cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
13°

Retrats de la Mallorca de fa 150 anys

La Societat Arqueològica Lul·liana recupera les fotografies que realitzà Jules Virenque al seu estudi de Palma. Una part s'exposa a l'Arxiu del So i la Imatge sota el títol Virenque-Simó

Durant seixanta anys, Jules Virenque i la seva esposa, Francesca Simó retrataren, la societat mallorquina de final del segle XIX. Ho feien des del seu estudi a la costa de Can Muntaner de Ciutat. Per allà hi passaren pagesos, senyors, militars i, fins i tot, el "nan" que servia a la casa dels Costa i Llobera. La majoria són, però, personatges anònims que reflecteixen una realitat que avui ens sembla molt llunyana.

Ara, aquelles obres mestres de Virenque-Simó tornen a veure la llum gràcies a la Societat Arqueològica Lul·liana, que en comprà el fons fotogràfic cap als anys quaranta i, d'ençà del 2006, treballa en la seva restauració. Rosa de Aguilar, Josep Sabater i Dolors Fortesa-Rei han estat els artífexs d'aquesta escomesa per la qual s'han netejat, restaurat, catalogat i digitalitzat més de 2.606 fotografies, la majoria dedicades als retrats.

Una vegada finalitzada la digitalització, l'Arxiu de la Imatge i So del Consell de Mallorca mostrarà una selecció d'imatges en una exposició titulada Virenque-Simó. "Amb això donam a conèixer un arxiu fotogràfic molt important. A més, volem que també es pugui veure a Montpeller, ciutat natal de Virenque", explicà ahir el director insular de Cultura, Maties Garcies, en la presetanció de la mostra, que s'inaugura avui a les 20 hores. Per la seva banda, la presidenta de l'Arqueològica Lul·liana, Maria Barceló, destacà que aquest treball s'ha fet gràcies al "voluntarisme" dels membres de la Societat i que les 50 imatges exhibides serviran per donar a conèixer elements etnològics de l'Illa de final del XIX i principi del XX.

Jules Virenque, nascut a Montpeller el 1824, arribà a Mallorca el 1855 i establí un dels primers estudis fotogràfics de l'Illa. Estigué obert fins al 1936, ja que, en morir el fotògraf (1876), prengué el relleu la seva esposa, Francesca Simó, i després la filla. "Moltes fotos són fetes des d'una perspectiva femenina", aclarí Josep Sabater, comissari de la motra, que es podrà veure fins al 20 de juliol.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris