cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

Les passions ocultes de Llorenç Villalonga i Baltasar Porcel

Edicions 62 anuncià ahir, coincidint amb el primer aniversari de la mort de l'andritxol, que a la tardor publicarà la correspondència entre els dos escriptors en un volum coordinat per Rosa Cabré

L'interès per publicar la relació epistolar amb Llorenç Villalonga (Palma, 1897-1980) que Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009) va tractar de dur a terme des dels anys 90 veurà els seus fruits la propera tardor. Edicions 62 en publicarà en tota la correspondència, que consta de 487 documents i inclou des de l'any 1957 al 1976. La notícia coincideix amb el primer aniversari de la mort de l'escriptor d'Andratx, l'1 de juliol.

"No és una selecció de les cartes, la nostra idea era que es publicassin totes", comentà Rosa Cabré, encarregada de l'edició del llibre, que es titularà Les passions ocultes. Correspondència i vida i s'inclourà dins la col·lecció Biografies i Memòries. La catalana digué que "havíem parlat molt del projecte i, primer, ho volia fer ell", i va afegir que "l'epistolari ofereix una gran informació de la relació entre els dos escriptors".

Cabré va mantenir que "Porcel volia publicar les cartes a tall d'homenatge a Villalonga, que sentia llunyà i alhora proper". El pròleg del llibre el farà l'experta en l'obra porceliana Cabré Porceliana. "Serà una síntesi d'un text més llarg que resumirà la relació i explicarà l'epistolari", va apuntar la professora, qui va avançar que "tindrà unes notes mínimes sobre els articles que s'intercanviaven, ja que Villalonga li enviava els articles de Mallorca on sortia Porcel i Porcel feia el mateix respecte a Barcelona."

A la novel·la L'àngel rebel (1961), Porcel descrivia la relació, plena de traços paternofilials, entre els escriptors. "Entre les sorpreses que el lector trobarà hi ha informació sobre el procés de creació de les novel·les de Villalonga que anava explicant a Porcel", destacà Cabré, a més de remarcar "la preocupació de l'autor de Bearn per Porcel, encara que fos incapaç d'anar més enllà dels consells".

L'encarregada de l'edició del llibre va mantenir que "quan Porcel ja era un escriptor reconegut, es va preocupar del pare, que era Villalonga, i va fer que obtingués el premi Josep Pla amb Andrea Victrix (1974)". L'acadèmica argumentà que "per Villalonga, el millor fill que intentà crear-se fou Baltasar Porcel i, tot i les fortes discussions, l'ajudà fins al darrer moment".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris