lluvia ligera
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
17°

“Tacats de sang és com quedaren els assassins de Darder”

L'escriptor Guillem Rosselló novel·la l'assassinat del batle republicà a mans dels falangistes a Tacats de sang. És el fruit d'una dura tasca d'investigació

La novel·la històrica és un gènere literari que pretén apropar fets històrics al lector d'una manera amena i emocionant. La bona acollida de Tacats de sang a la Fira del Llibre (fou la segona publicació en català més venuda) demostra l'interès que generen aquest tipus de narracions. En la seva nova obra, Guillem Rosselló tracta un capítol fosc de la història política de Mallorca: l'assassinat del batle republicà de Palma, Emili Darder, a mans dels falangistes.

La història comença amb el cop d'Estat dels nacionals i finalitza amb l'execució del protagonista, una revisió que l'autor qualifica de "fresca i directa" sobre una història plena d'ombres. La idea de la narració sorgí del professor d'història Antoni Marimon. "Em comentà que seria interessant escriure una novel·la sobre aquests fets i em motivà a fer-ho", comenta l'escriptor.

La redacció del llibre costà més d'un any de feina a Rosselló, sobretot per les nombroses hores dedicades a la tasca de documentació. "Vaig haver de fer una gran feina per plasmar l'ambient polític, econòmic i social d'aquella època", recorda l'autor, qui va rebre l'ajuda de l'historiador Arnau Company. "Fórem inseparables. Ens trobàvem un pic per setmana i junts treballàvem per aconseguir el major rigor històric i, a partir d'aquí, poder construir la novel·la", explica. La conseqüència de tant de treball va donar els seus fruits. "Tots els fets que s'hi plasmen són reals i les dates són certes", puntualitzà. La recerca de la veritat dels fets el portà a conèixer una gran quantitat de personatges, ja que "en aquest llibre n'hi apareixen més de cinquanta".

L'autor analitza les causes de la bona acollida del llibre. "És una història que interessa perquè és poc coneguda. Pot atreure una generació que fórem educats durant el franquisme, que no en sabem res perquè mai se'ns parlà d'aquest tipus de fets", emfatitza. Els descobriments sobre la conspiració contra Darder indignaren Rosselló durant la redacció de Tacats de sang. "Vaig escollir aquest títol perquè reflecteix la ràbia que em fa sentir. Executaren un home delicat de salut que s'estava morint. Tacats de sang fou com quedaren els qui el mataren".

L'objectiu de la novel·la és descobrir qui matà Emili Darder. "El seu procés el condemnà a quinze anys de presó, però hi va haver algú que pressionà per assassinar-lo", indica. Rosselló analitzà el perfil del batlle republicà: "Fou un home avançat al seu temps, un metge epidemiòleg molt preocupat per la higiene social, i aquesta preocupació per la gent va derivar en la seva dedicació a la política", assegura. Així mateix, afegeix que precisament en aquest àmbit fou en el qual "es va haver d'enfrontar a un món caciquista". Un altre problema que trobà Rosselló durant la redacció de Tacats de sang fou poder perfilar bé el personatge, perquè aquest es troba condicionat per fets històrics. "Em vaig fer valer dels diàlegs que Darder manté amb família i amistats per plasmar el seu perfil en la novel·la", comentà l'autor. És en aquest punt on Rosselló aboca tota l'emoció. "El més difícil d'aconseguir ha estat combinar la imaginació de la narrativa amb el rigor històric que demana aquest tipus de novel·la. Com a escriptor hi he de posar el sentiment, posar-me a la pell dels personatges", conclou.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Toni Parreta, fa mes de 10 anys
Per Manacor també hi va haver un batle martir, i per altres pobles de Mallorca, no només va ser afusellat en Darder. Per altra banda te raó en Dietrich: l'autor d'aquesta darrera novel-la o és un ignorant o és un incompetent.
Valoració:9menosmas
Per Dietrich, fa mes de 10 anys
Quian quantitat de tòpics! Emili Darder, afortundamente, és un personatge bastanta conegut gràcies a molts treballs d'investigació, començant pel del senyor Forteza-Rei, de manera que l'autor o és un ignorant o és un incompetent si la seva novel·la (que hauríem de veure quin interès literari té, cosa dubtosa) és el fruit d'una dura tasca d'investigació. Au, Guiemet, et recordes de quan eres tan amic de na Munar o de quan anares a sopar amb els prínceps d'Astúries com un súbdit babau?
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris