cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
11°

Altamira es reobrirà al públic amb restriccions després de vuit anys

El Patronat impulsarà un equip tècnic que decideixi el règim de visitants

El Patronat d'Altamira ha acordat per unanimitat que la cova, que romania tancada al públic des de setembre de 2002, pugui ser visitada de nou a partir de finals d'any "amb tots els requisits i garanties per mantenir aquest bé excepcional". Així ho han anunciat la ministra de Cultura, Angeles González-Sinde, i el president de Cantàbria, Miguel Àngel Revilla, després de la reunió del nou patronat del Museu d'Altamira, que ha aprovat també la constitució d'un grup de treball que decidirà quants visitants poden passar per Altamira i si la seva presència perjudica o no a l'estat de conservació de les pintures.

Aquest grup de treball, que es reunirà per primera vegada l'11 de juny, estarà constituït per representants de tots les institucions i experts que componen el Patronat d'Altamira i tindrà com a objectiu fixar un règim de visites per a final d'any. La cova d'Altamira va ser declarada el 1985 Patrimoni de la Humanitat i està considerada com la gran obra mestra de l'Art Paleolític, al costat de la francesa de Lascaux. Tant González Sinde com Revilla han fet ressaltar la "unanimitat" i el "màxim interès" del Patronat d'Altamira pel qual la cova i els seus famosos bisons siguin accessibles al públic, però mantenint els límits de conservació exigits per a unes pintures de més de 14.000 anys d'antiguitat.

El grup de treball, que s'encarregarà de fixar aquests paràmetres de conservació, estarà integrat pels membres de la Comissió Permanent del Patronat, presidida per directora general de Belles Arts, María Àngeles Albert, i diversos vocals, a representació de totes les institucions i experts. Amb la col·laboració del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), que ha estudiat l'estat de conservació de les pintures durant els últims vuit anys, establirà uns límits de visites que seran revisats periòdicament per garantir "sempre aquesta conservació integral de la cova i el seu contingut", ha explicat la ministra de Cultura.

"La voluntat del Patronat és que, amb tots els controls que siguin necessaris, hi hagi una accessibilitat, encara que sigui mínima, a la cova", ha subratllat el president de Cantàbria. Segons ha apuntat González-Sinde, el Patronat ha demanat que el grup que es crearà aquesta mateixa setmana treballi amb "la major celeritat possible" i quan conclogui el seu informe serà necessari instal·lar uns monitors que mesuraran les condicions ambientals necessàries "que la cova es preservi i no sigui objecte de degradació". Seran, per tant, els experts qui fixin "els terminis i el calendari ideal", però la voluntat unànime del Patronat, ha insistit, és que el patrimoni d'Altamira, a més de ser conservat i estudiat pels científics, sigui accessible.

La ministra ha confessat que no coneix la cova original, encara que ha visitat en diverses ocasions la rèplica que va ser inaugurada el 2001 i que des de llavors ha rebut 2,5 milions de visitants. "La visitaré quan pugui fer-ho la resta dels ciutadans", ha afegit González-Sinde, que creu que el Museu Nacional d'Altamira és "un exemple de gestió". El president de Cantàbria espera que el primer visitant de la cova sigui el president d'EUA, Barak Obama, al qual va convidar personalment. "Ja tenc redactada la carta. I en anglès", ha dit. En la reunió d'avui s'ha constituït formalment el nou Patronat d'Altamira, en el qual es reforça la presència d'institucions i experts en Arqueologia, Història de l'Art i Museologia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris