algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

Els lletraferits, a la xarxa

L'associació Espais Escrits crea el Mapa Literari Català 2.0. La pàgina web presenta al món l'obra i la trajectòria dels escriptors més consagrats de les lletres catalanes

Les lletres catalanes es donen a conèixer amb tots els mitjans. Apostes com la Fira de Frankfurt i la de poesia de París no són suficients per fer-nos més internacionals del que ja som. Cal aprofitar tots els recursos i en el segle XXI el ciberespai n'és un. Aquesta és la basa de l'associació Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català, que ha creat la web Mapa Literari 2.0 (www.mapaliterari.cat).

El projecte arreplega més de mig milenar de fragments de les obres dels escriptors més reconeguts en llengua catalana. Noms com els de Blai Bonet, Joan Brossa, Jacint Verdaguer, Joan Fuster, J.V. Foix i Mercè Rodoreda s'hi presenten amb la seva vessant més internacional. La web mostra algunes rutes literàries que es poden realitzar seguint les petjades dels autors, com també un recull de la seva obra i fragments dels seus textos. Tot això es fa combinant la lletra escrita amb la fotografia, el vídeo i el so d'algunes narracions amb les veus de Pere Arquillué, Carles Sales, Rosa Cadafalch i Mercè Managuerra.

L'aportació de les Illes Balears, de moment, ve de la mà de la poesia i les novel·les de Blai Bonet. Amb un sol clic a la secció dels espais escrits, hom pot recórrer el Santanyí de la infantesa de Bonet, el mar de Montdragó, la cartoixa de Montalegre de Tiana, el seminari de Palma i Caubet, on l'escriptor hagué d'estar internat algunes temporades arran de la seva tuberculosi. Es tracta d'un seguit d'espais que marcaren la vida i l'obra de l'autor de Cant espiritual i que aquí es combinen a través d'imatges i textos. No hi falten fragments d'El mar ni els versos d'Entre el coral i l'espiga.

Més complet és el trajecte visual per l'obra de Jacint Verdaguer, que a més dels escrits i les fotografies inclou tot un seguit de rutes literàries que van des del Canigó fins a Folgueroles i la Plana de Vic.

El recorregut cibernètic es completa amb un mapa per satèl·lit on es mostren les trajectòries dels autors. Dels inclosos fins ara a la web, Maria Àngels Anglada i el Quadern d'Aram és la que més a l'Orient viatjà. Per la seva banda, Verdaguer i Josep Pla planen fins a Rússia, el primer a Sant Petersburg el 26 de maig de 1884 i el segon el 1925. Europa, com és d'esperar, és el continent amb més presència d'autors en llengua catalana, mentre que al territori americà tenim presència de Joan Teixidor a Nova York, de Verdaguer a Cuba, Josep Pla al Brasil i Artur Bladé a Mèxic.

És evident que aquest mapa literari, que rep el suport de la Diputació de Barcelona, s'haurà d'engreixar amb nous autors. De moment, la xarxa ens plasma els text dels presents.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per joan, fa mes de 10 anys
A més de les aportacions de Blai Bonet, també hi surten, com a mínim, les de Rafel Ginard i les de Llorenç Villalonga. A més, de les Balears, també en parlen altres autors: Palau i Fabre, Pla, Martí Pol, Francesc Pujols...
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris