algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 19°
22°

Comencen les negociacions per Santueri

El conseller insular de Cultura i Patrimoni s'ha reunit amb la propietat per comprar el castell. S'estima que el preu de la fortificació es podria situar entre els cinc i els set milions d'euros

El Consell de Mallorca inicià divendres capvespre les converses formals amb la propietat del castell de Santueri per fer-ne efectiva la compra. El conseller insular de Cultura i Patrimoni, Joan Font, serà l'encarregat de gestionar la possible adquisió de la fortificació de Felanitx per part de l'Administració, una qüestió que s'ha arrossegat durant tota la legislatura i que ha passat d'una simple rehabilitació a la possible compra.

El preu, segons algunes fonts, es podria situar entre els cinc i els set milions d'euros. Precisament, els doblers podrien ser el principal escull a l'hora d'arribar a una entesa, que Font assegurà que "no queda lluny" i "serà possible". La propietat apuntava fa uns mesos que el valor de mercat del castell de Santueri era de cinc milions d'euros, però que aquest no és el preu que divendres els oferí el Consell. Patrimoni ha realitzat una taxació de la fortificació menor a aquesta quantitat i els amos n'han demanat la revisió. "La setmana que ve ens tornarem a reunir per continuar les converses", explicà Font, que no volgué donar xifres econòmiques, encara que avançà que, en la propera trobada, "els propietaris aportaran nous documents sobre el valor de Santueri". A l'alça, se suposa.

De tota manera, el conseller insular es mostrà molt optimista i assegurà que "la família té decidit de vendre-ho si el Consell arriba al preu de compra". El gener passat el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) féu públic l'acord entre l'Institut de Turisme d'Espanya i el Govern balear segons el qual Madrid donava un milió d'euros a l'Executiu per a l'adquisició de la fortalesa felanitxera. "Enguany, faríem una primera aportació econòmica i fixaríem els terminis dels propers pagaments, que no serien fins d'aquí a uns anys", puntualitzà Font. De tota manera, la compra de Santueri per part de l'Administració, una reivindicació històrica de la comarca i dels defensors del patrimoni, haurà d'anar acompayada d'un pla de rehabilitació i conservació de la fortificació, actualment tancada al públic i en molt mal estat.

Els expolis i, darrerament, els actes vandàlics, han estat una constant del castell en els darrers temps. Ara, el seu estat és de runa en determinats indrets, com ara les dues torres cavalleres. Fa dos anys, el Departament Insular de Patrimoni, que dirigeix Gabriel Cerdà, enllestí un projecte de restauració en 500 dels 32.743 metres quadrats del castell, que es començà a alçar l'any 1316 en substitució d'una antiga fortificació musulmana. Aquest projecte de rehabilitació, que, en principi, s'havia acordat amb la propietat, no donà fruit en el seu moment arran dels primers rumors d'una possible venda, que ara es comença a gestar.
Tot i això, les tasques de consolidació s'hauran de realitzar igualment per tal d'evitar-ne la imminent degradació. El pla inicial tenia un pressupost de 241.200 euros i preveia l'actuació en les deu zones que es troben en pitjor estat. Entre aquestes, hi ha la torre de l'Homenatge, un dels elements característics de Santueri, que s'ha degradat bastant d'ençà de l'actuació que s'hi va fer l'any 1967; l'accés a la fortificació o el mur de la Barbacana i la porta del castell, un dels tres que encara es conserven a l'Illa.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Marat, fa mes de 10 anys

Res, farem ric a un altra aprofitat.

Si aquesta gent no és capaç de conservar adequadament el Castell i garantir-ne la seguretat, se'ls hi ha d'expropiar.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris