cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
19°

Reunió de novies

La fotògrafa Tanit Plana crida les dones a participar en la seva exposició amb un homenatge als vestits de noces

Et vols casar amb mi? és el títol del vídeo que es gravarà el pròxim diumenge 17 de juliol a la platja de Can Pere Antoni, a Palma. Es tracta d'un projecte d'acció artística col·lectiva liderat per la fotògrafa Tanit Plana i que pretén arreplegar un grapat de dones disposades a vestir-se de novies, tant les que no ho hagin fet mai com les que vulguin repetir l'experiència. Fadrines, casades, separades o viudes, la qüestió és tenir ganes de vestir-se de noces. La cinta formarà part de l'exposició titulada Per sempre, amb la qual l'artista catalana pretén rompre l'estereotip de novia que les dones tenen interioritzat ja de ben petites. El mite creat per la indústria cultural, especialment pel cinema, és el motiu pel qual Tanit Plana aixeca la mirada cap a la realitat i es fa preguntes sobre les novies idealitzades, els vestits i l'esperança de felicitat que es desprèn de tot plegat.

Versions diferents

Coincideix l'estereotip amb els resultats posteriors? Plana demostra que no i fa visible la tensió entre les dues bandes. La seva intenció és "posar novies en comú per veure'n les diferències i mostrar les versions de cada una", afirma la barcelonina. Per accentuar l'efecte, les participants de Per sempre es troben en situacions poc habituals. Segons la fotògrafa, l'estereotip de novia "pesa sobre les dones" i, per això, tracta de "jugar amb el concepte".
En qualsevol cas, Plana també hi vol demostrar estima pel concepte genèric de novia i la fascinació pel ritual que l'acompanya: el record d'un conte de fades que es destrueix amb el pas de la innocència a la maduresa.

Les dones que hi vulguin participar només hauran d'omplir una butlleta que trobaran a la recepció del CaixaFòrum de Palma o a la pàgina web del centre. Per a les que vulguin ser-hi presents però no tinguin vestit, el podran demanar a l'organització. Les novies es reuniran el diumenge 17 a les 10.00 h, a l'edifici del Gran Hotel, i el termini per apuntar-s'hi és fins al divendres 15. Cada una de les intervencions s'articularà entre si per oferir una visió de conjunt sobre el concepte i encaminada a descobrir noves vies de reflexió al voltant de l'imaginari de la dona, la parella, la boda i la família; però també entorn de la tradició, els cànons de bellesa i la quotidianitat.
La mostra, organitzada per l'Obra Social de la Caixa, no s'estrenarà, però, fins al proper setembre, al CaixaFòrum de Palma. El vídeo, que es rodarà el diumenge, 17 servirà de complement de l'exposició fotogràfica, en la qual també podrem veure altres accions realitzades amb anterioritat a Tarragona i a Lleida.
Prop de 250 dones ja han participat en el projecte al principat i també individualment a Palma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris