algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
17°

L'Arxiu del Regne, tancat fins a la tardor

El Govern confirma que el trasllat de la documentació s'ha retardat i que l'Arxiu al Parc Bit no s'obrirà fins a l'octubre-novembre. Els investigadors en lamenten l'ajornament

Les càbales més pessimistes sobre la reobertura temporal de l'Arxiu del Regne s'han complert. El centre, reubicat ara al Parc Bit, no obrirà les portes al públic fins a l'"octubre o novembre". Amb això es confirmen els auguris dels investigadors que, després que els comunicassin que sols serien tres mesos, ara en lamenten la tardança.

"Precisament és durant l'estiu quan hi ha més gent a l'Arxiu. Són les nostres vacances i aprofitam per investigar", apuntà ahir la presidenta de la Societat Arqueològica Lul·liana, Maria Barceló, que recordava que és usuària de l'Arxiu d'ençà de 1971. "El món de la investigació no interessa. Millor dit, la cultura en general no interessa, i els polítics no fan cas de la nostra feina d'investigadors", afegí. "Primer ens digueren tres mesos, després que seria el juny, llavors setembre, i ara octubre-novembre... ho dubt molt", protestà un altre dels investigadors assidus.

Per febrer l'Arxiu del Regne tancà les portes per tal de traslladar tot el fons al nou edifici del Govern al Parc Bit. En un primer moment, el trasllat havia de durar tres mesos, però els tràmits s'han endarrerit fins a ser-ne vuit. La manca de pressupost a Cultura del Govern és una de les causants d'aquest retard. "Treure els doblers de la partida per al trasllat dels documents no ha estat fàcil", argumentava ahir el director general de Cultura, Pere Joan Martorell. Segons les seves previsions, el mes que ve s'iniciarà el canvi del mobiliari (fonamentalment prestatgeries) cap a l'edifici del carrer de Blaise Pascal. Uns treballs que s'allargaran prop d'un mes.

No serà fins llavors que començarà el trasllat de la valuosa documentació de l'Arxiu del Regne. "Serà a final de juliol i també confiam que tardi un mes més", afegí el director general. Tot i això, els investigadors encara hauran d'esperar un mínim de dos mesos més per poder reemprendre les seves investigacions. El Govern té pendents unes "obres menors" al nou edifici, apuntà Martorell, que seran a la planta baixa per "donar cobertura a les necessitats dels investigadors i repartir-ne els espais", matisà el responsable de Cultura.

El nou edifici del Parc Bit té 1.400 metres quadrats i 8.000 de lineals per a fons arxivístic. Però, els documents de l'Arxiu del Regne només seran allà tres anys, el període estipulat perquè finalitzin les obres de rehabilitació de l'edifici del carrer de Ramon Llull de Palma. Tot això, és clar, complint els terminis que de moment ja estan endarrerits.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris