algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
22°

Descobreixen un nou talaiot a Inca

Integrat per un portal d'accés i dues cambres interconnectades per un segon portal, presenta un excel·lent estat de conservació i poden apreciar-s'hi dos pisos

125594

Portal d'accés al talaiot de can Vic d'Inca.

Elena Ballestero

Portal Forà, l'empresa encarregada de l'elaboració del Catàleg de patrimoni d'Inca ha trobat a l'interior de la finca de can Vic un talaiot que no apareix a cap inventari previ. Per tant, la seva existència fins ara era desconeguda. La troballa es va produir durant una visita rutinària a la finca de can Vic per avaluar la possible catalogació d'una paret que travessa el terreny, qualificat d'ús educatiu i en el qual es preveu construir una futura escola pública d'Educació Infantil i Primària.

Xisca Ambrós, cap de Recerca i Investigació, i Jaume Deyà, cap del Departament d'Arqueologia de Portal Forà, són els responsables del descobriment, que revela una estructura talaiòtica circular d'uns 9 metres de diàmetre aproximadament i 3,5 metres d'altura, visible en un estat de conservació "excepcional" (la reutilització i la vegetació són els únics signes de deteriorament que hi han trobat els tècnics). L'estructura consta "d'un portal d'accés i de dues cambres internes interconnectades per un segon portal", segons consta en la nova fitxa inclosa en el Catàleg de patrimoni municipal. Els responsables de la troballa expliquen en la fitxa que "la primera cambra, de tendència ovalada, presenta en el centre esquerre una columna mediterrània, que sustenta un arc per aproximació de filades", mentre que "la segona cambra, de tendència circular, va ser reutilitzada i modificada".

Els tècnics creuen que en aquesta segona cambra "probablement se n'eliminà la coberta original i se'n van reaprofitar les parets circumdants, ja que entre les pedres del paràmetre intern es poden observar restes de morter de terra amb calç. El paràmetre intern per l'aproximació de les fileres permetia col·locar algun tipus de sostre per a un pis superior.

A aquest mur prehistòric s'hi afegí un cos circular fet mitjançant la tècnica de la pedra verd, que no conserva la coberta original, però sí un portal que dóna accés a la part superior del talaiot i així disposa d'un espai enteulat, cosa que fa pensar que hagi estat reutilitzat com a torre de defensa. Els tècnics recomanen el grau de protecció màxima. Per tant, una vegada aprovat el catàleg, sols s'hi permetran intervencions arqueològiques i s'exigirà un control arqueològic de qualsevol moviment de terra a la parcel·la. S'hi estableix un àmbit de protecció que afecta tota la parcel·la.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per TSF, fa mes de 10 anys

La veritat 9 metres de diàmetre i 3,5 d'alçada, m'estranya que no l'hagin descobert fins ara, igual no els interessava als propietaris del terreny que fos descobert.

Valoració:5menosmas
Per No anam, fa mes de 10 anys

És patètic, seguim destrossant el patrimoni en lloc d'aprofitar-lo per al turisme, en lloc d'estudiar-lo o protegir-lo... a veure si aquest nou talaiot no acaba dins un camb de golf o davall d'una autopista!!!!

Valoració:11menosmas
Per Talaiot, fa mes de 10 anys

Jo també conec un poblat prehistòric, tapat davall la Ronda Nord de Ciutadella, I tot perquè els técnics que van fer el traçat de la via, sembla que no van consultar la Carta Arqueológica del terme de Ciutadella ni l'inventari dels Monuments Megalítics de Menorca, on apareix catalogat correctament. I, si ho van fer, no els van importar massa les restes megalítiques.
Diuen que, amb l'excavació prèvia i una volta recobert per una tela plàstica, més tonelades d'asfalt a sobre queda protegit..??

Valoració:18menosmas
Per Descobridor, fa mes de 10 anys

Idò jo sé on hi ha una necròpolis, això sí, ben tapadeta davall una avinguda d´una urbanització...

Valoració:19menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris