vicepresidenta per les Illes del PEN Català, que qualificà la decisió del nou equip de govern municipal de "retrocés". "No es té en compte que a l'Estat espanyol la majoria de premis són en castellà i que els escriptors en llengua catalana no s'hi poden presentar. Per això hi són aquests", va explicar, a la vegada que reconegué que "per dignitat del país i de la nostra llengua" els Ciutat de Palma han de continuar sent en català, "perquè en són un orgull".

Per la seva banda, l'escriptor Sebastià Perelló assegura que la recuperació del Rubén Darío i del Camilo José Cela és com "un joc pervers que juga amb una idea, perquè aquell que apareix com a víctima no ha deixat d'actuar sempre com un botxí". Amb això, Perelló comparà aquesta decisió com "si ens ofereixen un pulmó artificial i ens diuen que respirem amb total normalitat. Ara, a més, els autors en català han de respirar amb un pulmó artificial i compartit", afegí. El també escriptor Manel Marí, guanyador del Ciutat de Palma de poesia el 2008, creu que aquests guardons són un referent molt important de la literatura catalana i que "se'ls devalua" fent-los bilingües, "no sé si conscientment o inconscientment". "No hi ha cap problema amb premis en castellà o en alemany, és igual; es tracta de no devaluar-los perquè són un referent innegable de la literatura catalana", sentencia.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Idò, no!, fa mes de 9 anys

O no tenim dret els escriptors catalans a participar en premis literaris en català a Extremadura o Castella o Andalusia? Idò, no!

Valoració:4menosmas
Per Caterineta, fa mes de 9 anys

Als noms esmentats per Ramon cal afegir-hi, com a membres dels jurats literaris bilingües del PP, els d'Alexandre Ballester, Miquel Melià -exdirector de Política Lingüística a l'Ajuntament de Palma-, Joan Agut, Sam Abrams, Pere Rovira, Jaume Pomar i Txema Martínez Inglés. I, naturalment, els dels guanyadors Hèctor Bofill i Emili Bayo.

Valoració:5menosmas
Per Miau, fa mes de 9 anys

Pero qué pasa, que los escritores mallorquines en lengua castellana no tienen derecho a ser reconocidos en su tierra? Preferís que los Ciutat de Palma sigan cayendo en manos de catalanes (no de lengua, sino de comunidad)? A veces no entiendo esta Isla

Valoració:-9menosmas
Per Xesca, fa mes de 9 anys

Bon dia.
Parlem de prioritats, la paraula de moda entre els polítics que han entrat a governar a les Illes Balears.

¿És prioritari que la ciutat tengui un premi literari en llengua castellana quan hi ha moltíssimes de ciutats que ja en tenen?
¿Què pinta Palma en aquest panorama de premis literaris en espanyol?
¿Sobren els doblers?

Valoració:32menosmas
Per Ramon, fa mes de 9 anys

Quan el PP va tornar imposar els premis bilingües, hi va haver escriptors catalans que no varen tenir escrúpols a participar-hi (Miquel Ferrà, per exemple), també com a jurats (Miquel de Palol i Josep Piera, per exemple). Fins i tot n'hi va haver, com Gabriel Janer Manila (a les ordres del PP), que varen pressionar altres escriptors perquè s'hi presentassin. Resultat: el PP es va sortir amb la seva i va sodomitzar la cultura catalana.

Valoració:22menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris