algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
16°

Oberts a la memòria

Fins a 24 museus i centres expositius de Mallorca celebren el Dia internacional dels museus amb un programa que inclou una cinquantena d'activitats. Els actes començaren ahir i duraran fins dia 28

125742

Oberts a la memòria.

Miquel Àngel Canals

Descobrir i redescobrir la memòria individual i col·lectiva és l'objectiu del Dia internacional dels museus, que se celebrarà arreu del planeta el 18 de maig i que enguany té per lema "Museus i memòria". A la iniciativa del Consell Internacional dels Museus s'hi han afegit 24 centres expositius i museus de Mallorca, que per a tot aquest cap de setmana i fins dia 28 han preparat un programa especial amb més de cinquanta activitats.

"Mantenir un museu és un esforç de tot un any", recordava ahir la responsable de Can Planes de sa Pobla, Aina Aguiló, qui remarcà la importància de treballar conjuntament amb altres espais per tal de confeccionar un programa extra per a la commemoració d'aquesta diada, iniciada el 1977.

En realitat, aquest és el segon any que es realitza un programa unitari de bona part dels centres i museus de l'Illa, coordinat per la Regidoria de Cultura de Cort i amb el suport del departament insular de Cultura i Patrimoni. Conferències, tallers, actuacions escèniques i les tradicionals jornades de portes obertes seran alguns dels actes que s'oferiran al públic. I Palma, Manacor, Artà, Binissalem, Valldemossa, Sóller i sa Pobla, alguns dels indrets on es duran a terme.

El primer a encetar la programació fou el Museu d'Artà, que ahir projectà el documental El mar de Barceló, amb un col·loqui posterior amb l'autor, Agustí Torres. Per la seva banda, la Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga realitzarà visites guiades a Can Sabater dimecres a partir de les 19 hores. Aquesta visita sobre els aspectes domèstics i etnogràfics del casal finalitzaran amb una degustació de vi. També fins dimecres, dia 18, el Museu de Pollença ha organitzat un seguit d'activitats destinades a grups escolars de 10 a 13 anys. Aquest espai ha preparat, així mateix, una jornada de portes obertes al jaciment de Bóquer per demà, dia 15, de les 10 a les 13 hores. Sense sortir d'aquelles contrades, el Museu de sa Pobla realitzarà una conferència sobre La natura morta, de Jean Siméon Chardin a Miquel Barceló. Serà dia 18 a les 20 hores. D'altra banda, el Museu de Ciències Naturals de Sóller obrirà les portes al públic de manera gratuïta el dia internacional.

El Museu de Manacor durà a terme el tradicional sopar de l'associació Amics dels Museu i, a més, s'adhereixen a les noves tendències tecnològiques i presentaran un lip dub del col·lectiu. Son Fornés ha preparat una jornada de portes obertes dimecres, el mateix que han programat la Fundació Yannick i Ben Jakober, la Casa Museu Dionís Bennàssar i el Museu de la Mar. Aquest darrer també realitzarà activitats familiars dissabte vinent, dia 28.

A Palma, es mantindran igualment les jornades de portes obertes com les del castell de Sant Carles, però en comptes de fer-la dimecres serà dissabte dia 21 de maig amb una recreació històrica del segle XVII i XVIII a la mateixa fortificació, a més de tallers d'artesania, ball de bot i fins i tot una taverna del segle XVII.

El Museu de Mallorca, tot i estar en obres, no es perdrà la cita i dia 18 recuperarà la memòria, en aquest cas gastronòmica, a les 20 hores. També dijous, dia 19, dos arqueòlegs explicaran les actuals excavacions que es realitzen al centre. El museu Es Baluard, a banda d'impulsar les exposicions temporals, per avui ha organitzat un concert amb El Petit de Cal Eril (20.30 hores), mentre que dia 18 la dansa prendrà el centre amb Au Ments, que hi interpretarà Quan ses bistis volaven (20.30 hores). Així mateix, hi haurà altres activitats dirigides a tallers per a famílies amb infants. Dimecres, Es Baluard no tancarà fins a les 22 hores.

Per contra, la Fundació Pilar i Joan Miró centrarà el seu programa en la natura. "Hem recollit la memòria del procés creatiu de Miró, qui l'equiparava amb un hort", comentà ahir la directora del centre, Magdalena Aguiló. D'aquesta manera, la Fundació projectarà Hort ecològic i farà una presentació del cultiu en crestall, establint lligams amb el pensament de Miró. Serà dia 21 a les 12.30 hores. La Fundació Joan March, el CaixaFòrum i El Museu Bíblic també s'han afegit al programa d'activitats i oferiran una jornada de portes obertes el dia de l'efemèride, el mateix que farà el Museu Krekovic i el Centre de Cultura Sa Nostra.
El Solleric fonamentarà el seu programa en l'exposició Pietà i ha previst una performança musical, Extrema dolor, a càrrec d'Irene Mas, Margalida Arbona i Francesc Arbona (dia 18 a les 20 hores). Una de les novetats d'enguany és la incorporació de Can Alcover, que s'afegeix a la diada amb un taller dirigit a padrins i néts per tal de recuperar la memòria col·lectiva de les famílies, que també forma part de la història de la nostra societat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris