nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
19°

“L'escena illenca ha de ser present al Principal”

En aquests moments no puc parlar de futur de l'Espai Mallorca, se n'ha d'estudiar la situació”

126534

Joan Rotger, vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports.

T.Ayuga

Conversa de manera pausada i repeteix part dels eslògans que el seu partit ha difós durant la campanya electoral: unió entre turisme i cultura, complir els pagaments amb els proveïdors i reducció de despeses, entre d'altres. El nou vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, Joan Rotger, també parla molt de la declaració de la serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat, no debades és el batle de Selva d'ençà de 1995 i li toca de ben a prop. Per això, no s'està de comentar que agrupacions com Aires de Muntanya -que presideix- promou la cultura, segons ell, fent ball de bot als turistes que arriben amb autocars al seu poble una cop per setmana.

Pel que fa a la gestió directa del seu departament, Rotger demana alguns dies per endinsar-s'hi de ple, encara que assegura que no hi ha res incompatible entre Esports, Cultura i Patrimoni perquè "tot està vinculat".

Quines seran les vostres prioritats?
Les prioritats estaran determinades per un presssupost que encara tenim sense aprovar i per preparar uns comptes del 2012 en què puguem complir els objectius que ens hem traçat.

Quins són aquests objectius?
En el tema de la gestió hem d'agilitar els compromisos de pagament dins l'any natural, a més programar amb temps totes aquelles activitats que posem en marxa. Si un acte s'anuncia amb temps, evidentment arribarà a més gent. La nostra voluntat també se centra en el fet de relacionar cultura i economia, un valor al qual volem posar èmfasi. És la manera de desestacionalitzar el nostre turisme.

Tothom parla de desestacionalització, però no en veiem resultats. Quins esperau, vós?

Per exemple, aquests moments una prioritat és la serra Tramuntana. Volem posar en marxa projectes pels quals tant els municipis com els propietaris puguin accedir a ajudes per rehabilitar i mantenir el patrimoni i poder donar-li valor. Estic convençut que s'ha de mantenir el caràcter dels nostres pobles perquè és el nostre futur.

Per a això calen doblers, sabeu quin pressupost real teniu?
Encara no sabem l'estat d'execució. Hem de veure els compromisos adquirits per part del Consell, què s'ha pagat i que no, les subvencions concedides, les línies d'ajudes, ectètera... D'aquí a uns dies tindrem quantitats exactes d'allò que disposa cada departament.

Com combreguen en un únic departament Cultura, Patrimoni i Esports?
Hem dissenyat un Consell en el qual es pugui optimitzar tota l'estructura. A més, a Cultura, Patrimoni i Esposts li hem donat el rang de vicepresidència. Això és perquè els donam un gran valor, no com a sectors específics sinó com a sectors transversals de tota la política del Consell.

Durant la legislatura passada, el teatre Principal ha estat un dels grans esculls econòmics. Com ho gestionareu?
Sabem que al Pricipal s'han duit a terme unes obres de millorar i que aquestes obres encara s'estan pagant. Com qualsevol departament, s'exigeix que s'optimitzin tots els recursos i també hem de prioritzar una gestió professional del teatre. Volem un Principal obert als mallorquins, que ha de tenir present esdeveniments anuals que són punts de referència i també ha d'estar present al circuit cultural de Mallorca, tant per als residents com per als que ens visiten. El teatre i la Fundació han de tenir la nostra atenció total i absoluta.

A què us referiu quan parlau d'un teatre obert als mallorquins?
En el qual l'escenografia mallorquina també pugui tenir cabuda.

Eliminareu la figura del gerent?
Això encara ho estam estudiant. Prendrem les decisions prest. Primer el que hem de fer serà nomenar els diferents representants de la junta.

L'Espai Mallorca també ha tingut problemes econòmics, perquè els editors no cobraven. Què hi pensau fer?
El Consell ha de complir amb els compromisos que té, en aquest cas amb el Gremi d'Editors. La situació de l'Espai Mallorca l'haurem d'estudiar. És un tema que no només depèn del Consell i hem determinar quina és la seva situació econòmica actual. Què és allò que aporta i quines són les seves possibilitats.

És possible que el tanqueu?
En aquests moments no puc parlar de futur, només puc dir que s'ha d'estudiar la situació.
Parlau de pagar els compromisos. En la legislatura passada el departament de Cultura topà amb Intervenció.

N'heu parlat?
La consellera d'Hisensa i Funció Pública, Margalida I. Roig, ja s'ha posat a fer feina amb aquesta qüestió. La nostra intenció és agilitar tota la tramitació.

Quant a Patrimoni, el Consell inicià l'expedient d'expropiació de Santueri. El continuareu?
Encara estam mirant els expedients. El Consell n'inicià un d'expropiació i els propietaris han comunicat al Consell que inicien les obres. Hem d'analitzar bé la situació.

Un dels punts claus del vostre programa eren les rondalles mallorquines. Què voleu fer?
El patrimoni de les rondalles és únic. Té vessants educatius, lingüístics i sobre els nostres costums. La nostra voluntat és de promocionar i donar-les a conèixer. Posar-les enmig dels circuits culturals

Per què heu eliminat la direcció insular de Política Lingüística?
Hem fet una reestructuració de les diferents àrees del Consell. Hi ha hagut una reducció molt significativa i consideram que el departament de Política Lingüística pot estar perfectament dins Cultura i Patimoni. Això no vol dir integrar un departament dins un altre, ni tampoc que no es duguin a terme les tasques que marca la normativa.

Però vol dir que li donau menys importància?
Una cosa no vol dir l'altra. El departament de Joventut tampoc no hi és, ni el d'Igualtat, i això no vol dir que no es facin.

Però Joventut i Igualtat sí que estan representades en el Govern, per allò de les duplicitats. Però Política Lingüística ha desaparegut a les dues administracions.

Intentarem que no hi hagi duplicitats i que els recursos s'optimitzin. Això és una demanda de la societat. Però les polítiques de normalització lingüística continuaran des del departament de Cultura i Patrimoni.

El Consell continuarà donant suport a la Mallorca Film Comission?
Sí, fa una feina extraordinària en unió de turisme-cultura i economia. Mallorca té unes grans possiblitats com a plató cinematogràfic. A nosaltres ens interessa que ho sigui perquè és Cultura, Patrimoni i Turisme.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Xesca, fa mes de 9 anys

Hi ha una biblioteca virtual de les rondalles mallorquines:

http://rondalles.uib.es/informacio.php

Tots hi podem accedir.

Parlam de teatre?

Valoració:0menosmas
Per 1004, fa mes de 9 anys

Encara haurem de treure les castanyes a l'editorial Moll amb això de les rondalles, de la mateixa manera que es va tudar una doblerada amb l'obsolet diccionari Alcover-Moll? Sí que ens haurà sortit cara la pèssima gerència de l'editorial mare!

Valoració:-2menosmas
Per Joana, fa mes de 9 anys

I rondalles i més rondalles... si ja les coneixem i no són un patrimoni exclusiu de Mallorca... Autocars amb animació rondallística i ball de bot en arribar al poble? M'encanta la idea, em torna a la meva inf'ancia! I l'escenografia mallorquina present el principal... esper, però, que també hi hagi actors i actrius actuant, si només hem d'anar a mirar s'escenografia serà ben avorrit!

Valoració:6menosmas
Per Amic i amat del català, fa mes de 9 anys

Rondalles mallorquines! Però de què parla aquest home? Em creia que estàvem parlant de teatre.

Valoració:10menosmas
Per Josep, fa mes de 9 anys

Els espanyols que són amics nostres no s'aprofiten del fet que se'ns hagi forçat, i se'ns forci, a conèixer la seva llengua; per tant, encara que voldrien escriure aquí segur que comprenen que els comentaris s'hi han de fer en català i no hi intervindran fins que no ho podran fer en la nostra llengua -ja n'hi ha molts que assisteixen a cursets per a aprendre l'idioma-. Saben que per viure al nostre país és necessari l'ús de la llengua catalana; en canvi, els espanyols enemics encara no ho saben i els hem de fer veure que el castellà no serveix entre nosaltres.

Valoració:3menosmas
Per martorell, fa mes de 9 anys

Millor no fer cas als escrits que vénen en castellà, ni llegir-los: som en un diari en català. No ens importa si ataquen o defensen la nostra llengua; ja que, en aquest darrer cas, la cosa millor que podria fer el comentarista per a defensar-nos seria entrar en els diaris espanyols, si no pot o no vol fer-ho aquí en català. L'ajuda més bona per a una llengua és usar-la. Fets i no paraules.

Valoració:0menosmas
Per martorell, fa mes de 9 anys

No puntueu ni contesteu comentaris fets en una llengua altra que el català; ha començat la guerra: no es pot confraternitzar amb l'enemic que ens vol destruir. Per molta comentera que facin. Sabem que costa aguantar-se; però hi ha d'haver un canvi, a aquesta gent no li importen les nostres rèpliques, és molt més contundent el nostre silenci. Per a una situació d'emergència, accions d'emergència. Que aquí s'hagi d'escriure en català és una qüestió prèvia i que els demostrarà que aquesta llengua és útil, necessària i imprescindible.

Valoració:1menosmas
Per Muntaner, fa mes de 9 anys

Com més sotmesos, més folklòrics: com a la Barcelona barretinaire o a la València blavera.

Valoració:6menosmas
Per Es Mascle Ros, fa mes de 9 anys

Senyor Rotger, el que cal és fer muntatges d'autors mallorquins, teatre de text, teatre d'autor per promocionar l'autoria teatral. Ja està bé de sainetets i números de dansa per grupets "professionals" que l'únic que fan és pena. Això d'obres col·lectives i de dramets tragicòmics de segona i tercera categoria s'ha d'haver acabat. Aquí només manen els directors del sistema, els que saben fer passadissos i demanar almoina. Que no heu vist el que li ha passat a n'Alexandre Ballester, el millor dramaturg dels Països Catalans? S'ha mort com un ca abandonat. Una mica més de consideració envers la creativitat i el talent.

Valoració:9menosmas
Per Al·lot, fa mes de 9 anys

Ni a l'únic diari en català que tenim a Balears podem viure tranquils sense forasters inadaptats i pan-castellanistes, ni aquí podem, és gros això.

Aquesta "bona educació" o "amabilitat" mallorquina ja fa molt d'oi, hem de començar a mostrar collons, això és un diari en CATALÀ, l'ÚNIC que tenim, i les normes haurien de dir clarament que l'única llengua permesa per comentar és la LLENGUA CATALANA.

Qualsevol país del món té clar això, tots tenen ben clar que la seva llengua s'ha de respectar. Per què nosaltres hem de ser tan porucs i "simpàtics"?

No els basta amb tots els diaris forasters que tenen ells, han de venir aquí a emprenyar a l'únic diari que tenim nosaltres, perquè ja se sap que el caràcter castellà consisteix precisament en això, anar fins al darrer territori possible a imposar-hi la llengua castellana per dret de conquesta.

dBalears.cat, despertau, una mica més de collons, per favor.

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris