algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

Fanny Tur espera que les Balears no surtin de l'Institut Ramon Llull

L'Institut Basc Etxepare i l'entitat dirigida per Vicenç Villatoro col·laboraran en la difusió del basc i del català

La directora adjunta de l'Institut Ramon Llull (IRL), Fanny Tur, ha esperat que les Balears no surtin de l'IRL amb el pròxim Govern presidit per José Ramón Bauzá i mostri la seva voluntat per continuar recolzant els creadors de la comunitat. Després d'una roda de premsa, Tur ha recordat que la comunitat va sortir en el 2004 de l'IRL pel que ha esperat que aquests "antecedents no es repeteixin". A més, ha subratllat que, a través de l'IRL, "rep molt més del que aporta" l'Executiu autonòmic en el seu pressupost.

Tur ha remarcat la importància de l'IRL per a l'arxipèlag, no solament en relació amb el suport de la llengua i la cultura catalana, sinó també al que deixen a la música, al teatre o a l'ensenyament universitari, entre altres arts. Per això, ha considerat que els projectes de creació cultural "mereixen el mateix suport" o, fins i tot més, que altres sectors com la indústria, el turisme o la banca.

Col·laboració amb l'Institut Basc Etxepare

L'Institut Basc Etxepare i l'Institut Ramon Llull han firmat un conveni que té com a finalitat establir les bases de col·laboració entre ambdues institucions en programes i activitats destinades a la promoció i difusió de la llengua i cultura basques i catalanes. En una roda de premsa a Donostia, la directora de l'Institut Basc Etxepare, Aizpea Goenaga, acompanyada del director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, han donat compte d'aquest conveni i han mostrat la seva satisfacció, amb la firma del mateix. En aquest sentit, Goenaga ha destacat que l'Institut Ramon Llull constitueix "un referent important" per a l'Institut Etxepare, a més "tenen una experiència amb un camí recorregut".

Així mateix, Villatoro, ha indicat que les dues entitats tenen objectius en comú com "projectar les seves llengües i cultures al món" o donar una imatge "multicultural de la península ibèrica" i si aquests objectius "es manifesten en cor, s'escoltaran més". L'Institut Ramon Llull, consorci creat per la Generalitat de Catalunya i el Govern balear el 2002, busca la projecció exterior de la llengua i la cultura catalanes en totes les seves modalitats i mitjans d'expressió. A més, compta amb la Fundació Ramon Llull, en la qual col·laboren entitats com el Govern d'Andorra o diverses entitats del País Valencià.

Goenaga, ha mostrat l'interès de l'Institut Etxepare de tenir "una estructura semblant", amb una Fundació que faria possible la col·laboració amb "Iparralde i la Comunitat Foral de Navarra", amb els quals ja existeix "voluntat de portar-lo endavant". Quant al conveni subscrit ha assenyalat que té una vigència de quatre anys i entre els projectes concrets, ambdues institucions pretenen crear 'minors' o especialitats a llengües ibèriques que incloguin el basc i el català, ja que, "són cada vegada més les universitats que contribueixen a donar a conèixer tota la diversitat lingüística i cultural de l'Estat i de la Península Ibèrica, ofertant classes de basc, català i gallec."

Per poder dur a terme aquestes propostes, i promoure activitats culturals conjuntes, responsables de l'Institut Etxepare i de l'Institut Ramon Llull han mantingut una reunió de treball junt amb responsables de Política Lingüística de la Xunta de Galícia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris