algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
19°

Pep Ramis i Eduard Fernández protagonitzen Caín & Caín al Lliure

Els dos intèrprets deambulen i s'enfronten a les seves complicitats i contradiccions

El ballarí mallorquí Pep Ramis i l'actor català Eduard Fernández cercaven fa anys un projecte que els unís professionalment. Uns textos de Victòria Szpunberg, als quals s'afegiren els de Juan Muñoz i apunts dels mateixos intèrprets, sobre el passatge bíblic de Caín i Abel, els han permès la trobada en un espectacle titulat Caín & Caín. El muntatge, que s'estrenà a Salt (Girona), s'ha representat el mes de maig al teatre Lliure de Gràcia a Barcelona.

"Caín & Caín parla de la dualitat", comentà Pep Ramis en la presentació de l'obra. A més, explicà que "hem treballat amb la figura de Caín que mata Abel perquè ens interessava com a prototip, però volíem fixar-nos en la figura de Caín més que en la història mateixa i, sobretot, en allò que li passa després de ser expulsat".

En un escenari buit, que aparenta el desert, cau arena del sostre. Els dos intèrprets deambulen i s'enfronten a les seves complicitats i contradiccions. "Mai no hem jutjat si el resultat és teatre o dansa, però és un terreny molt familiar que mai no havíem explorat", avançà Ramis, qui apuntà que "els dos Caín arriben a la terra dels expulsats i han d'inventar-se una vida amb rituals nous". Fernández afegí que "és un espectacle molt físic en què el moviment és molt important i que parteix de les improvisacions, una particular mescla de cos i text". Així mateix, matisà que "té coses de poesia i de pintura, més que de dramatúrgia en el sentit clàssic de la paraula".

La impecable interpretació de Fernández és comparable amb un dels moments amb més força de l'obra, quan Ramis convida l'actor a repetir una sèrie de passes de ball, amb successius canvis, passant de les carícies amistoses a una batalla cruenta. Són instants terribles que el públic segueix bocabadat. La creació del muntatge es forjà a L'animal a l'esquena, el centre d'investigació de la companyia Mal Pelo de Pep Ramis i María Muñoz, al municipi de Celrà, a pocs quilòmetres de Girona. "L'encontre amb Eduard Fernández va ser molt ric i hem après molt a observar-nos", va destacar el ballarí mallorquí. Caín & Caín ha rebut la col·laboració del ballarí Andrés Corchero, Los corderos.sc i, en la direcció, de María Muñoz. L'obra és una coproducció del teatre Lliure i El Canal-Centre d'Arts Escèniques de Salt i, per raons familiars greus, fou ajornada una setmana després de l'estrena a Barcelona.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris