algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

“Recuperam els Ciutat de Palma en castellà”

No entenem la cultura des d'un punt de vista patrimonial, perquè la cultura no és de ningú”

126598

Fernando Gilet, regidor de Cultura i Esports.

T.A

No fa ni un mes que està al capdavant de la regidoria de Cultura i Esports de Cort i ja ha creat polèmica. Fernando Gilet manté el seu posat i reitera les argumentacions sobre els dinamitzadors lingüístics. Això sí, ara ho fa sense vincular-les amb el cas Pícnic ni amb corrupció. Com els seus homòlegs al Consell i al Govern, Gilet parla en tot moment de cultura i turisme, una cultura, segons ell, "no excloent", perquè "no sigui de ningú". La retallada econòmica també marcarà l'inici de la legislatura.

Us relacionen amb el món de l'esport. Com afrontau la tasca al capdavant de Cultura?
Les dues àrees són finalistes i tenen una gran repercussió en la ciutadania. Ambdues tenen una vocació eminentment turística, com a motor reactivador de l'economia, és a dir, que tenen com a objectiu fer feina en un projecte turístic de qualitat per a Palma.

Sempre parlau de política cultural oberta. Què significa?
Parl de política cultural per a tothom. No entenem la cultura des d'un punt de vista patrimonial, perquè la cultura no és de ningú i ha d'anar dirigida a tothom. No volem fer política de la cultura: volem fer política cultural.

Una de les primeres decisions que heu pres ha estat no renovar el contracte als directors de la Fundació Miró i al del Palma Espai d'Art. Per què?
Entenem que les fundacions són l'avantguarda de la nostra acció cultural. Hem decidit no renovar-los perquè aquesta nova etapa política també és una nova etapa per al projecte cultural de Palma. Una vegada definit el projecte de turisme cultural, farem un concurs públic per escollir els nous directors.

Passarà el mateix en Es Baluard?
Es Baluard és un òrgan col·legiat. Abans, n'hem de reunir el patronat i després adoptarem les decisions que corresponguin.

A hores d'ara, de quin pressupost disposau?
S'ha reduït considerablement, però això no implica que l'acció cultural s'aturi. No puc quantificar-ne els nombres exactes, però tenim previst que l'oferta cultural abraci tot l'estiu i tenim fons disponibles per acabar l'any.

Com plantejau els premis Ciutat de Palma?

Hi recuperam els premis en castellà: el Rubén Darío de poesia i el Camilo José Cela de narrativa. Els canvis en la totalitat dels premis es donaran a conèixer en les properes setmanes. La nostra intenció és mantenir els que ja hi són, però ajustant-los al context pressupostari que tenim.

Per què aquesta decisió de tornar-los a fer bilingües?
Era un compromís electoral.

Què passarà amb el Mar i Terra?
De moment, mantindrem l'Escola Municipal de Teatre i li donarem la màxima pontencionalitat possible. Tot el que sigui cultura popular de la nostra terra tindrà també suport polític.

La retallada també ha afectat de ple l'Orquestra Simfònica. Com ho enfocau?
També és un consorci del qual fan part diferents institucions. Nosaltres la veim com un valor cultural important.

Dotada de més pressupost?
Parlar de doblers avui és complicat: no ho puc garantir. La nostra voluntat és treure-li rendibilitat.

Què succeirà amb les actuacions que duia a terme la Direcció de Política Lingüística i què heu eliminat?
Hem suprimit Política Lingüística, com també hem suprimit les direccions de Cultura i Patrimoni, Arxius i Biblioteques. Està contextualitzada, atesa la circumstància de minva en el nombre d'alts càrrecs. A partir d'aquí, entemen que les competències de Política Lingüística les té fonamentalment el Govern. Nosaltres, complirem amb la llei.

Però mantindreu la tasca dels dinamitzadors?
Ja hem avisat que hi havia altres prioritats, ateses les circunstàncies actuals. Tant és així que hi havia una partida 368.000 euros per a un nou projecte de dinamització i nosaltres els hem redireccionats.

En el ple passat, relacionàreu el cas Pícnic amb la gestió dels dinamitzadors. Quines proves en teniu?
La meva exposició se centrà exclusivament en la qüestió econòmica, si bé es cert que hem trobat els noms d'alguns dinamitzadors lingüístics en candidatures del PSM. Jo, però, sols vaig posar de manifest una voluntat política, per part de l'anterior Govern, de destinar 855.000 euros a Política Lingüística i que nosaltres entenem que no és cap qüestió prioritària.

No és prioritària per vós la integració dels nouvinguts, per exemple?
Des d'un punt de vista econòmic, no. No destinarem cap partida pressupostària al que fins ara s'ha anomenat servei de dinamització.

Deis que sols parlàreu de xifres econòmiques, però el vostre partit sí que ho relacionà amb el cas Pícnic. Quines proves en teniu i per què no ho heu duit a la Fiscalia?
Nosaltres sols donàrem a conèixer públicament que ens cridà l'atenció el fet que hi hagués dinamitzadors que havien estat candidats del PSM.

No ho relacionau, doncs, amb cap cas de corrupció?
No ho relacionam amb cap cas de corrupció, perquè centràrem el discurs en l'import econòmic. És, sols, que ens cridà l'atenció.

Si hi trobau coses que us "criden l'atenció", per què no ho duis a la Fiscalia?
Em sorprèn que l'Obra Cultura Balear, que n'és una de les concessionàries, faci aquesta defensa eloqüent del PSM. Jo insistesc que nosaltres no trobam cap prioritat política el fet de destinar gairebé 900.000 euros a aquest servei, perquè ara no és cap prioritat de la nostra societat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 15
Siguiente
Per ARNAUMAL, fa mes de 9 anys

Carai!! molt de forester per aquest foro...

Valoració:2menosmas
Per trau, fa mes de 9 anys

Volen acabar la missió del franquisme, escampar l'espanyol per tot el territori de l'estat fins que no quedi cap altra llengua de les que s'hi parlen.

Valoració:-31menosmas
Per Paco, fa mes de 9 anys

Hay que ver como os pica que alguien realice políticas lingüisticas no fascistas.

Valoració:35menosmas
Per PlusUltra, fa mes de 9 anys

@Ep, Sois, fue un lapsus. Pero es verdad que por vuestra culpa, se puede llegar a dudar en escribir móvil, o móbil. El catalanismo extremo al que ha llegado esta isla es un handicap a la hora de escribir bien, y un retroceso a la hora de encontrar un trabajo para mucha gente, ¿para qué sirve el catalán en el mercado de trabajo?. Menos horas de catalán y más para el castellano, pero por el bien común esto va a cambiar gracias a la democracia.

Valoració:34menosmas
Per Ep, fa mes de 9 anys

És per flipar sa quantitat de comentaris de gent espanyolista amb visions tancades de sa nostra cultura, me pens que en coco, rafa, plus ultra etc són sa mateixa persona, és a dir un des becaris de diari de balears que es dediquen a provocar per fer que sembli que aquest diari el llegeix un munt de gent. No els faceu cas i així aquest pobre becari podrà evolucionar a redactor (això sí, quan aprengui a escriure en castellà sense faltes, que per parèixer un castellà l'has d'escriure bé... o potser no?)

Valoració:-43menosmas
Per coco, fa mes de 9 anys

... lig

como ves yo te dije abajo en relación a la palabra respeto por los demás que "Yo en cambio no pido nada, tan solo que mis hijos se puedan escolarizar en castellano, porque yo lo quiero, está claro. Pero nada más, quien quiera hacerlo en catalan, en chino o ruso pues que haga lo que quiera....
A ver si de tu boca sale esa misma frase pero para con el catalan? o más facil te lo pondré aun, ¿respetarias tu que cada uno pudiera estudiar en la lengua que quisiese si asi lo preve la ley?

Valoració:115menosmas
Per coco, fa mes de 9 anys

ligeia
Quien tiene un problema de comprension lectora debes ser tu. además, me haces preguntas que nunca se han puesto en mi boca, y la verdad , me extraña, teniendo dos carreras y presuponiendo que tienes una visión amplia de la vida (que no la tienes, está claro)
Dices que fuera de la escola no puc viure en catalá... O estás loca o lo que quisieras es que todo el mundo hablara en catalan (locura espacial). En referencia a eso, te diré que ESCOLA y ADMINISTRACIÓ son los unicos sitios en los que puedes vivir digamos al cien por cien en "tu mundo", pero ten en cuenta que cierran al acabar y la vida real sale a la calle.
Yo en cambio no pido nada, tan solo que mis hijos se puedan escolarizar en castellano, porque yo lo quiero, está claro. Pero nada más, quien quiera hacerlo en catalan, en chino o ruso pues que haga lo que quiera, pero faltaria mas que estando en España , un estudiante no pueda hacer castellano más que una hora a la semana.(POR ESO MUCHA GENTE HA VOTADO PP, SINO HAZ SONDEO)
Me dices que me culturice más en cosas de aquí.... me recuerdas al sr martorell, diciendo que hacer o deshacer....
Sigo, ¿cuando he dicho yo que el catalan ha de dejar de existir aqui? estas loca o que, quien quiera q estudie lo que desee, pero dime cuando he dicho yo eso, sra carreritas.
y acabo pq me da pena perder este rato de playa contestandote,¿cuando he dicho yo que quiero imponer una lengua que no es propia aquí? que problema de entendimiento tienes? lo que yo quiera para mi es una cosa y lo que los demas quieran es otra, y si hay un medio para decidir algo y se llama democracia, pues lo uso, como tu , imagino, pero claro ahoooora no os va bien, cagondena maldita democracia.

Valoració:111menosmas
Per PlusUltra, fa mes de 9 anys

Lo siento @pregunto pero esa suposición que haces no se da que yo sepa, y si fuese así siempre lo podrían pedir democráticamente ganando en las elecciones municipales de ese pueblo, cosa que respetaría. Y aunque no lo quieras reconocer, sal a la calle y escucha en que idioma habla y vive la sociedad, lo mismo te despiertas de tu sueño (no es una ilusión, no se si vives en la misma isla que yo, o simplemente no sales de tu pueblo). Hablo de Palma 400.000 habitantes y Calviá 50.000 y muchas poblaciones costeras, donde predomina el castellano en la primera y en las otras el Inglés o el Alemán.

Valoració:54menosmas
Per Robert, fa mes de 9 anys

Rafa.......es clar que veus puntuacions en els comentaris escrits en castellà,però segur que no son puntuacions fetes per els que vertaderament estimem el mallorquí-català,alun desvagat va prement el ditet dels comentaris espanyolistes. potser tu mateix

Valoració:-36menosmas
Per pregunto, fa mes de 9 anys

Plus Ultra ,,,,,,,, D´il´lusió també es viu.El castellà no és propia d´aquí per molt que ho repeteixis,per llei de conquesta també és oficial però no pròpia.El mateix que a Salt no és el magrebí per molta massa social que hi haigi.Nosaltres intransigents? vaja( enmescarats per una paella)si en qualsevol poble de Castella,Extremadura,Andalucia..... hi hagués una gran nombre de catalans-mallorquins diries que la llengua propia d´alla és el català?m´agradaria contestessis amb sinceritad.

Valoració:-48menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 15
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris