algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

Camí de l'honoris causa

El Departament de Filosofia de la UIB proposa a la rectora nomenar el poeta Bartomeu Fiol amb la màxima distinció universitària

123842

Bartomeu Fiol.

S. CASES

Els autors de la "parenta pobra" també tenen els seus reconeixements, encara que de vegades sembli que arriben amb comptagotes. En el seu moment, la Universitat de les Illes Balears va reconèixer els treballs i la vàlua de poetes com Marià Villangómez i Josep Palau i Fabre, a qui atorga el doctor honoris causa. Ara bé, com recorda el professor de química i escriptor Àngel Terro, la màxima distinció acadèmica quedà a mig camí per a plomes com les de Miquel Bauçà, Blai Bonet i Jaume Vidal Alcover.

Ara, el Departament de Filosofia de la UIB fa una passa més per al reconeixement de la literatura i ha proposat a l'equip rectoral la candidatura de Bartomeu Fiol (Palma, 1933), perquè sigui nomenat doctor honoris causa. La proposta per al reconeixement del considerat degà dels escriptors en llengua catalana a les Balears ve auspiciada pel director del Departament de Filosofia, Francesc Torres Marí, encara que també l'acompanyen adhesions com la dels professors Damià Pons, Pere Rosselló-Bover i Lluís Servera, entre d'altres.

Però hom pot demanar-se per què el reconeixement parteix d'un departament filosòfic i no del de llengua catalana. La resposta l'aporta Àngel Terron, qui remarca "el vessant plenament filosòfic dels mots dels poemes" de Bartomeu Fiol. És més, Terron recorda com el mateix Fiol ha manifestat que tal vegada la filosofia era la seva autèntica vocació, cosa que justifica encara més la necessitat d'aquest reconeixement al poeta i col·laborador de dBalears. Torres Marí també destaca que el departament que ell dirigeix ha treballat "en un llarg nombre de seminaris i cursos, i que ha cercat la unió de filosofia i poesia"; aquesta unió, "des dels filòsofs presocràctics, no s'ha trencat mai". Fruit d'això, podem trobar el mecenatge de Bartomeu Fiol a "l'obra de Pere Perelló, Lluís Servera i Jaume Munar", afegeix la carta del director a l'equip rector de la UIB que haurà de determinar si posa en marxa el procés de nomement.

Val a dir que la proposta del departament també ha rebut el suport de l'Institut d'Estudis Catalans, la Delegació de l'Insitut Ramon Llull a les Illes Balears i l'Obra Cultural Balear. Precisament, el president de l'OCB, Jaume Mateu, recorda -entre els mèrits de Fiol- la seva "esforçada dedicació a la literatura", preferentment a la poesia, cosa que ha situat l'autor "en un lloc destacat entre els autors en català contemporani", al qual també s'ha de sumar que fou president de l'Obra entre els anys 1990 i 1992, cosa que demostra "el seu afany constant per fer de la cultura el veritable motor de la civilitat, el progrés i la democràcia", afegeix.

Proposta ferma

La proposta, presentada davant la rectora Montserrat Casas, també té l'aval del crític literari i catedràtic de literatura espanyola de la Universitat de Lleida, Josep Maria Sala; del president del Centre Cultural Capaltard, Vicenç Calonge; del president del Casal de Cultura Museu de Sóller, Jaume Ensenyat, i del crític Sam Abrams, entre d'altres. "Dificilment trobaríem un autor que hagi cregut més que Fiol en aquest gènere (la poesia), del tot essencial dins qualsevol cultura", apunta el professor Damià Pons en la seva carta; el mateix Pons destaca que el nomenament del poeta a doctor honoris causa "es justifica plenament", entre d'altres motius, per la gran rellevància de la seva obra i perquè en els darrers anys ha esdevingut un model de referència per a un bon nombre de joves creadors mallorquins.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tonina, fa mes de 9 anys

Jaume Santandreu fa una feina que ultrapassa els mèrits de qualsevol poeta. La persona que l'ha insultat i totes les mans verdes que l'han aplaudit són impresentables. No puc creure que llegeixin el Diari de Balears. Són gent més pròpia de la COPE o INTERECONOMIA.

Valoració:-2menosmas
Per Seny, fa mes de 9 anys

Veig que la claca va desbocada (els verds i els vermells delaten una campanya). Jo estic amb Greuges. Blai Bonet i Llompart, vells i amb una obra poètica digníssima, no varen rebre el Doctorat. Tampoc el varen rebre Miquel Àngel Riera (candidat al Nobel de Literatura) ni Jaume Vidal Alcover, ni tants d'altres, amb una obra d'altíssim nivell qualitatiu. Sí que el varen rebre Palau i Fabra i l'evissenc Marià Villangómez. Quant als poetes actuals, crec que hi ha una llista signitivativa de possibles aspirants, començant per Joan Margarit o Joan Pons, ben lluny dels noms esmentat abans. A Jaume Santandreu li donaria molt abans que a cap poeta actual per la seva tasca social i implicació en la defensa dels més pobres. Consider que el que signa Michel i tots els que han valorat positivament el seu comenari qualificant Santandreu d'estrafolari són, senzillament, uns autèntics miserables. Vull recordar que estrafolari va ser la designació aplicada a Lluís Maria Xirinacs.

Valoració:-6menosmas
Per 10x12, fa mes de 9 anys

I en Joan Mas no hi figura?

Valoració:0menosmas
Per marc, fa mes de 9 anys

Una iniciativa generosa i justa

Valoració:1menosmas
Per Michel, fa mes de 9 anys

Greuges, com podrien atorgar el doctorat honoris causa a dos traspassats? I si l'estrafolari Jaume Santandreu se'l mereix, abans l'haurien de concedir a milers d'illencs que s'ho mereixen més. Per favor, una mica de rigor.

Valoració:7menosmas
Per Miño, fa mes de 9 anys

No hauria estat més prudent silenciar aquesta proposta fins que es concedís el títol en qüestió?

Valoració:1menosmas
Per greuges, fa mes de 9 anys

I Blai Bonet? I Josep Maria Llompart? I Jaume Santandreu?

Valoració:-25menosmas
Per maria, fa mes de 9 anys

El mestre Fiol bé s'ho mereix. Enhorabona per la iniciativa

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris