algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
14°

Taules de curació

Horacio Sapere és un dels artistes mallorquins més prolífics i a la vegada més coherents, ja que des de fa molts anys la seva producció artística ha estat realitzada a manera de grans sèries de treballs temàtics, que sovint s'han desenvolupat no tot d'una, sinó durant més o menys temps, depenent de les situacions, els temes o les voluntats de l'artista. Si fa anys ens sorprenia amb una escultura d'important format que era un mig cap buit i ple de llibres, aquesta obra va ser l'inici d'una sèrie de peces que van representar una gran importància en la trajectòria de l'artista i van suposar molt de temps de treball.

Posteriorment, va iniciar una sèrie que ha tingut diferents moments, estats i quantitat d'obres. Un treball vinculat a la literatura poètica i que es va titular Poet Room. Si importants han estat les sèries esmentades, ara l'artista inicia les Taules de curació en una mostra a la Galeria Altair, que torna a sorprendre'ns. Aquestes taules tenen damunt, per exemple, una forma com de caragola sobre qual veiem que hi ha clavades dos llargues i gruixudes agulles, agulles que poden estar vinculades a la tècnica oriental de l'acupuntura, que toca els punts neurològics dels individus per curar molts de patiments.

El tema de les taules no només està tractat amb les escultures, sinó que es complementa en les pintures que hi als murs de la galeria. Taules pictòriques en les teles a les quals, per exemple, veiem uns petits pianos pintats. Una imatge que ens ha fet pensar en l'actitud de Luis Buñuel vers la seva dona, Jeanne Ruca, a la qual Buñuel va treure de casa els dos pianos que tenia. Buñuel, home tendre, alegre i avançat, era també gelós,possessiu i dominant. Jeanne va sobreviure deu anys a Buñuel i va escriure les seves memòries marcades per la manca del piano. Per això, Marisol Martín del Campo les va titular Memòries d'una dona sense piano. És evident que la música pot fer molt de bé i la seva mancança, molt de mal.

L'actual obra de Sapere és intel·ligent, com sempre, és dual, és incisa, de manera que ens planteja que les taules de curació són un bé, però ens transporta a un altre nivell de lectura com hem esmentat. Les agulles curen, però hi ha altres aspectes de la vida en què es converteixen en estocades mortals de dolor o angoixa.

Si aquest artista, bàsicament pictòric, penetrava en l'àmbit més conceptual amb els caps de biblioteca i més tard amb les cadires de poeta de Poet Room, ara amb les taules de curació s'endinsa encara més en el concepte, però mai deixant la seva realitat pictòrica. Considerem que és una mostra de molt interès i que cal veure-la.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris