algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Francesc Antich homenatja els xuetes executats per la Inquisició

El Govern balear reconeix la “gravíssima injustícia” comesa als 37 conversos judaïtzats, víctimes dels actes de fe de l'any 1961 i que foren condemnats a mort

53362

Un moment del discurs del president, que tancà l'acte de parlaments.

P.Bota

Avui es compleixen 320 anys -segons el calendari gregorià- de la mort de tretze jueus, per part de l'Inquisició, per practicar d'amagat la fe dels seus pares. Era el tercer acte de fe dels quatre que se celebraren a Mallorca l'any 1691 i que acabaren amb la vida de 37 jueus conversos, tres d'ells cremats de viu en viu. La seva memòria fou recordada ahir al Consolat de la Mar en un acte organitzat pel Govern balear, que reconeix "la gravíssima injustícia comesa amb aquells mallorquins que varen ser acusats, perseguits, encausats i condemnats per mor de la seva fe i les seves creences", segons digué el president Francesc Antich. Val a dir que el memorial d'ahir és, segons explicà el president de Shavei Israle, Michael Freund, la primera declaració oficial d'un Govern autònomic de l'Estat espanyol en restituir la memòria als hebreus ajusticiats per la Inquisició.

L'acte comptà també amb el rabí d'Israel Joseph Wallis Valls, descendent del rabí Rafel Valls, un dels tres jueus que moriren cremats vius a la foguera. Wallis agraí la celebració, perquè "m'ajuda a descrobrir les meves arrels a Palma i a tancar un cicle històric a la meva vida". En una cerimònia marcada per la solemnitat, Antich tampoc no s'oblidà de recordar que "avui és la primera vegada que des d'una institució pública expressam la solidaritat als seus descendents i repudiam la marginació i l'assetjament de què han estat víctimes" pel fet de portar un dels quinze llinatges condemnats per la Inquisició. Més contundent encara fou el rabí mallorquí Nissan ben Abraham, qui recordà que "ja fa més de trenta anys que la democràcia arribà a Mallorca i ha arribat l'hora de recordar aquestes víctimes de la intolerància religiosa i social". Precisament Ben Abraham és un rebesnét de la germana de Bel i Margalida Tarongí, "ofegades i cremades el mateix sis de maig".

Part de la comunitat hebrea de l'Illa participà també ahir en aquest acte d'homenatge. Antich també hi tingué paraules d'agraiment per treballar en "la recuperacó de la memòria col·lectiva, reivindicar l'herència jueva i donar a conèixer la història dels xuetes". Es referia a Llegat Jueg i Memòria del Carrer, a més de l' Institut de Relacions Culturals Balears Israel, Segell i Tarbut Cultura Jueva Mallorca. Una amollada de coloms, en símbol de germanor, clogué aquest memorial per "fer justícia".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per bernadet, fa mes de 10 anys

Aquests "sociates", per escapar de la desastrosa realitat present que ells han creat, cada vegada fugen més enfora. En Zetapé està obsessionat amb la Guerra Civil. Ara, N'Antich li pega una mica més lluny: el segle XVII, ni més ni pus. Ara just falta que el proper president de les Balears demani perdó als musulmans per l'escabetxada que feren a Mallorca les tropes del Rei En Jaume I.

Valoració:-1menosmas
Per Far Right For Majorca naranananà, fa mes de 10 anys

Perquè els xuetes encara existeixen i els moros prejaumins ja NO. Vet ací la raó de l'homenatge/commemoració.

Valoració:5menosmas
Per Conxa Forteza, fa mes de 10 anys

Després de veure segons quins comentaris al DB i sobretot a la Ultima Hora, crec que hem avançat molt poc des del segle XVII. Do no visit Mallorca crec que t'ho hauries de fer mirar.

Valoració:6menosmas
Per Guillem, fa mes de 10 anys

Aura. Seria extrany que no sortis el panfletisme de torn de mesclar ous amb caragols.... Mesclar sionisme, conflicte, palestins etc... Me voleu dir a on punyetes hi havia una bandera d'Israel????.....

ES TRACTAVA ÚNICA I EXCLUSIVAMENT DE JUEUS CONVERSOS DE MALLORCA QUE FOREN ASSASSINATS PER MANIPULADORS I ASSASSINS EL 1691 i punt!!!!! ..... Però no, voltros erre que erre!!!!

Valoració:10menosmas
Per Aura, fa mes de 10 anys

Per cert, dels xuetes hauríeu de tenir clar que no tos el que duien un determinat llinatge ho eren i d'altres que no el duim podria ser que en duguessim sanc!

No obstant això, alguns jueus ara protagonitzen unnou holocaust, però aquest pic els màrtirs són els palestins o tots els que no defensam com elles la causa sionista.

Valoració:-10menosmas
Per Del carrer Argenteria, fa mes de 10 anys

Ep, el titular està errat, ja sabem que Franco era un feixista i amic de Hitler, però al 1961 no crec que es dediquessin a matar als "del carrer"...

Valoració:8menosmas
Per Guillem, fa mes de 10 anys

Jo no sóm xueta però negar que hi va existir patiment entre ells i els seus descendents QUE EXISTEIXEN AVUI EN DIA és de ignorant i de .....
L'acte va ser emotiu i centrat única i exclusivament en els jueus conversos de Mallorca.... Una reparació històrica despres de 320 anys als seus DESCENDENTS que són ben reals!!!!!!!!!

Però es clar que sembla que per aquí n'hi ha de descendents dels que participaren a la cremadissa i que, COM SEMPRE, manipulen l'història..... per que es clar per voltros els jueus sempre seràn culpalbles de tot inclús de la seva mort.... Ben igualet que deien els Inquisidors, Hitler, ......i alguns impresentables que han escrit abans de jo!!!!.

Valoració:16menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys

La Inquisició Espanyola estava dirigida per catòlics jueus conversos.
Tots els "xuetes" eren catòlics. Foren els jueus conversos (inquisidors) qui purgaren uns "desvicionistes" dels seus. Se pot comprendre la situació de aquella època comparant-la amb les purgues del stalinisme del segle XX contra el desvicionisme dins el partit comunista establit per el líder o el corrent intern que pertocava. Ha de quedar clar que fou una purga entre "jueus conversos", igual que les purgues entre "comunistes".

Valoració:-21menosmas
Per Thorcremada, fa mes de 10 anys

Perqué no fer també un homenatge als més de 35.000 morts (suposadament islàmics) que deixaren el rei en Jaume i les seves tropes quan conquistaren la illa? O tots moros o tots cristians. I em sap greu que aqueste dita polpular no digui res dels jueus ni dels xuetes.

Valoració:-12menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 10 anys

Hi ha coses ridícules i aquest acte n'és un, no perquè no sigui intolerable la persecució contra els xuetes, sinó ens situa en la ucronia, en el mai no acabar. Quan faran un acte per honorar els ciutadans que moriren en l'assalt de les tropes cristianes en 1229? I quan un altre per honorar els talaiòtics que moriren assassinats pels romans? I la població "bizantina" executada pels musulmans? I qualcú ha pensat en els agermanats?

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris